TEST: Fujifilm X-T1

Plus

X-T1 är en avancerad allroundkamera från Fujifilm som konkurrerar med traditionella kameror som Nikon D7100, Pentax K-3 och Canon EOS 70D. Det här handlar om en kamera som är både snabb och vädertätad.

Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla plus-artiklar för bara 16 kr första månaden*

Fotosidan Plus kampanj 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

  • Fri uppladdning av bilder
  • Obegränsad tillgång till alla artiklar, nyheter och video
  • Egen blogg och portfolio
  • Mindre reklam
  • Rabatt på kameraförsäkring hos Gefvert
  • Rabatt på tidningen Fotosidan Magasin
  • Rabatt på böcker i Fotosidans butik

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om tre månader som automatiskt förlängs där månad två och framåt kostar 20 kr per månad. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka.Magnus Fröderberg
Publicerad 2014-06-18. Läst av 17444 personer.
2014-06-18 08:11   fotografmanuelek
Jag bytte bort min D800E med en drös objektiv till förmån för X-T1 inkl några primes. Har inte ångrat mig en sekund även om jag var lite nervös inför första bröllopet. Inga problem! Fuji levererar.
2014-06-18 09:54   Fotografisk Vision
Jag har själv sålt av all min Nikonutrustning (D800, 14-24,24-70, 35 1.4, 85 1.4, 200-400 + blixtar) till förmån för Fujis X-T1:a och är så otroligt nöjd. Övergången innebar endel kompromisser men det är kompromisser jag kan leva med och jag har inte ångrat mig en sekund! :)
2014-06-18 10:53   J0£L
Det är en riktigt trevlig kamera som hänger med mig på axeln dagligen då jag älskar gatufoto och dagligen pendlar genom Sthlm och då försöker knäppa en bild eller två. Min D800 har jag inte sålt av då jag inte tycker den följande fokusen på X-T1 inte är tillräckligt bra för att ersätta Nikonen ännu och framför allt INTE när det är mörkt. Dock använder jag Nikonen mindre och mindre så på sikt kommer den nog ryka, då bildkvaliten från X-T1 är tillräckligt bra i normala fotograferingsförhållanden. Storleken och vikten på X-T1 är behaglig jämfört med Nikonen, men bägge har sina fördelar och nackdelar.
2014-06-18 11:04   Johan Pihl
Bra test-artikel med snygga bilder i, Magnus.
2014-06-18 11:45   Segedahl
Roligaste kameran jag haft!
2014-06-18 12:58   Fasken
Väldigt bra artikel!

Så himla kul att läsa att så många säljer av sin gamla utrustning för denna kamera.
Det är nog precis vad även jag kommer att göra, har en Canon 6D och jag använder nästan bara X-T1:an numera även på olika jobb då bildkvaliten och smidigheten är oslagbar.
2014-06-18 17:00   luminousoctaves
Som analog fanatiker är det egentligen bara Fujifilms kameror som lockar idag. Det dröjer nog några år kvar innan de elektroniska sökarna levererar, men det är jättebra att de vågar satsa på "manuella" reglage och minimalistisk design.

Frågan är, hur känns kamehuset i handen jämfört med en klassisk, gissningvis lite tyngre, kameramodell som Leica M?
Svar från froderberg   2014-06-18 18:10
Om sökaren levererar eller inte beror lite på vad man har för preferenser. Sökaren är större och ger mer info än de flesta analoga. Så för komponering fungerar det bra. Men för skärpeinställning behöver men använda förstorat läge - där kan sökaren inte riktigt mäta sig med en analog.

Kamerahuset har hög kvalitetskänsla. Det är verkligen solid metallkänsla. Hade kameran varit tyngre hade kvalitetskänslan varit ännu högre. De stora rattarna har också bra känsla. Men inmatningsrattarna som är lite för små. Vreden under de stora rattarna känns fasta, men är inte tillräckligt fasta för att förhindra oavsiktliga förändringar.
Nilzohn   2014-06-19 10:46
Magnus sammanfattar mina synpunkter på ett bra sätt, avseende hanteringen. Drive- och mätningsreglagen är lite väl lättändrade, annars är ergonomin bra och kameran är ROLIG att fotografera med!

