Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > World Press Photo tar bort Nick Ut som fotograf av ”Napalm Girl”

World Press Photo tar bort Nick Ut som fotograf av ”Napalm Girl”

Bilden The Terror of War, mer känd som Napalm Girl, är omtvistad. Tre fotografer nämns som möjlig upphovsperson. Bilden blev Årets bild 1973 i World Press Photo och har även belönats med Pulitzer-priset. Foto: ? / AP

 

Vem tog egentligen den världsberömda bilden ”Napalm Girl” som vann World Press Photo 1973?

En ny dokumentärfilm ifrågasätter att Nick Ut skulle ha tagit bilden och pekar ut en annan fotograf.

Efter en egen utredning har World Press Photo tagit bort Nick Ut som upphovsperson.

Bildens officiella namn är ”The Terror of War” men den har blivit världsberömd som ”Napalm Girl” och anses av många ha spelat stor roll för att USA avslutade Vietnamkriget. Bilden har blivit en symbol för USA:s krigföring i Vietnam.

”The Terror of War” togs i Trang Bang, Sydvietnam, den 8 juni 1972, och visar den nakna flickan Phan Thi Kim Phuc springa mot kameran bort från en napalmattack.

I bildbyrån VII:s dokumentärfilm ”The Stringer”, som hade premiär i januari i år på filmfestivalen Sundance, hävdas att det inte var AP-fotografen Nick Ut som tagit bilden utan i stället en lokal stringer som heter Nguyen Thanh Nghe. Han säger själv att han tog bilden och sålde den tillsammans med andra bilder för 20 dollar till AP. När bilden skickades ut från AP angavs Huỳnh Công Út (känd som Nick Ut) som fotograf.

Det har länge funnits tvivel om vem som verkligen tagit bilden. Fotografen och medgrundaren till bildbyrån VII har ägnat två år åt att försöka finna sanningen om bilden. Han fann en bildsekvens som påstås visa Nguyen Thanh Nghe ta bilden.

Den är bilden från dokumentären "The Stringer" sägs föreställa AP-stringern Nguyen Thanh Nghe vid tillfället då bilden tog. Det är mer sannolikt att han eller fotografen Huỳnh Công Phúc som också var på plats tog bilden, än att det var Nick Ut, konstaterar World Press Photo. Foto: The Stinger / VII Photo Agenvy

Wold Press Photo som belönade bilden 193 har gjord en egen sexsidig utredning som resulterat i att de inte längre anger Nick Ut som fotograf till bilden.

Men de anger inte heller Nguyen Thanh Nghe som upphovsperson eftersom de menar att det inte finns avgörande bevis för att han tog bilden. De skriver:

”Tillgängliga visuella bevis och den kamera som sannolikt användes den dagen tyder på att fotograferna Nguyễn Thành Nghệ eller Huỳnh Công Phúc kan ha varit bättre positionerade för att ta fotografiet. Viktigt är att själva fotografiet förblir obestridligt och utmärkelsen för fotografiet kvarstår. Endast författarskapet är under granskning.”

AP som har rättigheterna till bilden har också gjort en utredning. De kommer också fram till att det finns tvivel om att Nick Ut är upphovsperson, men att så länge det inte finns avgörande bevis får Nick Ut stå kvar som fotograf.



Publicerad 2025-05-16.

Bli först att kommentera

Merläsning

ANNONS
Götaplatsens Foto