Annons
Artiklar > Få döms för kränkande fotografering och olaga integritetsintrång

Få döms för kränkande fotografering och olaga integritetsintrång

De nya fotobrotten kränkande fotografering och olaga integritetsintrång leder sällan till rättegång. Bara 8 procent av alla anmälningar för kränkande fotografering går till domstol, visar en sammanställning som SVT gjort. För brottet olaga integritetsintrång är siffran ännu lägre.

För åtta år sedan instiftades lagen om kränkande fotografering. Sedan dess har fler än 4.000 polisanmälningar om kränkande fotografering gjorts, men få av fallen går vidare till domstol. Bara 8 procent av fallen leder att någon ställs in för rätta eller får ett strafföreläggande.

Det finns flera anledningar till detta. Polisen uppger att en del fall får stå åt sidan då grövre brott prioriteras. Ibland uppstår problem att samla in bevis – tjänster som exempel Snapchat lämnar inte ut bilder direkt till polisen, utan kräver att begäran ska komma från åklagare. 

Ytterligare ett skäl kan vara att många fall inte uppfyller de tre kriterierna (rekvisiten) för brottet. Det räcker inte att fotograferingen upplevs kränkande, utan bilderna måste vara tagna i smyg, utan tillåtelse och i ett utrymme som kan anses som privat, till exempel en toalett eller ett omklädningsrum.

2018 instiftades en annan lag som rör fotografering: Olaga integritetsintrång. Tanken med lagen är att kriminalisera spridning av sexuella bilder mot någons vilja, så kallad hämndporr.

Enligt SVT:s sammanställning leder bara omkring 2 procent av alla anmälningar om olaga integritetsintrång till avgjorda mål i domstol eller strafföreläggande.



Publicerad 2021-06-14.

4 Kommentarer

PeterWem 2021-06-15 08:52  
Finns några exempel där man anmält trots att det är klart att det inte handlar om kränkande fotografering. Däremot kan det röra sig om andra brott:

"En djurrättsaktivist fick sin mobiltelefon beslagtagen med olovlig fotografering eller olaglig fotografering som grund efter att han filmat inne på ett slakteri. På slakteriet rådde nämligen fotoförbud. Olovlig fotografering eller olaglig fotografering finns inte som brott i Sverige. Ärendet typades om till kränkande fotografering, som är ett brott i Sverige, men som handlar om någonting helt annat."

Fotade utomhus:
"F-L: Misstanke om kränkande fotografering vid åtta andra tillfällen.
F-L: Genom att i hemlighet har fotograferat åtta andra målsäganden på Gröningen i Helsingborg."

Badstrand utomhus:
https://www.fotosidan.se/cldoc/news/man-gripen-for-krankande-fotografering-pa.htm

Ännu en strand utomhus:
https://www.fotosidan.se/cldoc/lagochratt/misstankt-krankande-fotografering-dold-kamera-vid.htm

Utomhus på balkong:
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/m64q74/solande-kvinna-polisanmaler-dronare
Arell 2021-06-15 10:43  
Många tror att man måste ha tillstånd för att fotografera folk på allmän plats. Därför kan det säkert ske många anmälningar p g a ren okunskap om vad som gäller.
Men om fall av verkligen kränkande fotografering också läggs ned är det förstås allvarligt.
Svar från froderberg 2021-06-15 13:36
Ordet ”kränkande fotografering” leder lätt tankarna till bilder som känns kränkande. Men lager kräver mer än så.
PMD 2021-06-15 18:43  
Ännu mindre frekvens på åtal från anmälan om olaga integritetsintrång.

Det var lite förvånande. Jag kan tänka mig att, som Magnus påpekar, många misstolkar ordet "kränkande", men integritetsintrång trodde jag inte kunde missförstås lika lätt.
PeterWem 2021-06-15 18:47
Där är fyra fem händelser, trafikolyckor, med olaga integritetsintrång i brottsrubriceringen som har lagts ned och som jag känner till. Svårt att få ut någon mer motivering i de nedlagda anmälningarna än "Det går inte att bevisa att de objektiva förutsättningarna för att förfarandet skall vara brottsligt."

Eleven som dödsstörtade i Eslöv svarade dock en åklagare på "Det som har varit avgörande är att den här filmsekvensen dels är väldigt kort och den har varit upplagd på sociala medier under väldigt kort tid”

Merläsning

ANNONS