Annons
Artiklar > Kända fotografers kungabilder till statens samling

Kända fotografers kungabilder till statens samling

Foto: Bruno Ehrs

 

Carl XVI Gustaf har fyllt 70 år. I samband med det har Nationalmusei Vänner överlämnat en gåva; åtta porträtt föreställande kungen och medlemmar av kungafamiljen ingår nu i Statens porträttsamling på Gripsholms slott.


Gripsholms slott har världens äldsta nationella porträttgalleri, det är också ett av de större och omfattar ungefär 4500 verk, främst oljemålningar. Nu fylls samlingen på med mer fotografi. Nationalmusei Vänners gåva är bilder tagna av fyra svenska fotografer; Dawid (Björn Dawidsson), Bruno Ehrs, Thron Ullberg och Mattias Edwall.

Foto: Thron Ullberg

Thron Ullberg ses som en av Sveriges ledande porträttfotografer. Han väljer oftast storformatskamera och traditionella negativ som sedan bearbetas digitalt. Thron jobbar mycket med porträtt åt magasin och kampanjer.

Han berättar för Fotosidan att det skiljer en del att porträttera kungafamiljen mot andra porträttuppdrag.
– Det finns det ett större entourage runt kungen, vilket kräver än mer förberedelse än vanligt. Du är också mer begränsad än vanligt, men det kan vara kul på sitt sätt.

Vad är den största utmaningen?
– Den stora utmaningen ligger alltid i att ta bra bilder oavsett vem som ska porträtteras och i fallet med Kungen handlar det även om att hinna etablera en kontakt under en begränsad tidsram.

Får du respons från kungahuset på dina bilder?
– Nej, men under fotograferingen så visade Kungen ett stort intresse för hur vi hade satt ljus och vilka miljöer som hade valts inför tillfället.

Foto: Bruno Ehrs

Bruno Ehrs arbetar med egna projekt och jobbar för tidningar, magasin, böcker och gör även reklam. Han har haft ett tjugotal egna utställningar i Sverige och utomlands och gett ut ett par böcker.

Han har anlitats av kungafamiljen för officiella porträtt och gjort förlagor till frimärken som avbildade det svenska kungaparet.

Bruno Ehrs har ett par gånger har fått uppdraget att göra officiella bilder av kungen, drottningen och kungafamiljen. Bilderna användas i många sammanhang, som till svenska ambassader runt om i världen, frimärken, gåvor, till tidningar med mera.

– Här hamnar jag samtidigt i en fotografisk tidsaxel, med namn som Jaeger, Lennart Nilsson, Hans Hammarskiöld med flera. Jag tror att många förstår mig att uppdragets karaktär skapar både ambitionen att försöka göra någonting riktigt bra, och att samtidigt övervinna rädslan att inte klara av att kunna göra sitt bästa. Där jag tror det är viktigt att varje fotograf tillåts att prägla bilden med en personlig estetik, berättar han för Fotsidan.

Hur gick du till väga när du tog porträtten av de kungliga?
- Mitt uppdrag har varit att försöka göra en modern bild skildrat med en klassisk estetik. Porträttet av den kungliga familjen valde jag att göra i Gustaf III´s Antikmuseum på slottet i Gamla Stan i Stockholm. Ambitionen var att försöka göra en nedtonad, sammanhållen bild i svarta, gråa och vita nyanser. Som ett svart/vitt fotografi fast i färg. Notera att kungen lägger handen på drottningens arm, en idé jag fick från min fru Yvonne.

Han berättar att det är ganska svårt att hitta lämpliga platser som bakgrunder till porträtten.
– Jag vill att miljön skulle vara vacker och stilig och förmedla en kunglig espri, samtidigt som speglar, möbler och tavlor inte fick dra uppmärksamheten bort från personen i bilden. På ett par av porträtten som jag gjorde på Drottningholm och på slottet i Gamla Stan föll jag för avsatserna i trapphusen, som både var eleganta och samtidigt gav plats åt de kungliga.

– Ljussättningen är ganska enkel, här försökte jag bara imitera och förstärka det dagsljus som naturligt fanns i rummet, säger Bruno Ehrs.

Mattias Edwall jobbar både med stillbild och filmfotografi. Mattias började sin karriär som assistent åt Annie Leibovitz och Patrick Demarchelier. I mitten på 80-talet kom han tillbaka till Sverige och jobbade med reklamfilm och musikvideor.
Ett av hans mer uppmärksammade projekt är arbetet med att skildra Cirkus Cirkör i boken Cirkus som kom 2013.
När han ska jobba med ett porträtt arbetar han grundligt och förbereder med skisser. Han har bland annat porträtterat Prins Carl Philip.

Foto: Dawid

Dawid (Björn Dawidsson) slog igenom stort i början på 80-talet med utställningen Rost på Fotografiska museet.
Det är lätt att dra paralleller mellan Dawid och Man Ray; bland annat genom tekniken fotogram som innebär att föremål läggs direkt på kopieringspapperet. Dawid är mest känd för sina verk av objekt, men har tagit en hel del porträtt. Bland dem syns ett av kungen 2005 som blev förlaga till ett frimärke.



Publicerad 2016-05-19.

12 Kommentarer

abcxyz 2016-05-19 21:19  
Korrekta exponeringar förvisso, men inte mycket till känsla i bilderna. Ganska kliniska bilder med idel stela leenden. Sista två profilbilderna gillar jag klart bäst.

Som ett exempel på hur ett hovporträtt KAN utföras - kolla in Zorns finstämda porträtt av redan då svårt sjuka änkedrottning Sophia (som dog blott fyra år efter porträttet målades). Hänger på Waldemarsudde och ger garanterat gåshud när man ser det live:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Drottning_Sophia_(m%C3%A5lning)
Wolfgang 2016-05-19 23:16  
Skall inte drottningen stå vid kungens högra sida? På samma sätt som på den lilla bilden.
NIKKOR4U 2016-05-21 16:32
Eller så får väl hon sitta på kungens axlar...
Wolfgang 2016-05-21 18:24
Var det en rolig kommentar?
Högra sidan är hederssidan när det gäller alla personer och det är där hon skall stå. Det borde en proffsfotograf veta.
PMD 2016-05-20 01:37  
Porträttsamlingen på Gripsholm är väl värd ett besök! De senaste bilderna är kanske inte de bästa, även om det inte är dåliga, men det finns en stor mängd riktigt fina porträtt från forna dagar att titta på.
Der Steppenwolf 2016-05-20 08:51  
Gäsp vad tråkiga, kliniska, stela bilder. Inte ett betyg åt fotograferna ifråga utan åt familjen som avbildades.
alfin 2016-05-20 11:57  
Jag tycker bilderna är som man förväntar sig att kungligheter ska porträtteras. Om några hundra år handlar det mer om att visa hur de såg ut i sin livstid. Då är de värdefulla. För övrigt finns det rätt mycket bilder på hela vårt nuvarande kungahus som inte är stelt porträtterade, om man vill se det istället. Eller så vill man inte se dem alls. Då låter man bli att titta!
Svar från Calle S 2016-05-20 12:50
Exakt. Framför allt vad gäller de officiella bilderna; det ska vara en speciell stil kring dessa.
Det finns ett flertal porträtt på kungafamiljen som är tagna i andra sammanhang och som fyller en annan funktion, till exempel till tidningsintervjuer. De bilderna kan ha en annan stil och ett helt annorlunda tilltal än dessa.
Bengf 2016-05-21 08:50  
Svårt med kolsvarta kläder, Madeleine tappar konturerna till skillnad mot Viktorias gråa dress, inga reaktioner på det, vad vore lösningen vid sådana fall. Bilder för historie böckerna som någon påminde om, och Madeleines unga kropp suddas ut.
l1nd3c0n 2016-05-21 09:33  
Brunos bilder är ju underbara. Lika tidlösa som de gamla oljemålningarna.
Christian Hemborg 2016-05-22 04:21  
Vem är farbrorn i mitten på första bilden, som har varit otrogen med Camilla Henemark?
Bengf 2016-05-22 06:07
tja.... En vanlig man bland alla andra, i ett annat främmande land åker många äldre gubbs, där kommentaren I love you räcker för att ja... herregud ur vi män fungerar egentligen.
Bo Kempe 2016-06-05 15:19
Vem f-n är Camila Henemark? Har inte hennes 15 minuter i rampljuset (rumpljuset) passerat för länge sedan....
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS