Annons
Artiklar > Motocrossfotografens tips för bästa bilderna

Motocrossfotografens tips för bästa bilderna

mxcarro.se  

Skitiga bilder med mycket lera och aktion. Fotosidanprofilen Caroline Joelsson skrev sitt första motocrossreportage som 15-åring. Här delar hon med sig av sina tre bästa tips.

Vad är en riktigt bra motosportbild enligt dig?
– En riktigt bra motosportsbild innehåller något extra, en känsla eller ett speciellt ögonblick. Det är olika faktorer som spelar in, men tanken är att ingen någonsin - hur mycket de än försöker - kommer kunna ta en bild som är en exakt kopia av någon annans bild även om det är samma plats och förare. 

Hur bar du dig åt för att bli motocrossfotograf?
– Tidningen Race MC-Sport, som jag skrev mitt första reportage för som nyss fyllda 15 år, kontaktade mig våren 2008 och frågade om jag ville vara med för att ta bilder under Svenska mästerskapen i motocross. Det var då jag började att ta bilder på motosport - tidningen hjälpte mig att fixa ackreditering. De blev nöjda med min insats och jag försökte komma iväg på fler tävlingar. Race MC-Sport är fortfarande min huvudsakliga uppdragsgivare till nästan alla evenemang jag åker på. Men jag är inte på banan för att få bra bilder som jag kan sälja. Jag är där för att tillföra något till sporten.

– Det största hindret för mig har varit min ålder - jag har ansetts som för ung, men fått dispens. Utom en gång när vi åkte till Italien 2009 på lag-VM i motocross. Framme på plats hade vi skrivit på alla papper när de ställde frågan "vänta, hur gammal är du?" Jag var då 17 år, alldeles för ung, så allt togs ifrån mig den helgen. Det är klart att jag då ångrade att jag inte hade svarade 18. Men i dag är jag glad att jag inte ljög - jag tycker att lögn inte är framgång. 

– Att bli tagen på allvar är ganska svårt, för att det är många som konkurrerar. ibland kommer någon med nedlåtande kommentarer om min ålder plus att jag är en tjej med naturligt blont hår. Men jag vill varken ändra eller byta något av det - jag är jag. Å andra sidan - vill någon ha mina jobb ser jag det som att de tar detta på allvar.

Du tog studenten juni 2011 men började fotografera motocross redan i högstadiet. Hur har du fått ihop tiden?
– Utan motorsporten hade något stort saknats i mitt liv, det är ett beroende. Jag har alltid följt med min pappa när han körde och började själv att köra när jag var 13 år. Motocrossen kombinerad med foto har blivit en självklarhet som helt enkelt vuxit fram. Under de tre åren som jag gick i gymnasiet med mediainriktning var det svårt att få tiden att gå ihop, jag balanserade hela tiden på en lövtunn tråd från att klappa ihop. Jag pendlade nästan tre timmar om dagen till och från skolan. För att vara helt ärlig läste jag varken läxor eller pluggade inför prov - den tiden lades på annat. Jag är oerhört tacksam för att jag har lätt för att lära, och jag fick faktiskt högre betyg än jag förväntat mig.

Vilken kamerautrustning använder du?
– Jag använder en Nikon D300, gluggen 70-200 f/2.8 VR samt blixten SB-800. Som reservkamera använder jag en D80 som var min första kamera. Men det var länge sedan den användes. Inställningarna varierar, ungefär som mitt humör. Oftast det blir bra.

Om du bara fick välja ett alternativ, skulle du välja fotograferingen eller att själv åka motocross då?
– Fotograferingen! Jag har mer eller mindre sluta åka för skojs skull. Tiden har försvunnit och jag kan ändå få härliga adrenalinkickar medan jag tar bilderna. Jag kan helt enkelt inte vara utan sporten.

Dina tre bästa tips till alla entusiaster som också vill bli motorsportsfotografer är..?
1. Skaffa ett objektiv som når längre (telezoom), för att du själv ska få en gnutta säkerhet. Dagen du säger till någon (eller till dig själv): "jag är säker när jag jobbar så det är lugnt" - gå genast bort från banområdet. Säkerhetskänslan är livsfarlig, för du kommer aldrig någonsin att kunna vara 100 procent säker. Det bör alla motorsportfotografer ha med sig. Livet kan nå sin ände så snabbt. Tro mig, vi upplever mycket sorgligt inom motorsport.

2. Skydda din hörsel på något sätt. Hörselskador uppstår inte direkt som till exempel ett myggbett.

3. Strunta i vad andra gör, att ta efter hur de gör. Kopiering gör inte dig speciell och du kommer heller inte framåt i din fotoutveckling!




Publicerad 2012-02-02.

6 Kommentarer

Photosession 2012-02-02 16:20  
Bra artikel men jag saknar länkning på dom länkar som finns.
Svar från amylagerman 2012-02-02 16:23
Hej Leif,

Nu ska länkarna i faktarutan till höger fungera.
OttossonPhoto 2012-02-02 17:39  
Fint reportage Amy. Men vem har tagit Carolines profilbild :-)
Svar från amylagerman 2012-02-03 09:14
Nu är bildbylinen fixad Benny, tack för ditt tålamod.
Lars Hoffman 2012-02-02 17:55  
Jag har följt mxcarro ett tag på facebook och på hennes hemsida.
allt jag har att säga är RESPEKT. grymt duktig motocross fotograf.
Forslund 2012-02-02 19:08  
Grymt.. Verkligen!! Kan man inte få det så att man får upp ett bildspel med bilderna..?
Patrik Lindgren 2012-02-03 10:16  
Grymma bilder! Jag tycker att det är skitkul att det är en ung, och dessutom tjej, person som har tagit dessa.
Bra tips och tankar kring detta. Går man in med inställningen att försöka ta bilder som ingen annan har tagit tidigare så kan man med lite tur och skicklighet göra just detta i stället för att stå på samma ställe som alla andra och ta massproducerade bilder.
Jag plåtar själv mycket motorsport och det är extremt sällan som man ser tjejer som fotograferar, kul att det finns undantag.

Merläsning

ANNONS