Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Kamerajägaren och Den levande skogen på SVT

Kamerajägaren och Den levande skogen på SVT

Stig Wesslén. Foto: SVT

 Foto: SVT

Sveriges första stora naturfilmare på SVT.

Stig Wesslén skildrade vilda djur och orörd natur och tog den svenska vildmarken till biograferna i Sverige och Europa. Han blev internationellt erkänd redan på 1930-talet. 

Hans expeditioner med kameran som vapen gav honom namnet Kamerajägaren. 1937 blev han den första att fånga en vild brunbjörn på film, vilket var en världssensation på den tiden.

Han visar det vackra, men varnar tidigt för hoten mot den levande skogen och den orörda naturen och ville visa det som andra inte såg hända. 

SVT visar dokumentären ”Kamerajägaren” som är gjord av Dag Jonzon och Joakim Sandström. Stig Wessléns dotter, Ulla Lundström ger sin bild av sin pappas kamp för att föra naturens talan. Ulla Lundström avled i januari 2021 i slutet av färdigställandet av filmen.

SVT visar även Stigs sista stora film ”Den levande skogen” från 1966. Filmen är restaurerad av Svenska Filminstitutet. Stig Wesslén arbetade med filmen mellan 1950 och 1966 i syfte att visa vad en levande skog är och borde förbli.

Söndag 15 augusti klockan 13:55 visar SVT2 Den levande skogen och 19:00 samma kväll Kamerajägaren. Samma dag klockan 02:00 släpps båda programmen på SVT Play.

Stig Wesslén. Foto: SVT

Joakim Sandström och Dag Jonzon. Foto: SVT



Publicerad 2021-08-06.

1 Kommentarer

Thomas Rask 2021-08-06 12:43  
Väldigt intressant. Tack för tipset!

Merläsning

ANNONS