JPEG direkt ur kameran är riktigt bra, men klarar inte allt. Vilka RAW-hanterare använder ni? Vet att det var problem med ACR och LR i början, men är de lösta nu?
luminousoctaves   2014-06-19 16:10
"kameran är ROLIG att fotografera med!"

Det där är en egenskap som jag anser är nästan bortglömd bland kameratillverkarna i dag. Tekniken går alltid före användarvänligheten. Det är till exempel inte särskilt kul att bläddra i menyer. Ändå satsar nästan alla märken, även Leica, på större displayer och flashigare menyer.

Jag tycker att man borde testa att strippa så mycket teknik som möjligt i en digitalkamera, även displayen, och sedan se hur folk upplever den. Kanske skulle det kännas som en befrielse. Det tror jag.
PMD   2014-06-23 20:11
Kanske.
Men man behöver ju bara använda precis så mycket teknik som finns i en kamera som man vill.
luminousoctaves   2014-06-26 09:24
Nja, en fin tanke, men den stämmer inte i praktiken. Har man en skärm på sin kamera så är sannolikheten väldigt stor att man inte kan motstå att "smygkolla" hur resultatet blev.
PMD   2014-06-26 16:16
Det är därför det är så bra med en vridbar och vändbar skärm. Om man fäller in den med skärmsidan inåt så frestas man inte att titta på skärmen ideligen.
:-)
2014-06-20 08:46   Bengt Öberg
I onsdags lämnade jag ifrån mig min Nikon800E och alla objektiv och blixtar. Nu gäller XT-1 och tre primes. Än så länge. Väntar på de två vädertätade 2.8 zoomarna som är aviserade till senare i år. Även min XE-1 bytte jag in eftersom den är så seg. Är inte vän med autofokusen men jag hoppas bli så småningom.
2014-06-20 10:54   Umi71
Jag har själv sålt min D800 till förmån av denna kamera, ångrar det inte en sekund.
2014-06-21 20:56   Lars Nordström
Jag är också nyfiken på att veta mer om olika RAW-hanteringar. Jag tycker inte ens att den senaste uppdateringen från Adobe är optimal. Det är svårt att komma till samma nivå som jpg ur kameran. Jag har provat Phase One, och tycker den oftast levererar bättre färgdjup, men ibland blir inte de helt bra heller. Några åsikter om detta?

Jag tycker Nikon D800 (E) generellt ger bättre resultat, konstigt vore det annars med dess sensor och fullformat. Bättre dynamiskt omfång, färgdjup och framför allt upplösning.

Men för det mesta duger Fuji Xt-1 gott, inte minst för det smidiga formatet, bra objektiv från Fuji och riktigt vassa jpg-filer. Jag skulle inte säga att den direkt kan ersätta Nikon D800. Det beror på behov, syfte med fotografin.

Köptips: Batterigreppet till Fujin gör den betydligt skönare att hålla i och är absolut värd den extra pengen.
2014-06-23 10:45   streith
Som eos användare bara hoppas jag att Canon tar tills sig designen. Har altid tyckt den gamla manuella looken är både snyggare och lättarbetat än den nyare tänket med hundra menyer och inställningsmöjligheter. Fan vill ju bara ändra bländare, tid och exp komp. Snyggt där Fuji.
En fråga till er alla ex Nikon användare. Själv väntar jag fortfarande på canons variant på D800. det är ju en kraftig ändring i pixlar och lite dynamiskt omfång.
Inget som ni som bytt saknar?
En annan fråga. Hur gör ni i studion med blixt i manuellt läge med den digitala sökaren?
Det blir ju en nattsvart läge där. något att ställa in?
Sitter man på Nikon system så har ju även Nikon anammat det analoga och gjort en Nikon Df. Borde ni inte välja den? Ytterligare en nikon kamera som jag skulle vilja ha i canons sortiment.
Svar från froderberg   2014-06-23 10:51
Kommer inte ihåg hur det är på Fujifilm, men för Canon ställer man om "exponeringssimulering". Då funkar det att använda elektronisk sökare eller skärmsökare (live view) i M-läge med studioblixtar.
2014-06-23 23:08   snap01
svar till sebastian
nej jag väljer inte Nikon DF behöver ingen mer tegelsten. Den är stor tung klumpig påminner mer o en analog pentax 6x7 i jämförelse med Fuji X-T1 ;)

