Annons
Artiklar > Nikon 1 AW1 - vattentät systemkamera

Nikon 1 AW1 - vattentät systemkamera

Nikon 1 AW1 är en ny vattentät och stöttålig modell i Nikons 1-serie, en klarar djup ned till 15 meter. Tekniskt påminner den mycket om Nikon J3, med 14 megapixels sensor och snabb serietagning. Till AW1 finns även två vattentäta objektiv, en fast vidvinkel och en normalzoom.

Många minns Nikonos, ett samlingsnamn på en rad vattentäta systemkameror från Nikon som gjordes från mitten av sextiotalet in på 2000-talet. Med den traditionen är det lite besynnerligt att Nikon var en av de sista kameratillverkarna med en digital vattentät kompaktkamera, något man till slut rättade till med AW100 för ett par år sedan.

Men nu har Nikon alltså AW1, en slags uppföljare på Nikonos-tanken. AW1 är en kamera som under skalet påminner mycket om Nikon J3: sensor på 14 megapixel och serietagning upp till 15 bilder/sekund (upp till 60 bilder/sek med singelfokus). Nikon AW1 saknar lågpassfilter och har tre extra motivlägen för undervattensfoto. Den har dessutom en inbyggd distorsionskontroll för undervattensfoto. Den klarar vattendjup ned till 15 meter, fall från upp till 2 meter och temperaturer ned till -10.

Nikon AW1 har precis som sina syskon i 1-familjen råformat. Det här är något som AW1 faktiskt är ensam om bland vattentäta kameror. Det här kan göra AW1 intressant som sidokamera för actionfotografer. Men i den gruppen skulle man nog gärna ofta vilja fjärrstyra kameran, och nej tyvärr, AW1 har inte inbyggd wifi.

När vi pratade med Matte Haglund på Nikon höll han med om att inbyggt wifi hade varit bra och framhöll att Nikon är mycket väl medvetna om att många ser det som en brist. Vår gissning är att Nikons nuvarande firmwareplattform inte stödjer intern wifi och att det tar ett tag för dem att uppgradera den plattformen.


Matte Haglund på Nikon berättar om nya Nikon 1 AW1

En trevlig nyhet jämfört med tidigare 1-kameror är att AW1 har inbyggd gps med kompass. Gps-enheten använder både de traditionella gps-satelliterna och det ryska Glonass-systemet som ger bättre täckning på våra breddgrader. Den har dessutom höjd- och djupmätare.

Alla tidigare Nikon 1-objektiv passar till AW1, däremot passar de vattentäta objektiven enbart på AW1. Den vattentäta normalzoomen AW 11-27,5/3,5-5,5 ger bildvinklar motsvarande 30-74 mm på en småbildskamera, medan AW 10/2,8 ger en bildvinkel som 27 mm på småbild. Bägge AW-objektiven klarar, precis om kamerahuset, standarden Mil-std-810F för stryktålighet och IPX8 för vattentålighet. Inget av objektiven är stabiliserade, det hade troligen varit svårt att kombinera med tåligheten mot stötar.

I likhet med Nikons vattentäta kompaktkamera AW110 så kan du göra inställningar i AW1 genom en kombination av knapptryckningar och att vicka på kameran. Det gör att du kan ändra saker med en hand och att vissa inställningar blir enklare att ändra när du har handskar.

Flera av knapparna på kameran kan låsas så att du inte kommer åt dem av misstag - ett annat problem när man har tjocka handskar eller frusna fingrar. Luckorna för batteri eller kontakter har dubbellås, så du inte kan öppna dem av misstag. Den inbyggda blixten fungerar givetvis även under vatten, men när den är utfälld är inte oväntat kameran mer stötkänslig än när den är infälld. Blixten lyser ut motsvarande 10 mm-objektivet, alltså som 27 mm i småbildsformat. Till våren 2014 kommer också en extern vattentät blixt, SB-N10, men dess exakta specifikationer är inte kända ännu.


Nikon AW1 och normalzoomen 11-27,5/3,5-5,6. Notera den kraftiga kanten runt objektivfattningen där en tätande gummipackning ligger (som kan bytas, finns som tillbehör).

Nikon har tagit fram diverse tillbehör till AW1, till exempel en vattentålig halsrem och handrem som gör att kameran flyter, Det finns även ett extra gummigrepp, som får kameran att bli ännu mer lik en gammal Nikonos. Du kan även köpa nya o-ringar för objektivtätningen och dessutom finns ett filter som dämpar imbildning i objektivet i kallt vatten.


Nikon AW1 med 10/2,8, med det här objektivet blir AW1 liten nog att enkelt få rum i en jackficka.

Säljstart för Nikon AW1 är tionde oktober och priset för ett paket med AW1 + 11-27,5/3,5-5,6 är satt till 7595 kronor, ett dubbelkit med AW1 + 11-27,5/3,5-5,6 och 10/2,8 kostar 9590 kronor. Köper du 10/2,8 separat så kostar den 2990 kronor, zoomen säljs till att börja med enbart i paket med kameran. Nikon kommer också med ett paket med diverse tillbehör som vattentålig väska, flytrem m m, men priset för detta är inte bestämt ännu. Precis som vanligt kommer antagligen priset i butik hamna en smula under de priser tillverkaren uppger.

Fotosidans intryck

Nikon 1 AW1 är spännande. Den är trots allt den första digitala systemkameran som är vattentät utan ett småklumpigt och inte sällan dyrt extra skal. Vi har i flera år frågat de olika tillverkarna när någon av deras vattentåliga kompaktkamera skall få stöd för råformat. Nu har vi plötsligt en vattentät kamera både med råformat och möjlighet att byta objektiv. Kombinerat med allmän stryktålighet, mycket snabb serietagning, en snabb följande autofokus och bra videokvalitet så har nog AW1 goda möjligheter att bli populär bland actionfotografer.

Men det finns två saker actionfotografer kommer att sakna: inbyggd wifi för fjärrstyrning och ett riktigt rejält vidvinkelobjektiv, gärna fisheye. De rena dykfotograferna kommer nog dessutom vilja ha ett vattentätt närbildsobjektiv. I den världen är det ofta just kraftig vidvinkel eller närbildsobjektiv som gäller. Men fler objektiv lär komma, och inbyggd wifi lär dyka upp i framtiden - det verkar Nikons representanter eniga om. När är däremot en bra fråga.

Men en annan och mycket större målgrupp för AW1 än actionentusiaster är antagligen helt enkelt familjer med barn. De vill kunna fotografera på stranden eller låna ut kameran till barnen utan att vara oroliga över när den tappas eller hamnar i vattnet, i sanden eller om den blir lerig. Även den här gruppen kommer att sakna wifi, men kanske mer för delning av bilder. Du kan förstås plugga in Wu-1b och få wifi, men då är inte kameran vattentät längre.

Men vi kan konstatera att efter att ha varit sena med en vattentät och tålig kompakt så verkar Nikon nu återigen satsa på sin tradition av vattentåliga kameror.



Publicerad 2013-09-19.

18 Kommentarer

correctamundo 2013-09-19 14:27  
Den här gillas =). Måste nog kika i plånboken efter utrymme.
sallle 2013-09-19 14:35  
Nikonos 1!
Ja den här ser trevlig ut. :-)
PMD 2013-09-19 15:28  
Trevligt! Nikonos var rejäla doningar. Förutom vid dykning, brukade jag ha min II:a med mig på paddelturer och det var rätt skönt att inte behöva skydda kameran.

TIll nästa AW-modell i 1-serien får de se till att det går att byta objektiv under vattnet. :-)
J0£L 2013-09-19 15:40  
Hur hanteras objektivbyte under ytan? :)
Svar från Grevture 2013-09-19 15:44
Matte Haglund misstänkte att det skulle bli en återkommande fråga på Fotomässan :-)
kjellepelle 2013-09-19 17:46  
Toppen! precis vad jag vill. Bilderna på kameran var ganska suddiga men jag hoppas att den kan ta skarpare bilder.
Svar från Grevture 2013-09-19 18:05
Som man brukar säga: Det är fotografen det hänger på, inte utrustningen ... :)

Jag får skylla på att ljuset i lokalen var lite undflyende och det blev lite ont om tid när väl de övriga journalisterna slutat fingra och klämma på kamerorna :-)
genkakuzai 2013-09-19 17:58  
Mycket bra initiativ från Nikon! Perfekt för fridykare om inget annat.
Bengf 2013-09-19 19:30  
Att barnen kan springa runt med kameran, är bara suveränt, stötsäker också.
VisualD 2013-09-19 22:44  
På pentaxforums diskuterades det livligt om Pentax skulle göra något sådant här med deras Pentax Q, men nu hann Nikon för med denna briljanta idé!
Der Steppenwolf 2013-09-20 07:13  
Gillar konceptet, men jag ser det mer som en mycket mer avancerat och användbar GoPro kamera ! Och jag tycker en hel del andra tänker i samma banor också :)
Till skillnad från GoPro så kan man byta objektiv, använda den till stillbilder, är ju nästan lika stötsäker, har betydligt bättre AF både i still och video mode.
Nikon har nog äntligen hittat en nich för sitt 1" system och den kommer sälja som smör, men priset måste ner nån tusing.
genkakuzai 2013-09-21 10:41
Tror du har helt rätt! Och priset kommer ju som vanligt droppa rätt fort nån tusenlapp eller så :)
Patrick_fj 2013-09-21 08:47  
blev riktigt sugen på den här nu =)
Martinro 2013-09-23 22:25  
Om minneskort med wifi funkar så är wifiproblemet löst :)
Falumas 2013-09-24 15:26
Under vattnet kommer det högst sannolikt inte fungera.
F2DP2MD2 2013-09-26 21:40
Wifi är för har för kort våglängd för vatten, räkna med 10-20mm räckvidd, i bästa fall...

Dock kan man tejpa på en splitsad kabel över lämplig uta på kameran och leda upp signalen till ent lämpligt antenn (fr t ex en basstation) på en lite boj som guppar omkring. Räkna inte med någon fantastisk räckviddd runt bojen men det fungerar!

Är det sedan en kamera med eget wifi kan man kan tom fjärrstyra som vanligt.
Robin_bockman 2014-03-15 15:00  
Nu har jag fått min, en liten varning bara, man får med en liten tub siliconfett för att smörja in O-ringen som tätar mellan objektiv och hus, det är INTE gjort vid leverans, för att vara säker på att den håller tätt så måste det göras innan man sjösätter kameran!
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS