Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Tillverkning av Kodachromefilm läggs ner

Tillverkning av Kodachromefilm läggs ner

Kodachromefilmen har tillverkats i 74 års tid, men nu har tiden runnit ut för den anrika filmsorten.

Mary Jane Hellyar, VD för Kodak's Film, säger att det var ett svårt beslut att "pensionera" kodachrome.
- Filmen har en rik historia, men dagens fotografer föredrar att ta bilder med nyare teknologi - både vad gäller film och det digitala.

Det största problemet för Kodachromefilmen har varit att den är relativt svår både att tillverka och framkalla. Det har gjort att labb efter labb har slutat att framkalla den. I dagsläget finns bara ett labb i hela världen som framkallar den - Dwayne's Photo i Parsons, Kansas.

På Kodaks hemsida finns en sida dedikerad till filmen. Där hittar du bland annat en samling fotografier som är tagna med Kodachrome. Tack till Johan Ericsson för tipset.

Publicerad 2009-06-23.

18 Kommentarer

pic-tor 2009-06-23 11:18  
Mina Kodachromedior från 70-talet ser helt opåverkade ut. De har förvarats mörkt i sina magasin hela tiden. Makalös kvalitet både bildmässigt och hållbarhetsmäsigt.
charlottes 2009-06-23 11:45  
Så länge jag fotade analogt så var favoritfilmen Kodachrome. 25 ASA var min absoluta favorit men 64
gick till allt och användes till allt. Jag saknar färgerna o lystern.
Det är för mig en era som nu går i graven.
Mamaya 2009-06-23 12:20  
Ingen större förlust faktiskt, utvecklingen har gått ifrån denna anrika film som förut var det absolut bästa. Jag tog en rulle förra sommaren men färgerna var rätt så trista och en hopplös film att använda i solsken med sina extremt hårda skuggor. Men vill man ha färger som inte är verklighetstrogna är det dock en bra film. Och skärpan är ju fantastiskt bra. Men som sagt, en föråldrad film som gjort sitt enligt mitt tycke och smak!
bengt-re 2009-06-23 12:22  
Tråkigt att se ikoner dö, men det är en del av utvecklingen. På gott och ont.

RIP
billextreme 2009-06-23 12:45  
Suck...

Kodachrome är en stor del av mitt foto liv. Naturligtvis ska utvecklingen fortsätta, men att att fota med dia, och en Kodachrome 25 eller 64, gav ju alltid det där lite extra. något som jag saknar i den digitala åldern, tyvärr.

mvh
Surgeon 2009-06-23 12:50  
Nostalgitrippen med Kodachrome 25&64

har som annan tidigare nämnt massor av diamagasin fulla med bilder till min Kodak Carousell i skåpet hemma och även de är opåverkade av tid och tand.

Kommer ihåg en gång när jag hade vänner hemma som tittade in i mitt lilla kylskåp och inte hittade annat än oexponerade Kodachromerullar. Redan då var man klassad som fotonörd. hehe
Urr 2009-06-23 13:06  
Det var väl inte så mycket annat att vänta. Hållbarheten över tid är en stor tillgång med denna film. Skarp är den! Jag tyckte ibland att den var lite kall i färgtonerna, när jag använde den med mina Nikonobjektiv, gick därför över till Fuji Sensia. Men att säga att den är föråldrad tycker jag är tveksamt. Snarare var det en film som var före sin tid, med den goda arkivbeständigheten. Det är en film som håller i längden. Men att bara framkalla på ett ställe i världen är ju fullständigt vansinnigt och ohållbart.
Bryggarn 2009-06-23 14:29  
Frid över ditt minne.
(tar av mig kepsen och böjer på nacken av respekt)
J. Patric 2009-06-23 18:46  
Kodachrome är ju en mycket speciell diafilm, som kräver en komplicerad framkallningsmetod till skillnad mot E6-filmer. Det finns väl bara ett par labb i hela världen som framkallar Kodachrome. Kodak har nog velat sluta med Kodachrome under lång tid.
AJS37Viggen 2009-06-24 09:26  
Tragiskt att höra för Kodachrome är en stor del av fotohistorien, men jag förstår oxå att man inte kan hålla igång verksamheten när utvecklingen på digitalsidan har gått så rasande fort och fullständigt rensat undan analogfotograferingen, och när man dessutom bara framkallar filmen i Kansas/USA som enda ställe i världen ! Men för min egen del har jag bara gott att säga om denna fantastiska dia-film som jag använt flitigt under många år i samband med mina flygfotograferingar av stridsflygplan air-to-air. Det var en film som alltid höll vad den lovade, för att inte tala om arkivbeständigheten. Bilderna har fortfarande samma färgmättnad när man tittar i alla sina gamla diamagasin. Well,..utvecklingen måste väl gå framåt och själv kör jag sedan några år enbart digitalt numera, men jag lyfter på hatten och tackar för alla trevliga och välexponerade år tillsammans med Kodachrome 64 !
"Det var inte bättre förr men det är värre nu..."
...Bara känslan...och lukten av filmen när man laddade sin Nikon F2, F3, F4 och F5 med Kodachrome,...ja det var något speciellt...då visste man att resultatet skulle bli bra....om man nu skötte fotograferingen rätt förstås!
Hälsar å tackar för alla Kodachrome-år gör
Anders Nylén
KajMyller 2009-06-24 11:40  
Jag lyfter på tupén och säger tack för den tiden .
csandlund 2009-06-24 17:49  
En epok går i graven.
Det här får väl ses som en liten hyllning!
http://www.youtube.com/watch?v=ujhdf9_IO4w
fredrikru 2009-06-24 19:28  
Har en Kodachrome 64 rulle i min Pentax Spotmatic och kanske det är min sista rullen Kodachrome som jag tar. Tyckte att Kodachrome 64 passade den kameran riktigt bra. Har en Dubbel 8 film i Kodachrome framkallad 1940 och den håller än idag färgerna riktigt bra.

Kodachrome filmen i Spotaticen fotar jag som förr när man tänkte sig ordentligt innan man tog bilden.

Dagens E6 filmer är så mycket bättre än Kodachrome på alla punkter men det finns inget som slår Kodachromen på arkiverings beständighet.
ojanson 2009-06-29 13:54  
En sorgens dag.
Jag använde nästan uteslutande Kodachrome 64 när jag plåtade som mest på åttiotalet.
När jag kom igång igen förra sommaren, och köpte digital systemkamera, hade jag en gammal sittande kvar. Den visade sig vara fem år, men det blev bilder av den också.
http://www.fotosidan.se/blogs/olles/27002.htm
Majkol 2010-01-12 22:41  
Någon som vetom man fortfarande kan skicka till Lausanne för framkallning.
Har 5 rullar asa 25 i frysen.

Merläsning

ANNONS