För mig kan inte fuji ersätta mina D800 för alla uppdrag däremot som reportage o resekamera funkar den fantastiskt bra o optiken är lysande. Om jag hinner ska jag starta en blogg på fs o lägga upp bilder med fuji från en utlandsresa där jag körde den rätt hårt ;)
om jag jämför den med min fuji ez-1 så är den betydligt bättre att hantera o sökaren funkar klart bättre ser allt klart i den vilket jag inte gjorde med den andra fujin.
Det fuji är grymt duktiga på är optiken o att få en snygg bild rakt ut från kameran o att den är smidig i liten o dessutom rätt snygg. Trots kameran är liten så är den skön att hålla i o jag har inte upplevt att den blivit speciellt varm vilken någon på fs tyckte trots jag kört den i 30 gr värme.

Det är klart kul att plåta med fuji för den känns så analog i handhavandet o när man ser bilderna så tror man att det suttit en rulle velvia i den ;) smidigt med en ratt med iso en med tid o en med expo kompen o sedan har man på 14mm eller 35 mm så ställer man bländaren med bländarringen då får man en fet analog kick back :)
2014-06-26 00:06   tompaw
Visst är det en kanonkamera med bra bildkvalitet och framför allt ett perfekt format. Jag använder den betydligt oftare än 5D Mk3, men helt klart är 5D:n betydligt bättre i många avseenden, autofokus, detaljupplösning m.m. Och nog tycker jag att en spegelreflexsökare är att föredra i många situationer även om sökaren i X-T1 är riktigt bra.

Merläsning

Är en av de bästa analoga kamerorna på väg tillbaka?

Ihärdiga rykten på nätet påstår att en av världens kanske bästa analoga kameror är på väg att göra comeback. Läs mer...

Bildmanipulering - vad är det?

Fotosidan har sedan starten ett dokument som beskriver vad vi menar med manipulation. Ordet i sig är negativt laddat och ramarna för det är alltid debatterat. Ansel Adams ansåg skapa rena bilder ("pure photography") men manipulerade han bilder enligt vår definition? Läs mer... 13

TEST: Sigma 135/1,8 DG HSM Art

Plus Sigmas Art-serie har blivit synonym med hög kvalitet. Nya Sigma 135/1,8 Art är inget undantag. Objektivet är faktiskt bättre än bra med extremt hög optisk prestanda. Läs mer... 7

Adobe gör rekordvinst

Adobe har återigen kommit med en kvartalsrapport med rekordvinst. Omsättningen ökade 26 procent och vinsten har ökat cirka 50 procent. Läs mer... 12

Vinn workshop med Magnus Nyman/N

Tillsammans med Olympus anordnar Fotosidan en fototävling med tema rovfågel, där vinsten är att få åka på workshop med Magnus Nyman/N, redovisa bilder och bli publicerad på Fotosidan. Tävlingen är öppen och sista dag att ladda upp är 31 oktober. Läs mer...

Loppis och internationell fotografi på Uppsala Fotofestival

Årets upplaga av Uppsala Fotofestival bjuder på ett brett program med allt från kameraloppis till paneldebatt till utställningar av etablerade utländska konstfotografer. Festivalen pågår 21-24 september. Läs mer... 1

Fotosidan-medlem vinner fotografins fredspris

19 000 bilder från 165 länder hade skickats in till Alfred Fried Photography Award på temat "Hur ser fred ut?". Fotosidan-medlemmen Cletus Nwadike fick ta emot medalj och 10 000 euro under en ceremoni i Österrike nyligen. Läs mer... 10

Jämnare ljus i Lightroom och Photoshop

Peter Györffy visar hur du jämnar ut ljusheten i en bild i Photoshop och Lightroom. Läs mer...

Profoto A1: Kraftfull speedlight anpassad för ljusformare

Det finns många tillverkare av kompakta kamerablixtar, speedlights, men få som gör blixtarna anpassade för att användas med ljusformare. Det har svenska Profoto tagit fasta på och utvecklat sin första kamerablixt: Profoto A1. Läs mer... 17

Världspremiär för nya Tunbjörk-bilder

Lars Tunbjörk hann aldrig visa sina bilder från Paris Fashion Week innan han plötsligt gick bort. Den 13 oktober visas bilderna upp för första gången i samband med invigningen av ett Lars Tunbjörkrum på Borås Konstmuseum. Läs mer... 2

Lastolite Ezybox SpeedLite 2 Joe Mc Nally