Annons
Artiklar > Årets "Wildlife photographer" utsedd

Årets "Wildlife photographer" utsedd

Essence of elephants. Foto: Greg du Toit/Wildlife Photographer of the Year 2013 (Wildlife Photographer of the Year ägs av Natural History Museum och BBC Worldwide.)

 

Årets utmärkelse "Wildlife photographer of the year" gick i år till sydafrikanen Greg du Toit.

Priset delas varje år ut av Naturhistoriska museet i London. Av nästan 43.000 bilder valdes "Essence of elephants", tagen av Greg du Toit från Sydafrika, till vinnare.

Han har fotograferat elefanter i 10 år, och berättar att bilden är en kombination av förberedelser, passion och tur. Greg du Toit spenderade en hel natt i en sjunken container och när elefanterna äntligen dök upp strax efter gryning fick han lön för mödan.

-- Mitt mål var att överge de traditionella metoderna för att fånga ett unikt porträtt av elefanterna. Den här bilden visar lite av den speciella energi jag känner när jag är med de här djuren, säger Greg du Toit i ett pressmeddelande.



Publicerad 2013-10-19.

9 Kommentarer

Birdman 2013-10-19 16:06  
Kan också vara värt att nämna att två svenska namn finns med bland de omnämnda bilderna i ungdomsklasserna - Anton Lilja och Sander Broström/N. Stort grattis till dem! Annars är det tyvärr tunnsått med fotografer från Svea Rike.
Poltergeist 2013-10-19 17:35  
Förra året fanns också två svenskar plus ett par andra nordbor med (minns inte namnen nu), annars brukar det vara bra spännvidd på fotograferna vad gäller var de kommer från och på själva fotografierna. Det är i alla fall helt klart en utställning väl värd att besöka. Ska dit i år igen senare i vinter.
Josef430 2013-10-19 19:11  
Då får man väl gratulera Greg du Toit, men är det verkligen en bra bild?
niclasforsberg 2013-10-19 19:24  
Jag gillar bilden, men inte så där väääldigt mkt mer.
Men tävla med foto .. lika patetiskt som att delta i IDOL.
Självmotsägande då jag själv deltar i en tävling för första gången, nu i höst. Ny upplevelse :)
Ett bra sätt att promota sig själv såklart - om man nu vinner "Wildlife photographer"
/Niclas
Birdman 2013-10-19 23:13
Vi har väl alla våra åsikter, men tror du alla som deltar i olika tävlingar tycker att de är patetiska? Lite tråkig attityd kan jag tycka...

På Vårgårda 2011 berättade Mark Carwardine om tävlingens historia och undrade samtidigt var alla svenska deltagare hade tagit vägen - han hade märkt att de minskat drastiskt det senaste deceniet. Men jag antar att det har att göra med att folk tycker så här? Det är såklart att man kan tävla i bild, likväl som man kan tävla i allt annat. Vi kan inte komma ifrån att åsikter är olika.

Ett större svenskt deltagande skulle dessutom troligtvis sätta svenskt naturfoto mer i ljuset än vad det är idag. För hur ofta, om man bortser från tex. Mattias Klum, Staffan Widstrand och en handfull till, hör eller läser man något om eller från svenska fotografer i internationell press? Finländare och norrmän är idag mer intressanta än svenskar när det gäller naturfoto, likaså tex. britter, tyskar och spanjorer.

Just Wildlife Photographer of the Year är så pass stort att det dessutom sätter frågan på bevarande av vår natur och vilka problem natur och djur står inför idag.

Bara några tankar från mig...
niclasforsberg 2013-10-20 12:00
Har jag antytt att personen som deltar är patetisk?
Det vill jag verkligen inte göra.

Att en företeelse (om så även vald sådan) är patetisk så betyder det inte nödvändigtvis att personen är patetisk..
Jag skriver ju att jag själv deltar i en tävling i detta nu.. Hör & Häpna - jag tycker inte själv att jag är patetisk :)

Givetvis Kan man tävla med bilder. Det säger jag inte heller ngt om att man inte skulle kunna, eller?

Resultaten av dessa tävlingar har många gånger varit otroligt ögonbedövande och storslaget. Klart att bilderna som regel håller hög kvalitet. Just detta år så är jag dock inte så jätteimpad.
Elefanter tänkte jag.
Jag brukar blir mer hänförd.

Precis som du skriver, detta är subjektivt om ngt..

Allt gott.
/Niclas Forsberg
Birdman 2013-10-20 15:14
Jag tolkade orden "Men att tävla med foto .. lika patetiskt som att delta i IDOL." där jag tycker det verkar som du skriver om personer som deltar i fototävlingar. Men det var ju iofs endast min tolkning.
niclasforsberg 2013-10-20 16:41
Jaha, ja din tolkning är ju inte alls långsökt, det ser jag med.
Men det låter ändå långsökt i mina öron att det skulle innebära att människan är patetisk..
Alla är vi väl lite patetiska ibland, i min värld :) Det betyder dock inte att människan som ibland är patetisk Är en patetisk människa.
Jaja, ingen vits å bena ut detta mera här.
Som sagt, allt gott.
/Niclas
Poltergeist 2013-10-19 22:46  
Är inte heller så förtjust i att tävla i fotografi, men som besökare på Wildlife-utställningen på Londons Naturhistoriska behöver man inte bry sig det minsta om just det, utan kan bara njuta av de ca hundra fantastiska naturbilder från världens alla hörn och kanter som finns utställda. Och när man gör det så är det så uppenbart att det måste vara helt omöjligt för en jury att faktiskt utse den bästa bilden av alla bidrag, eller ens kunna välja de bilder som ska få plats i utställningen och vilka som ska bort. Själv minns jag från förra året att jag säkert hittade minst ett dussin foton jag tyckte bättre om än vinnarbilden, men att jag ändå inte ville eller kunde argumentera bort vinnarbilden, dvs, den var sjukt bra men jag hade andra favoritbilder jag tyckte mer om.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS