Annons
Artiklar > Fotoskola: Nio tips för bättre skärpa

Fotoskola: Nio tips för bättre skärpa

Tydlig ytstruktur, kontrastrika färger och distans till bakgrunden ökar skärpeintrycket. Foto: Magnus Fröderberg

 
Plus

Många som skaffat ny kamera eller kanske ett nytt objektiv blir frustrerade när de inte får den skärpa de hoppats på. Men det handlar om mer än bara utrustningen. Här ger vi nio tips om hur du förbättrar skärpan i dina bilder.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2022-04-27.

9 Kommentarer

Måns H 2015-11-17 10:55  
Bra genomgång!

Martin nämner skytte. Där lär man sig krama avtryckaren jämförelsevis sakta - det är frågan om sekund eller del därav - för att inte skicka något ryck till pistolen eller vad det nu är fråga om. Samma funkar med kameran. Förfokusering via en särskild knapp är en stor hjälp.
kunert 2015-11-17 16:50  
Mycket bra artikel Martin!
Det är inte bara utrustningen som gäller, man måste lära sig att använda dom prylar man har att tillgå i stället för att köpa nya och "bättre" träning och misstag ger både kunskap och erfarenhet, vilket tar tid och kan säkerligen spara många tusenlappar.
Lars M 2015-11-17 19:10  
Ofta ligger den maximala skärpan inte exakt där man siktar. Ett exempel. En erfaren djurfotograf god vän till mig, investerade en stor del av sitt sparkapital i en Nikon D810 och det nya 400 mm f/2.8 objektivet. Strax därefter tog han en serie bilder på en råget. Avståndet var 5 - 6 m och ljuset perfekt. Som brukligt siktade han på det närmsta ögat. Hemma vid datorn visade sig att ögat var suddigt på samtliga foton. Mannen ringde mig och var förtvivlad, så mycket pengar och dessa suddiga bilder. Han skickade mig en bild och då lade jag märke till att skärpan var perfekt på en punkt mellan ögat och nosen. Jag rekommenderade att finjustera autofokuset. Min vän gjorde så med hjälp av ett måttband uppställt i 45° vinkel i förhållande till kameran. Det visade sig att fokuspunkten måste justeras bakåt nästan till slutet av skalan, för att skärpecentrum skulle överensstämma med siktpunkten.

Med detta i minne kontrollerade jag alla mina objektiv och kamrahus, D3s, D800E och D810. I samtliga fall behövdes en justering så att siktpunkt och maximal skärpa överensstämde.
Svar från Grevture 2015-11-17 22:21
Hej!

Bland många yrkesfotografer är det rutin att lämna in kameror + objektiv på rengöring och fokusjustering med jämna mellanrum. De riktigt petiga använder dessutom fokusjusteringen i kameran ofta, detta för att kompensera för allt från temperatur (samma objektiv kan fokusera en aning olika i olika temperaturer) till att anpassa efter hur motivet ser ut (vissa motiv lurar autofokusen på ett hyfsat konsekvent sätt).

Det är värt att hålla i minnet att utrustningen han köpte är maximalt lämpad för att se fokusfel som passerat obemärkta med en mer lågupplöst kamera eller ett ljussvagare teleobjektiv.

Så det han råkat ut för är helt enkelt en ganska vanlig upplevelse. Det är en konsekvens av att vi idag har utrustning som är så otroligt avslöjande för relativt måttliga fel.
Sten Hansson 2015-11-17 20:54  
Man kan inte helt bortse från risken att oskärpan härör från exvis optiken. Köpte ett Nikon 18-140 mm objektiv till min D7200. Tog ett stort antal testkort med olika bländare och jämförelse med mina andra objektiv. Skärpan på mitt nya objektiv var undermålig i jämförelse. Tog en diskussion med Scandinavian photo som lämnade objektivet för mätning och justering hos Nikon. När jag fick tilbaka objektivet var det avsevärt mycket skarpare. Tack Scandinavian photo för profsigt bemötande. Beklagar att Nikon släpper ifrån sig objektiv utan kvalitetskontroll.
Svar från Grevture 2015-11-17 22:32
Tvärt emot vad många tror är kvalitetskontrollen idag nog överlag hårdare än den var förr :-)

Så varför hör man med jämna mellanrum om fel? Jag skulle säga att den kanske största skillnaden ligger i att vi idag kan se fel som förr i tiden (med lägre upplösningar) helt enkelt gick obemärkta förbi.

Men med det sagt, det finns givetvis exemplar av objektiv som har allt från fokusfel till linselement som hamnat (eller gradvis hamnar) lite skevt. Jag har själv en vidvinkelzoom som numera bara ger bra skärpa i ungefär halva bilden, det har ett eller flera linselement som hamnat snett på grund av slitage + lite smällar. Just det här är ett billigt objektiv som är lite känt för att inte hålla så bra, så i det fallet är det vad man kan förvänta sig.

Men skall man tro vad oberoende verkstäder (sådana som inte är knutna till ett specifikt kameramärke) säger eller sådana som Lensrentals i USA som ju kollat upp ganska stora mängder objektiv, så är det snarare så att objektiv i genomsnitt har både färre och mindre fel idag än förr.
Lars M 2015-11-26 20:21  
Martin Agfors

Tack för ditt svar!

Jag är medveten om vad du beskriver, men jag tycker att det inte ofta nog påtalas att med nuvarande högupplösande kamror bör man justera autofokuset för varje objektiv. Om det är sant för Nikons bästa hus och objektiv, gäller det säkert också för andra tillverkare.
Sabud 2022-04-27 18:05  
Som här nämns så var det inte ovanligt att kamera och objektiv behövde justeras för optimal matchning. 2006-2010 hade jag en Nikon D2X med ett 70-200/2.8VR som behövde justeras emellanåt. Det gjorde den då förträffliga Lasses Kameraservice i Saltsjö Boo som i början inte ens tog betalt för arbetet (garanti-goodwill?) Senare (Canon) har jag inte upplevt samma problem och dessutom kunnat justera själv vilket alltid behövts med längre telen.

/Stephan
Benganbus 2022-04-27 18:30  
Intressant läsning även för en som gillar lagom skärpa!
Tack!
Ventures 2022-04-28 14:00  
Luftdaller ska inte underskattas. Särskilt när det är lite avstånd.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Mer premiumläsning