Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Kritik mot F Concept från flera fotografer

Kritik mot F Concept från flera fotografer

Foto: Fotografiska

 

För låg ersättning och för stora upplagor. Upplägget för Fotografiskas nya butik F Concept vid Sergels torg kritiseras av flera fotografer.

Fotograferna får 25 procent när deras fotografier säljs på F Concept. Hälften av det normala menar flera fotografer. "Under mina 45 år som fotograf har jag aldrig haft mindre än femtio procent någonsin.”, skriver fotografen Micke Berg i ett blogginlägg.
– Jag har aldrig hört talas om en så dålig deal någon annanstans. Med den nivån blir försäljningen mer än push för amatörer som vill nå ut än något för proffs, säger en fotograferna som har med bilder på F Concept till Fotosidan.

Fotografiskas vd Jan Broman håller med om att det är normalt att gallerier ger en 50-50-fördelning efter att kostnaderna är betalda, men han menar att det finns en viktig skillnad.
– Vi inte driver ett galleri utan en butik. Vi tillgängliggör fotografi och fotoböcker till en bredare publik och med en prisbild som inte går att uppbringa på gallerier. Jag har aldrig läst någon kritik mot Ikeas ersättningsnivåer till fotografer, säger Jan Broman till DN.

Priserna för bilder på F Concept varierar från ett par tusen kronor och upp till 90 000 kronor.
– Öppna editioner, väldigt höga priser och osignerade printar. Det undergräver fotografiet som konstform. Jag kan inte begripa hur man kan sälja en osignerad C-print av en halvkänd Stockholmsfotograf för nästan 4 000 kronor, säger fotografen Johan Bergmark till DN.

Olika syn på begränsade upplagor

Tre av verken som säljs på F Concept har tidigare sålts i begränsad upplaga på Galleri Kontrast, vilket har väckt kritik. I ett fall handlade det om ett missförstånd. Fotografiska uppger till Fotosidan att de lärt sig av processen att det inte går att vara för noga. I ett annat rör ett verk där inga exemplar blev sålda. Upplagan togs därför tillbaka.

Det finns olika syn på begränsade upplagor bland fotografer. En del menar att upplagebegränsningen gäller oavsett storlek och andra tycker att det är okej att göra en ny upplaga i en annan storlek.

Pieter Ten Hoopen har valt att sälja ett verk i obegränsad upplaga på F Concept som tidigare sålts i en begränsad upplaga på Galleri Kontrast. Han tror inte att de tidigare köparna kommer att känna sig lurade eftersom den nya upplagan inte är signerad och har ett annat format, enligt en artikel i DN.



Publicerad 2015-12-12.

6 Kommentarer

Alf-Magnus 2015-12-14 20:13  
Det är klart vill de jämföras med IKEA så vist, den jämförelsen har inte varigt långt borta. Trist bar att den internationella lanseringen av fotografins IKEA verkar ha gått i stå.
Kent Helgesson 2015-12-14 21:23  
Men stopp och belägg! Fotograferna känner väl till förutsättningarna innan deras alster hamnar på F-koncept...eller?
Jag förstår inte riktigt kritiken. Men det kanske är andra fotografer som stått för tandagnisslan , dvs de som inte ställt sina alster till förfogande ? Att det är fjuttigt betalt är jag den förste att skriva under på ;-)
Svar från froderberg 2015-12-14 21:54
Både och. De som öppet kritiserat är inte representerade. Man jag har talat med en som både är representerad och kritisk.

Fotografiskas hållning är att det är en annan typ av försäljning än som sker på gallerier och att man därför inte kan jämföra priserna.
Alf-Magnus 2015-12-16 11:56
Punkt ett varför syns inte den här artikeln på nyhets sidan längre

Punkt två värd en genomläsning http://www.fokus.se/2014/02/fotografisk-smekmanad/
alf109 2015-12-15 17:36  
Jag tycker kanske att fokus hamnat lite för mycket på fotografiska och deras eventuella skuld eller oskuld. Fotografiska vill givetvis tjäna pengar som vilka bilhandlare som helst inget konstigt i det tycker jag.

Den intressanta diskussionen borde ju vara den moraliska från fotografernas perspektiv och deras olika bevekelsegrunder. Det är ju givetvis så att om en del säljer nya editioner på redan numrerade bilder kommer såväl trovärdighet för fotografer som priser på fotografiska bilder som konst att urholkas. Om detta kan man givetvis ha olika åsikter om det är bra eller dåligt, men det är ju något som kommer att drabba alla oavsett om de själva deltar i det eller inte. Lite samma sak med ersättningsnivåerna, om det visar sig att fotografer är beredda att sälja till lägre ersättningsnivåer kommer detta givetvis att smitta av sig; varför skall någon annan aktör betala mer?
Alf-Magnus 2015-12-15 20:10
Det är nog så att hungern efter smulorna från Fotografiskas bord, gör så att många tappar allt kritiskt tänkande. Att förlora en tillfälle att sola sig i glansen får ju inte gå förlorade.
Kent Helgesson 2015-12-18 22:04
Många amatörfotografer tar nog chansen att få tillfälle att "Synas" till varje pris i hopp om att göra sig ett namn så småningom. Det förstår jag fullt ut , men de binder ris åt egen rygg kan jag tycka. Bilder blir mindre värda om detta får fortgå.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS