Annons
Artiklar > Kodak kan vara nära konkurs

Kodak kan vara nära konkurs

Källor nära Eastman Kodak säger att företaget förbereder sig på att ansöka om konkursskydd. Kodak kan komma att gå i konkurs redan denna månad om företaget inte lyckas sälja ut cirka 1.100 av sina patent.

Det 131 år gamla företaget Eastman Kodak kan vara nära en konkurs. När uppgifterna blev kända under gårdagen dumpade många investerare Kodaks aktier som genast sjönk med 28 procent.

Under de senaste åren har Kodak förlorat 95 procent av sitt börsvärde. Den digitala utvecklingen med minskad efterfrågan av film och stor konkurrens på skrivarmarknaden från bland annat Canon och HP har slagit hårt mot företagets omsättning.

Mycket hänger nu på om Kodak lyckas sälja sina 1.100 patent, som kan dra in hela 2-3 miljarder US-dollar. Förlusterna för tredje kvartalet under 2011 blev 222 miljoner dollar och det var nionde kvartalet med röda siffror på tre år.

Enligt Wall Street Journal kan en konkursansökan lämnas in redan om några veckor. Kodak vill inte kommentera ryktet.

Källa: The Washington Post.



Publicerad 2012-01-07.

14 Kommentarer

Niklas Groop 2012-01-07 17:46  
En liten rättelse.... 2-3 billion blir på svenska 2-3 miljarder USD. Låter så mycket med biljoner... ;-)
froderberg 2012-01-08 20:51
Fixat! Vi har en funktion för att skicka in förslag på rättning som dyker upp innan man gör ett blogginlägg. Då får redaktionen snabbare reda på att det blivit fel.
ekfeldt 2012-01-07 18:36  
They had Their kodak moment.
Now it's over!
Synd på ett så stort, fint och anrikt företag!
Tomasz 2012-01-07 20:17  
Äntligen kan man läsa om det här på FS. Men nyttan med det är ju begränsad eftersom man läst om det i alla nyhetsmedia sedan flera dagar tillbaka.
Jag förstår inte varför allt kommer så sent på FS, är det då inte bättre att låta bli att komma i bakvattnet och i stället satsa på originalitet?
luminousoctaves 2012-01-08 00:02
Håller delvis med. Fotosidan ska verkligen vara först i Sverige med en sådan här nyhet, den låg ute på Reuters i många timmar innan DN publicerade, och nog måste någon fotokunnig sett detta och hört av sig till Fotosidans redaktion... eller? (Jag erkänner att jag inte tänkte på detta.)

Men, jag tycker ändå att det är rätt att Fotosidan publicerar ”för sent”. Någon kan ha missat hela grejen.

Däremot borde man, som Kai skriver, gjort något mer originellt än bara ”torrskriva” av andra medier.

För övrigt, själv skyndade jag mig att beställa 60 rullar Tri-X från Tyskland. Säkert helt i onödan om man ser på konkurshotet, men som alla vet så höjer Kodak priserna i år, så ska ni beställa enligt gamla priser så gör det nu!
froderberg 2012-01-08 20:55
Det går att önska sig hur mycket som helst. Men att vi ska ha koll på alla medier och ha tid att skriva vid alla på tider på dygnet, även under den här semesterveckan, är att begära lite för mycket.

Att allt vi skriver skulle komma sent är helt faktiskt fel. Vi är oftast snabbare än våra konkurrenter även om det inte var så i det här fallet.
Ludix 2012-01-08 03:11  
Fett sorgligt, va nästan löjligt glad då ja köpte min första kamera vid 10 års ålder, vilket såklart va en Kodak. Aps me popup-blixt, oh yeah ;)

Men blir ju säkerligen så, Kodak lever vidare, men i en betydligt mindre skala!
JohanStahlberg 2012-01-08 10:39  
Varför all den här hetsen och gnällandet om vart nyheter publiceras först hela tiden... Var glad Fotosidan publicerar läsvärda artiklar, sen om det är först eller inte spelar ingen större roll för majoriteten av sidans läsare. FS ni gör ett bra jobb!
luminousoctaves 2012-01-08 12:14
Fast nu är det ju på sätt och vis du själv som gnäller.

Jag tycker Fotosidan är jättebra på många sätt. Redaktionellt kan den bli bättre. Att man missade Kodak-nyheten med två dygn, en nyhet som knappt kan bli mer skräddarsydd för läsarmålgruppen, är besynnerligt och antagligen något som redaktionen kommer diskutera. Därför är det jättebra att vi läsare hör av oss med konstruktiv kritik.
froderberg 2012-01-08 20:58
Vi kan aldrig garantera att vara först på alla bollar. Särskilt inte den här veckan då flera av oss på redaktionen har semester. En realistisk ambition är att vara bäst bland fotomedierna i Sverige, och det tycker jag att vi lyckas väl med. Tips från läsarna hjälper naturligtvis till om vi missat något.
luminousoctaves 2012-01-10 00:12
Ni är ofta bäst, som till exempel då ni gjorde en fenomenal break down på Fujis X100-kamera. Att den kom långt efter release gjorde absolut ingenting, den matiga texten gav ändå stort läsvärde.

Det finns säkert hundra liknande positiva exempel.

Men att ingen i Fotosidans redaktion snappade upp att världens mest legendariska fotoföretag var nära att konka, och att ingenting publicerades kring detta på flera dagar är väl så nära ett systemfel man kan komma?

Man ska väl alltid ha en om än minimal beredskap.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS