Annons
Artiklar > Sommarläsning för fotointresserade

Sommarläsning för fotointresserade

Sommar med strålande solsken eller ösregn. En bra bok gör sig i alla väder. För den som tröttnat på sommarens obligatoriska deckare eller söta romantiska kioskvältare tipsar fotosidan om sommarläsning för fotointresserade.


Krigsfotografen. Från Nordafrika till Berlin - Robert Capa
För den som vill få svepas bort av en äventyrsberättelse med en av våra mest kända fotografer i centrum.

Med självdistans och humor låter Robert Capa oss följa med i krigsfotografens ibland allt annat än humoristiska vardag. Vi får följa honom från London 1941 till Nordafrika, till invasionen av Italien, D-dagen, befrielsen av Paris till krigsslutets Tyskland. En lättläst och engagerande bok även för den som saknar intresse för just krigsfotografi. Bokens bilder bjuder extra dimensioner.


Konsten att läsa tankar - Henrik Fexeus
För den som vill bli bättre på att snabbt skapa trygg kontakt med modeller och andra mänskliga motiv.

Henrk Fexeus guidar i sin bok läsaren på ett lättläst och humoristiskt sätt till olika sätt att skapa rapport med människor - dvs relationer med ömsesidigt förtroende, samtycke, samarbetsvilja och öppenhet för varandras idéer. En möjlighet att träna upp färdigheter inom ickeverbal kommunikation och kroppsspråk för att effektivare kommunicera och skapa förtroende.


The Nature of Photographs - Stephen Shore
För den som vill få filosofera om fotografiets sanna natur.

En läsvärd och rikt illustrerad bok som djupdyker i fotografiets sanna natur. Med få men ytterst effektiva ord sätter Stephen Shore läsarens tankar i rullning med funderingar och resonemang om vad ett fotografi egentligen är. Resultatet är i det närmaste filosofiskt och det enkla blir komplicerat. Något rejält att bita i när sommardeckarna inte känns tillräckligt utmanande.



Super - Daniel Månsson
För den som vill fångas av ett underbart bildspråk och upptäcka hur doften av hav förmedlas genom bild.

I en liten vacker låda presenteras Daniel Månssons bok Super. Med känslan i fokus introduceras den nya generationen av surfstjärnor i en samling sällsynt vackra och fängslande bilder. Månsson har följt Clay Marzo, Dion Afius och Kolohe Andino till Australien, Hawaii och Kalifornien och inte varit rädd för att blöta ner sig i jakten på den perfekta bilden. En bok för bildälskaren.

I skulptörens park - Laurent Denimal
För den som vill se och fundera över skillnaden mellan avbildande av andras konst och skapandet av ett eget perspektiv i berättande om en miljö fylld med andras konst.

Den franska fotografen och trädgårdsarbetaren Laurent Denimal har under tre år tid dagligen dokumenterat Millesgårdens park, trädgård och skulpturer. Med hjälp av en liten tysk 6x6 kamera från 1956 har han i färg och svartvitt fångat vackra och stämningsfulla bilder i trädgården. Vi får följa med vår som sommar med aktivitet och blomning, höst och vinter med kala träd och buskar, snölager över bänkar och skulpturer, allt sett och berättat med ett fängslande bildspråk.


Konditori Vete-katten
För den som vill fundera över matfotografi och kanske dessutom baka goda kakor till eftermiddagskaffet.

En regelrätt receptbok sånär som på Charlotta Gawells härliga bilder av konditoriets tillverkning, atmosfär och gäster. En bok som fokuserar på recepten men som likväl kan läsas för bilderna. Matfotografi som får snålvattnet att rinna till men som också dokumentär fotografi som fångar ett konditoris själ.




Bild och Budskap - Bo Bergström
För alla som vill beröra med bilder. Värd att läsas och läsas om.

En rikt illustrerad bok som på ett lättläst sätt bjuder in till diskussionen varför vissa bilder berör och andra inte. Bo Bergström ger läsaren både ord och koncept för att prata och fundera kring bildkommunikation. Användbart och inspirerande både för den erfarne och den färske fotografen.



Publicerad 2008-07-14.

1 Kommentarer

minimunk 2008-07-15 14:04  
Någon som vet var man kan köpa "Konditori Vete-katten"? Den verkar ha utgått ur sortimentet överallt..
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS