Annons
Artiklar > Vinnarbild undersöks för misstänkt fusk

Vinnarbild undersöks för misstänkt fusk

Föreställer bilden en vild eller en tam varg? Åsikterna inför vinnarbilden går isär och nu pågår en utredning i tävlingsledningen. Foto: José Luis Rodríguez.
Den spanska fotografen José Luis Rodríguez misstänks för att ha fuskat sig till vinst i i en av årets mest prestigefulla tävlingar - genom att undanhålla information om sin bild.

Reglerna i fototävlingen "Wildlife Photographer of the Year" är väldigt tydliga - bilder föreställande djur i fångenskap måste anges.
Domarna dömer nämligen till fördel på bilder med vilda djur.

Det här innebär att José Luis Rodríguez kan ha tagit hem vinnartiteln genom att underhålla viktig information om sin bild. Fotografen har gett sken av att hans bild föreställer en vild varg - medan några nu påstår sig veta motsatsen - att det rör sig om en tam varg som lever i fångenskap.

Först ut med att skriva om det misstänkta bildfusket var den finska naturtidningen "Suomen Luonto", som tror att den fotograferade vargen egentligen kommer från ett zoo nära Madrid.

Mail Online har pratat med José Luis Rodríguez som starkt motsäger sig bildfusket och säger sig vara utsatt för en häxjakt på Internet. Sedan han vann förstapriset upplever han sig varit utsatt för en grupp anonyma människor, vilket han tror är fotografer, som anklagar honom för falska rykten.

Fotosidan har tidigare skrivit om vinnarbilden här. Det var bland 43 135 inskickade från 94 länder som vargbilden utmärkte sig. Om det visar sig att bilden är arrangerad riskerar Rodríguez att inte bara mista prispengarna - utan även äran och titeln som Wildlife Photographer of the Year 2009.

Här kan du läsa mer om de påstådda "bevis" som har lagts fram av Suomen Luonto.

Publicerad 2009-12-22.

26 Kommentarer

Photosession 2009-12-22 17:05  
Detta måste väl ändå vara ett ett syftningsfel...

Fotografen måste väl ändå ha angett att det var en vild varg han tagit en bild på...!
boldten 2009-12-22 17:21  
Om bilden inte är tagen i djurparken så borde fotografen peka ut platsen där den är tagen. Därifrån borde det vara lätt att se ifall han är sanningsenlig eller ej.
/M
Janne B 2009-12-22 17:30  
Ja, i vart fall så är det inte samma varg, det syns tydligt på teckningen kring kinden och nosen. Det bruna "ögonbrynet" är även de olika.
JB
Joakim K E Johansson 2009-12-22 18:16  
Detta har jag misstänkt hela tiden. Bilden är helt enkelt för perfekt för att vara trovärdig.
tormig 2009-12-22 20:24  
Jantelagen verkar inte vara begränsad till Sverige. Apropå "perfekta" bilder: om det är till en bilds nackdel är ju t.ex. varenda fotografi som Brutus Östling publicerad diskvalificerad.
Surgeon 2009-12-22 20:49  
Det som är den största skillnaden mellan vargarna är ju det skadade örat, borde vara enkelt att kolla med djurparken om den specifika vargen haft ett perfekt öra tidigare.

Men skulle hela djurparken vara i maskopi med fotografen, dvs att tillåta honom att sätta upp blixtar och träna vargen till att hoppa precis där blixtarna satt (om han nu använt externa blixtar)
Magnus77 2009-12-22 22:01  
Torbjörn: Härlig replik! Jag tycker väl att den är lite "stelt" perfekt. Ibland kan det ju faktiskt bli "för" bra. Men vargens blick är oslagbar. Mycket häftigt med den koncentrationen.
laan 2009-12-22 22:10  
Miljöbilden de använder är ju det sämsta beviset jag sett på länge.. ok att träden är rätt lika, men kolla på stenarna..Även om man tar hänsyn till skillnader i vinkel så hade det krävts omfattande ombygge av "murarna" för att det ska vara samma plats.
HomerZ 2009-12-23 00:04  
Men staketet då, Är det verkligen gjort i äkta trä?
Stenarna är kanske målad frigolit?

Vem bryr sig egentligen, en varg är alltid en varg. Det är en fantastisk bild och den förtjänar absolut sitt pris!
Birdman 2009-12-23 07:46  
Jag snappade upp denna "nyhet" för ett antal dagar sedan på Naturscapes.net...la då in en post på NFF:

http://www.naturfotoforum.se/forum/viewtopic.php?t=21266&highlight=
Baabwaf 2009-12-23 10:10  
Ja, måtte man slippa hamna inför "jantejury" i framtiden. Det finns INGEN som kommer helskinnad genom ett sådant gatlopp, vare sig man är "skyldig" eller "oskyldig".

Vargar är skygga djur och här i Sweden har vi inte några alls nästan.

Länder där varg är vanligare, blir också möjligheterna fler.

De som från början bedömt bilden är, om det visar sig vara felaktigheter, i så fall totalt, fruktansvärt inkompetenta i sina eventuella granskningar.

Människorna i juryn är så otroligt dåliga att de bilder som är tidigare och den bild som i så fall skulle ersätta den här, är helt värdelösa, då en (vad man skulle kunna inbilla sig) van jury med kompetenta människor, med vana av djur - bilder på djur och dess beteenden.

Varför har ingen annan tagit en sådan här bild för med alla tama vargar. Det borde finnas miljoner bilder?

Avundsjuka rötar och förtär individen inifrån samtidigt som den förpestar för alla i dess omgivning ...
Magnus Friberg 2009-12-23 13:16  
Blir förbryllad över många kommentarer här.
Ingen nekar till att detta är en bra bild oavsett om vargen är tam eller vild. Men är den tam så innebär det fusk i tävlingen och då ska den självklart diskas. Men många här verkar tycka att det skulle vara helt ok om vargen var tam iom att bilden är så bra.. tolkar jag era kommentarer rätt så anser ni alltså att det är ok att fuska så länge slutresultatet blir snyggt?
Carpe H Diem 2009-12-23 15:45  
Hur orkar ni bara lägga ner energi på detta? För mig finns såååå mycket annat som är så mycket viktigare,, Jag gick in och såg bilden igen,på Fs förstasida, vilken härlig reklam att visa bilden igen:=) Lägger inte ner någon mer energi, på denna bild utan hänvisar till tävlingsjuryn, så klart,,,, Och är absolut inte missundsam eller avundsjuk på José Luis Rodríguez oavsett,,Ha en underbar danföredopparedag och njut av denna stund, imorron kommer Tomten,,Kram Lollo
webbwalle 2009-12-23 16:35  
Såg man direkt att det var fejk.-kan man stå så nära och fota med blixt?
tormig 2009-12-23 17:12  
Tror bestämt den är uppstoppad. Tycker mig ha sett en sådan på ett museeum någonstans, misstänkt lik den här. Höger bakben är skymd av grindstolpen i papier-mache, varför då? Jo, för att dölja att den är fäst där i ställningen som är dold bakom muren i frigolit.
Louis 2009-12-23 17:56  
Fick samma tanke som Torbjörn faktiskt, har också sett liknande uppstoppade djur på museum där "ställningen" sitter i något av bakbenen och i detta fallet väldigt enkel att gömma. Fusk eller inte, bilden är i vilket fall som helst jäkligt mäktig!
Surgeon 2009-12-23 19:44  
Louis, Jag tror att Torbjörns inlägg hade en del ironi. Uppstoppad varg som hoppar.hehe.

Nu ska jag ut och fota vargar i skogen, ska bara förbi naturhistoriska först och hämta lite rekvisita
Louis 2009-12-23 20:42  
Jo, men det var en del man kunde vinna, så det var väl värt att lägga ner lite tid på detta för hans del. Och det finns fuskare överallt.

http://www.jaktojagare.se/upload/article/bild/1/253585/joj407_dortmund_164_s.jpg

Hoppas du förstår principen, dom har ju lyckats få leoparden att stå på endast ett bakben, så förstår inte varför det skulle vara mycket svårare med en varg. Sen hur mycket varg fotografen haft tillgång till vet jag inte, han kanske är vargjägare, jag vet inte. jag säger inte att det är på detta viset, bara att det KAN vara så.
Teodor Möller 2009-12-25 10:03  
Jag gillade inte bilden från början!
Kamerafälla eller åtelkamera...
Det är en trist bild med tråkigt blixtljus!
Tycker inte att det är särskilt fantastiskt med att det är en varg heller, finns massor av mer intressanta bilder med vargar i sin rätta och vackra miljö.

Som någon sa så vore det ju enkelt att ta fram bilder från området för att visa att det inte är samma plats. Förmodligen så är det fusk!

Bedrövligt!
Cambo 2009-12-25 19:37  
Är det en varg?
mayro 2009-12-26 16:24  
Jag tycker bilden ser konstgjord ut.. men det är ju sådana bilder som vinner gehör överallt. Så vad spelar det för roll om det fuskas med bildens ursprung då bilden ändå ser fejkad ut som helhet...

Bättre ändra alla tävlingar till
"mest fejkad bild vinner"... :-)
bushmaster 2009-12-28 23:03  
Jan Burman!

Du måste lägga till en tjockare päls i din beräkning då kan det stämma väldigt väl. kolla bläsen i pannan som går ned som ett upp och nervänt V det är exakt på bägge bilderna men syns mycket sämre då den har mer päls på djurparksbilden, antagligen för att den är tagen på senhösten eller vintern.
Mvh
Mats
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS