Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Påstådda Ansel Adams-negativ leder till stämning

Påstådda Ansel Adams-negativ leder till stämning

Fotosidan har tidigare skrivit om Rick Norsigians loppisfynd som flera experter menade var negativ från Ansel Adams och värda 1,5 miljarder - något som dock visade sig inte vara sant. Nu väntar en stämning från Ansel Adams stiftelse.

Nyheten om Rick Norsigians loppisfynd har spridit sig över hela världen. Första varvet trodde man att de två lådorna med glasnegativ, fyndade för 40 dollar, hade tillhört fotografen Ansel Adams. Flera experter värderade bilderna till hela 1,5 miljarder.

Rick Norsigian ville inte sälja negativen vidare utan öppnade en hemsida där han började sälja printar från negativen. Men då trädde en kvinna fram i tv och berättade att de funna negativen inte alls var Ansel Adams utan var fotograferade av en släkting vid namn Earl Brooks. Efter att ha jämfört olika bilder menade experterna nu att de funna negativen tillhörde Brooks.

Den 23 augusti i år lämnade Ansel Adams stiftelse in en stämningsansökan mot Norsigian och hans advokat. Stiftelsen äger rättigheterna till Adams bilder och menar nu att det finns bevis för att bilderna som säljs som original från Ansel Adams egentligen tillhör Earl Brooks. Stiftelsen kräver att domstolen stoppar Norsigian från att sälja fler bilder i Adams namn och att stiftelsen tilldöms ett ordentligt skadestånd.

Källa: PDNPhoto.

Läs tidigare artiklar:
Ansel Adams glasnegativ värda 1,5 miljarder funna på loppis
Berättelsen om de funna Ansel Adams-negativen fortsätter



Publicerad 2010-08-27.

4 Kommentarer

mc bruno 2010-08-28 08:34  
Uj vilket krångel. Spännande i samanhanget är att tidningen FOTO skrev det som att bilderna var äkta och det var Adams släcktingar som var bovarna.
haagel 2010-08-30 11:47  
Jag tycker att det också är intressant att samma bilder ena stunden kan vara värda flera miljoner för att nästa sekund inte vara värda något... Typiskt konstvärlden. Det handlar i första hand inte om hur fint fotografiet/konstverket är utan vem som gjort det...
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS