Annons
Artiklar > Photokina 2014 - mässrapport del 3

Photokina 2014 - mässrapport del 3

Här kommer en titt på Tamrons vidvinkelzoom, Pentax kamera med lysdioder, Zeiss små kluriga objektiv för Sony E samt en lite mer användbar blixt för spegelfria kameror. För att inte tala om en diodpanel för smartfonen.

Jag pratade med Per Skog på Focus Nordic, ett företag som kanske är mest kända som svenska distributörer av Pentax. Men de arbetar med många av de märken vi fotofolk tenderar använda, som Lowe Pro, Tamron, Metz, Zeiss och många fler.


Per Skog på Focus Nordic.

En nyhet är Pentax K-S1. Förmodligen inte en kamera som får forumentusiasterna att gå igång, men den har några intressanta detaljer. Jag gillar idén att bygga in lysdioder som visar när kameran är ingång (avtrycket lyser grönt) eller när den är i videoläge (avtrycket lyser rött) är inte dum. Över huvud taget kunde kameror bli bättre på att tala om hur de mår - som rejält tydlig batteriindikering som man ser så snart man tar i kameran istället för en tre millimeter stor symbol i hörnet på bildskärmen.

Allmänt är K-S1 lite av en ulv i fårakläder, under skalet har du i praktiken en K-3, skillnaden är avsaknaden av väderskydd, lite långsammare serietagning och det virtuella lågpassfiltret.


Pentax K-S1 finns i många färger, bland annat väldigt vitt

Häromdagen flög det runt ett rykte att Ricoh i Frankrike skulle ha bekräftat att Pentax var på gång med en småbildskamera (fullformat). Enligt Per Skog var det nog mest ett missförstånd. Någon hade frågat om de nya teleobjektiven som skall komma nästa år klarade småbildssensorer och när svaret på den frågan blev ja så var ryktet gång.

Om jag spekulerar lite så känns det som en tidsfråga innan Ricoh/Pentax gör endera av två saker: Växlar över till spegelfritt eller satsar hårdare på spegelreflexkameror, vilket troligen innefattar att addera småbildsmodeller till sitt program. Med tanke på hur tufft det är på den spegelfria marknaden och i och med att de sannolikt skulle innebära att man överger k-bajonetten så känns fortsatt satsning på spegelreflexkameror mer troligt. Och då känns en småbildskamera naturligt. Visst, de behöver i så fall komplettera sitt objektivutbud en del, men det finns ändå en hel del objektiv som skulle fungera direkt. Den som lever får se.


Pentax gillar färgglada kameror, det verkar inte Ricoh ha ändrat på.

Att Ricoh köpte Pentax har väckt både förhoppningar och oro bland Pentax-anhängare. Om jag får fortsätta spekulera så tror jag det var något av det bästa som kunde hända Pentax. Hos Pentax har det alltid funnits en dragning åt att gå sina egna vägar, och i Ricoh har de en ägare som är helt med på den saken. Ricoh är som företag inte helt likt Canon, ett stort teknikföretag med en tung bas i storskalig dokumenthantering. För dem handlar kameror troligen mycket om varumärkesbyggande. Sedan är det nog bara en tidsfråga innan det står Ricoh med stora bokstäver och Pentax med små på kamerorna. Men Pentax kommer nog få fortsätta vara Pentax, och det ser i alla fall jag som positivt.

Tamron SP 15-30 mm f/2,8 Di VC USD

Tamron är kanske mest kända för sina superzoomar, som deras 16-300 mm f/3,5-6,3. Men för några år sedan provade de att satsa också på lite mer påkostade objektiv. Som deras 70-200 mm f/2,8 Di LD och SP 24-70 mm f/2.8 som visades upp här på Photokina för två år sedan och SP 150-600 mm f/5-6,3 som dök upp i vintras. Tydligen har de här objektiven sålt riktigt bra och nu bygger Tamron vidare med SP 15-30 mm f/2,8 Di VC USD. Den dyker upp efter årsskiftet, först för Canon och Nikon, sedan även för Sony. Priset är inte satt ännu, men hur Tamron positionerade 24-70 och 70-200 kan ju vara en ledtråd.


Tamron SP 15-30 mm f/2.8 Di VC USD.

Det här är en trevlig nyhet, området 15-30 är mycket användbart, maxbländare på f/2,8 och stabilisering gör det hela riktigt spännande. Prestanda återstår att se, men skall vi döma av hur deras 24-70 och 70-200 presterar så skall det nog inte vara något problem. Exemplaret vi tog bild av här är inte färdigt, men det är en hyfsat rejäl pjäs, men mekaniska känslan var trevlig. En sak som kan orsaka irritation är att den välvda frontlinser gör det besvärligt att montera filter.

Zeiss Loxia 35/2 och 50/2

Först kom Zeiss med Touit-objektiven för Sony E-mountkameror med aps-c-sensorer, nu kommer Loxia för småbildskameror med E-fattning. Manuell fokus med ett halvt varvs vridning mellan närgräns och oändligt. Det är enkelt att finjustera fokus. En intressant finess är att man med en liten skruvmejsel kan ställa om objektiven från stegad bländare, så som vi stillbildsfotografer vill ha, till steglös, som videofilmare föredrar.


Zeiss Loxia 50/2 in action.

Det här känns delvis som en Sony-variant av ZE- oh ZF-objektiven som Zeiss gör för Canon- och Nikon-fattning. Härlig mekanisk känsla och lång fokuseringsrörelse så du enkelt kan fokusera precist. Kombinationen av manuell fokus och ett pris på över 8 000 kronor för 50 mm och över 11 000 kronor för 35 mm så lär de inte bli några storsäljare, men det är knappast vad Zeiss är ute efter heller.


Zeiss Loxia 35/2 och Zeiss Loxia 50/2

Metz ger ljus till Iphone

Metz förknippas ofta med stora rejäla kamerablixtar med stora rejäla ledtal. Men de har liksom alla andra noterat att det fotas en hel del med både mobilkameror och förhållandevis små spegelfria systemkameror.

Mobilkameror har oftast en liten blixt eller led-lampa inbyggd. Men dels är de inte alltid så ljusstarka, dels går de inte att rikta. Metz erbjuder Mecalight LED72smart som är en liten batteridriven led-panel. Batteriet räcker till cirka fyra timmars ljus och laddas via usb. Ljusstyrkan är 72 lux, vilket är ... Ungefär mycket mer än de inbyggda ljuskällorna i smartfoner ger. Men tänk hyfsat kraftig ficklampa.

Mecalight LED72smart monteras i hörlursuttaget på smartfonen.


Mecalight LED72smart finns i en uppsjö färger.

Har man en liten spegelfri kamera vill man ha en hyfsat liten blixt. Problemet med små blixtar är att de ofta får delar av sitt ljus skymt av objektivet. Metz har klurat på saken och erbjuder Mecablitz 26 AF-1. Dels sticker den upp en del, dels lutar den framåt över objektivet. Kombinationen gör att den trots ett kompakt format kan lysa förbi ett objektiv. När du har den lös tar den väldigt lite plats.

Den har en påhängsdiffusorer som ger de ljusvinklar motsvarande 24 respektive 85 mm. Den har inbyggd LED-lampa för filmning och kan sättas i slavläge. Blixten finns till kameror från Canon, Fujifilm, Nikon, Pentax, Olympus, Panasonic, Leica, Samsung och Sony.


Mecablitz 26 AF-1 på en Samsung NX20



Publicerad 2014-09-18.

6 Kommentarer

Strömqvist 2014-09-18 21:52  
Wow, det var nog rekord i stavfel :)
Förutom det så var det intressant läsning!
slaskpelle 2014-09-19 09:55  
jag gillar stavfel, det ger känslan av att texten går direkt från mässgolvet ut i etern.
Svar från Grevture 2014-09-19 10:23
Jag har ett textfilter jag lägger på, ungefär som sådana där bildfilter som gör bilderna råare och sunkigare på Instagram :-)
predikarn 2014-09-20 09:46  
Hahaha :-)
Textfilter. Good one :-)
fotomojje 2014-09-20 19:52  
Har ni några nyheter gällande Gopro?
Svar från Grevture 2014-09-20 20:50
De visade inte upp så mycket nytt, däremot kommer en ny kool släkting till Gopro i nästa mässrapport :-)
PMD 2014-09-20 23:21  
Pentax har redan en spegelfri kamera med K-bajonett, så de behöver inte överge den fattningen om de fortsätter med spegelfritt. :-)
Svar från Grevture 2014-09-21 00:39
Jag tänkte nog mer i banor av "spegelfritt där de faktiskt drar nytta av det" :-)

K-01 är en udda och lite kul kamera, men om man skall vara elak så lyckas den mest förena nackdelarna med DSLR-design med nackdelarna hos spegelfritt utan att få ut fördelarna hos någondera.

Men de skulle kunna bygga en liknande kamera och börja skapa objektiv som utnyttjar det lediga utrymmet inne i kameran och på det sättet ger en totalt sett kompakt systemstorlek. Men de måste även uppgradera många av sina övriga objektiv med nya fokusmotorer så det fungerar med sensorbaserad AF.

Kort sagt, både att växla över till spegelfritt och att komplettera aps-c med småbildssensorer är fullt möjliga vägar för dem att nå nya målgrupper. AMen att öka sensorstorleken är nog enklare, och dessutom når de då ett segment med högre marginaler än både aps-c-dslr och spegelfritt.
PMD 2014-09-21 02:19
Högre marginaler må det kanske vara, men det behöver också finnas tillräcklig volym. Går det? Är den digitala småbildsmarknaden växande eller krympande?

Förutom de kombinerade nackdelar du nämnde för K-01 så har vi ju också nackdelen av en ovanligt ful kamera formgiven av en kändisdesigner. :-)
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS