Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Fotograferar nebulosor -- inomhus

Fotograferar nebulosor -- inomhus

Visa bildspel

Foto: Göran Strand

 

Foto: Göran Strand

 

Foto: Göran Strand

 

Fotosidan-medlemmen Göran Strand tar bilder av nebulosor och galaxer. Men det förutsätter att vädret är bra. Under en period av moln och dålig väderlek skapade han sin egen natthimmel.

Hur kommer det sig att du började med astro- och nattfoto?
− Jag har varit intresserad av rymden så länge jag kan minnas. Mina första stora astronomiupplevelser skedde 1986 med Halleys komet och det var också då som jag såg planeten Saturnus med mina egna ögon för första gången. Detta blev startskottet på ett intresse som växer sig allt starkare för varje år som går.

Hur började du experimentera med de konstgjorda nattbilderna hemma?
− Under en lång period med dåligt väder såg jag av en slump några vackra bilder på rök och insåg att de i viss mån påminner om de nebulosor som finns på riktigt. Detta fick mig att fundera på om det skulle gå att skapa artificiella bilder av nebulosor med hjälp av rök. Jag började med att fotografera rök på olika sätt för att se om jag lyckades få formationer som kunde fungera som nebulosor.

Hur lika är de jämfört med bilder på riktiga nebulosor?
− Det svåraste var att få till stjärnor som ser hyfsat trovärdiga ut eftersom dom på riktigt varierar i ljusstyrka, storlek och färg, men bortsett från det tycker jag att det går att komma ganska nära.

Hur har du skapat de konstgjorda bilderna?
− Jag har använt mig av en rökelsepinne som alstrar rök under en längre tid. Det gäller att hålla till i ett rum utan drag så att röken kan stiga rakt uppåt. Jag belyste röken med en fast stark lampa för att se hur den förändrades och för att kunna fokusera kameran på röken. Jag satte upp tre blixtar, en utan filter och två med olikfärgade filter för att skapa lite dynamik i röken. Stjärnorna skapade jag genom att spraya vatten med en blomspruta över röken och när sedan de små vattendropparna dalade ner in i röken tog jag bilden.

Vad använder du för utrustning?
− Jag använde en Nikon D800E med ett Nikon 24-70mm f/2,8. Blixtarna var Nikon SB800, Nikon SB600 och en Witstro 180Ws.

Har du några tips till den som vill börja med natt- och astrofoto?
− Den vanligaste frågan jag får av dem som vill testa natt- och astrofoto är vilka slutartider och kamerainställningar jag rekommenderar. Jag brukar istället rekommendera att man börjar med att lära sig att hantera kamera och stativ i mörker. Lär dig var reglage och knappar sitter för att ändra de olika inställningarna både på kameran och stativet. På så sätt blir frustrationen mycket mindre när du väl är på plats och skall göra dina första exponeringar och upplevelsen blir betydligt mer positiv.

Börja gärna med korta brännvidder och tveka inte att dra på ordentligt vad gäller slutartid och ISO och testa dig fram. Det vanligaste felet man gör i början är att underexponera bilderna, så ge inte upp om bilderna ser mörka ut, öka istället på slutartiden/ISO och se vad som händer.

En bra tumregel man kan använda för att bestämma slutartid är att dela talet 600 med brännvidden. Då får du den ungefärliga exponeringstid som inte ger dig några stjärnspår, det vill säga avlånga stjärnor på grund av jordens rotation. Till exempel, med ett objektiv med brännvidden 50mm kan man exponera i cirka 12 sekunder innan stjärnspår framträder. Glöm inte att räkna med eventuell brännviddsförlängning.



Publicerad 2013-10-30.

8 Kommentarer

Niklas Andersen 2013-10-30 15:04  
Kul idé! Jag kan tipsa om att istället för att använda vattendroppar, prova att sätta lite vetemjöl på fingertopparna och "knäpp fingrarna" precis innan bilden tas. Det ger en väldigt bra stjärnhimmels-effekt.

//
http://ljusavtryck.blogspot.com/
Kemal Sahacic 2013-10-30 17:21  
Att göra fake astrofoto är en dålig idé tycker jag.
antic 2013-10-30 18:06
Du behöver nog inte vara orolig för att Göran kommer stanna inne när det är klart väder. Se http://astrofotografen.se/
Kemal Sahacic 2013-10-30 19:23
Det hoppas jag verkligen! Jag har stor respekt för Göran och hans arbete med riktigt astrofotografi. Men fake astrofotografi! Det är inte ens originellt. Det sysslade NASA med för länge sedan ;o)
ekfeldt 2013-10-31 11:04  
Kul och utvecklande att experimentera.
Alla vägar till ny kunskap leder till ny kunskap. :)
gost 2013-11-01 11:46  
Tack för era kommentarer.

Jag håller med Christopher om att det är utvecklande och lärorikt att experimentera med foto. Jag ser inga problem med att skapa konstgjorda astronomibilder så länge man är tydlig med att tala om att dom är konstgjorda.

All form av experimentlusta inom fotografi tycker jag skall uppmuntras. Dessa bilder kom till under en lång period med dåligt väder och jag började fundera på vad man kan göra i väntan på en klar och mörk stjärnhimmel.

Apropå NASA så kan jag nämna att just idag har NASA valt en av mina rökbilder som dagens astronomiska bild (APOD) - http://apod.nasa.gov/apod/ap131101.html
Simon Svartling 2013-11-01 11:51  
Grattis till Apod igen!
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS