Annons
Artiklar > Utökat fotoförbud i domstolar föreslås

Utökat fotoförbud i domstolar föreslås

Idag står ofta pressfotografer i dörröppningen och fotograferar in i domstolssalen vid uppmärksammade rättegångar. Detta kan komma att förbjudas, men Journalistförbundet är kritiskt till förslaget.

Den statliga statliga offentliga utredningen ”Stärkt ordning och säkerhet i domstol” (SOU 2017:46) förslår att fotografering ska bli förbjudet i väntrum och andra allmänna utrymmen i domstolarna. Även fotografering in i rättsalen, exempelvis in genom ett fönster, föreslås förbjudas.

Årets Nyhetsbild 2005 på Ulf Olsson som dömdes för det uppmärksammade Helén-mordet. Denna typ av bilder blir förbjudna om det föreslagna fotoförbudet införs. Foto: Jörgen Johansson/Norra Skåne. 

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling är kritisk, och skriver i en debattartikel på SVT Opinion:

”Problemet är att förslaget stänger det offentliga rummet. Det kommer inte längre att vara möjligt att dokumentera det som sker innanför domstolens väggar”

Undantag för pressen

Utredningen föreslår att grundlagsskyddade medier ska kunna få fortsätta fotografera i domstolarnas väntrum om syftet och omständigheterna är försvarliga.

Journalistförbundet kallar detta för en gummiparagraf och menar att kravet på grundlagsskydd är problematiskt.

– Det låter enkelt i teorin. I praktiken skulle förslaget leda till stora problem. Vilka presskort ska godkännas? Vem är journalist nog att få ta bilder? Risken är att alla som utger sig för att vara journalister kommer misstänkliggöras. Varför fotograferar du? Var ska bilderna publiceras?, skriver Nordling.

Utredningens förslag kommer nu att skickas på remiss.


Publicerad 2017-06-06.

6 Kommentarer

Måns H 2017-06-06 13:50  
Det går, tro det eller ej, att dokumentera utan kamera.

DN m fl hade tecknaren Margareta Sylwan på rättegångarna. Hon ritade träffsäkert men ändå så att den anklagade inte skulle bli för evigt igenkänd om han eller hon skulle bli frikänd. Att ha tecknare anställd blev väl för dyrt. Och det kanske inte finns så många som klarar jobbet?

Men det går fortfarande att skriva.
Christian Hemborg 2017-06-06 16:01
Jag tycker också att teckningarna var riktigt bra.
Alla bilder på en person med filt över sig, omgärdad av tre vakter, ser nästan identiska ut.
jag&bilden 2017-06-07 00:14  
Sakta och i små steg äter lagarna upp vår frihet och rättigheter.
För stora steg och kritiken efter remissrundorna svider - då backar man lite och får igenom dem.
PMD 2017-06-07 01:02  
”Stärkt ordning och säkerhet i domstol” heter utredningen. Den borde koncentrera sig på att utreda hur man stärker ordning och säkerhet i våra domstolar istället för att föreslå inskränkningar av hur medborgarna kan granska makthavare.
iSolen.se 2017-06-07 10:54
Det är väl precis det som görs.
Om ämnet är känsligt ska väl inte journalisterna gör allt för att komma åt den åtalade för att hänga ut denne i pressen. Det händer då och då att åtalade blir frikända och om denne fått löpa gatlopp i pressen är dennes liv förstört. Nån ordning ska det vara, jag vill inte ha ett paparazzisamhälle.
Svar från froderberg 2017-06-07 12:20
Ola, du missar att tidningarna har en ansvarig utgivare som bestämmer om en publicering är försvarlig med hänsyn till etik och allmänintresse. Det är inte journalisterna som är på plats som avgör vilka bilder som kommer i tidningen. Normalt sett sker inte publicering av namn och bild förrän efter avkunnad dom.

Ibland kan det bilder in i rättsalen ge en mer mänsklig/mångfacetterad bild av den åtalade än vad bara textrapporteringen ger. Och om man nu bestämt sig för att gå ut med namn och bild så kan bilderna från rättssalen kännas mer relevanta än att ta en bild från facebook eller som tidigare från passregistret, se exempel på Helén-mördaren ovan.

Merläsning

ANNONS