Annons
Artiklar > De vann Svenska Fotobokspriset 2012

De vann Svenska Fotobokspriset 2012

Inka Lindergård och Niclas Holmström har utsetts till vinnarna av Svenska Fotobokspriset 2012. Priset består bland annat av en summa pengar och att få delta i en vandringsutställning nästkommande år.

Boken Watching Humans Watching består av två separata fotografiska arbeten som smälts samman och presenteras som en enhet. Titelarbetet Watching Humans Watching undersöker människans beteende som individer i grupp och förhållandet till naturen som det stora okända.

Tanken att se på människor ur ett mer objektivt perspektiv föddes under en safariresa i Tanzania. Inka och Niclas iakttog intresserat hur turisterna rörde sig i till synes förutbestämda mönster och hur färgen på deras kläder smälte in i den omgivande naturen, precis som djuren i nationalparken de besökte.

- Vi har arbetat hårt med boken och det känns jättekul att den får sådan uppskattning. Svenska Fotografers Förbund har gjort ett jättejobb med hela tillställningen och för oss gör det att boken också uppmärksammas här i Sverige trots att den är utgiven på ett utländskt förlag, Kehrer Verlag. Prispengarna underlättar också nuvarande och framtida arbeten, säger Inka och Niclas.

Inka och Niclas publiceras regelbundet i internationella sammanhang och ställer regelbundet ut. Den närmaste tiden har de fortsatt fullt upp.

- Först och främst ska vi visas genom vårt galleri Swedish Photography på CONTEXT Art Miami nu i december. Efter det kommer en utställning på Green Is Gold i Köpenhamn i januari och vår andra separatutställning på Swedish Photography i Berlin i september som vi jobbar för fullt med. Det är bara att jobba på och producera nya arbeten. Man kan säga att det vi håller på med nu tar vid där bokens ena arbete Saga slutar, men rör sig mot en slags ritualistisk naturmagi.

Förutom 30.000 kronor i prispengar får fotografparet delta i en vandringsutställning på bibliotek runt om i landet med vinnande bok och övriga nominerade böcker.

Se fler av fotobokvinnarnas arbete på inkaandniclas.com.

Årets jury bestod av: Elsa Modin, bibliotekarie vid Hasselbladsstiftelsens bibliotek, Göteborg, Johan von Friedrichs, art director, Stockholm, Johan Sjöström, intendent vid Göteborgs konstmuseum, Göteborg samt Anastasia Taylor-Lind, svensk/brittisk dokumentärfotograf, medlem i VII Photo Agency och baserad i Storbritannien.

Juryns motivering: Inka Lindegård och Niclas Holmström gjuter nytt liv i landskapsfotografiet och vårt sätt att betrakta korsdraget mellan människa och natur. Med ett okonventionellt och associativt förhållningssätt knyter de an till naturen som det stora okända, både med ett konsthistoriskt och nutida bildspråk. Bokens lekfulla form förmedlar personliga och överraskande perspektiv.

Foto: Inka Lindergård och Niclas Holmström



Publicerad 2012-10-26.

2 Kommentarer

Instantclassic 2012-10-26 09:09  
Intressant och tankeväckande. En antropologisk spegel.
Måns H 2012-11-04 06:56  
Har ett ex till salu, se köp/sälj.

Merläsning

ANNONS