Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > 24 megapixel i Fujifilm X100F

24 megapixel i Fujifilm X100F

Nu kommer sensorn i toppmodellerna X-Pro2 och X-T2 till X100-serien. Det innebär att Fujifilm X100F ger högre upplösning och snabbare autofokus än sina föregångare.

Fujifilm kallar 24 megapixel-sensorn och den tillhörande processorn för tredje generationen. Den första generationen hade 12 megapixel och kom 2011 med X100. Två år senare var det dags för den andra generationen med 16 megapixel som hamnade i X100S (S = Second) och X100T (T = Third). Nu är det dags för X100F (F = Fourth) med 24 megapixel.

Den nya sensorn har dubbelt så snabb utläsning av data än föregångaren. Det innebär att autofokusen blivit snabbare och ljuskänsligare. Antalet fokuspunkter har ökat från 49 till 91. För extra precision kan antalet fokuspunkter utökas till 325. 

Området i mitten av sensorn med fasautofokus som kan följa rörelser har ökat till 40 procent av bildytan. X100F kan ta 8 bilder per sekund med upp till 60 bilder i följd.

I likhet med X-Pro2 har knapparna på kameran koncentrerats till höger sida så att kameran lättare kan hanteras med bara en hand. Andra detaljer från X-Pro2 är en joystick för att byta fokuspunkt och att slutartidsratten även kan användas för att ställa in ISO-värdet. Det finns ett litet fönster i ratten som visar ISO-värdet.

På framsidan har det tillkommit en inmatningsratt och en funktionsknapp på sökarvredet.

Ur-X100 var först med en hybridsökare, alltså en kombinerad optisk och elektronisk sökare. I X100F har den elektroniska sökaren förbättrats jämfört med föregångaren X100T. Uppdateringsfrekvensen har ökats till 60 gånger per sekund vilket gör det lättare att följa rörliga motiv.

Samtidigt med X100F uppgraderas även tele- och vidvinkelkonvertrarna som kan sättas framför kamerans fast monterade objektiv (23 mm f/2).

Fujifilm rekommenderar de svenska fotohandlarna att ta 13 999 kronor inklusive moms för X100F. Säljstart i mitten av februari.



Publicerad 2017-01-19.

16 Kommentarer

luminousoctaves 2017-01-19 08:10  
Snabbare autofokus är ofta något som lyfts fram i nya modeller.
Men vad är det egentligen som styr fokustiden i första hand?
Är det helt enkelt mjukvara och processor som avgör, eller finns det andra mer fysiska/mekaniska/optiska begränsningar?
Svar från froderberg 2017-01-19 12:39
Det finns flera faktorer. För spegelfria kameror är sensors utläsningshastighet en viktig faktor. Varje utäsning är en mätning.

AF-motor och optisk konstruktion spelar också in. Nyare objektiv konstruerad ofta för att minimalt antal linser ska behöva flyttas så att det går snabbare.

Kontinuerlig AF (AF-C) med rörliga motiv är väldigt mycket svårare än stillastående motiv med låst AF. (AF-S). Det krävs mer beräkning och fler mätningar och då kan hastigheten sjunka.
Grevture 2017-01-19 13:01
Som Magnus pekar på är det ett samspel mellan hårdvara (sensorns utläsningshastighet, processorhastighet, drivspänning i kameran, fokusmotorer, optisk design) och mjukvara/logik. Algoritmer med följande fokus är ju både annorlunda och mer komplicerade än för singelfokus och idag har allt fler kameror dessutom möjlighet till olika typer av motivigenkänning vilket gör algoritmerna ännu mer komplexa. Plus att vi fotografer till råga på allt vill ha olika beteenden i olika situationer.

Till råga på allt beror de ju på vilken typ av fokushastighet du vill uppnå - snabbast möjliga fokuslåsning på ett stilla eller långsamt motiv? Eller att tillförlitligt följa ett motiv som rör sig både i variabel hastighet mot/från kameran och i sidled/upp/ned? Eller att snabbt fokusera om från motiv nära till motiv långt bort? Att ge ett stort objektiv snabb fokusrörelse kan ju också innebära att det käkar väldigt mycket batteri. Skall fokus vara optimerat för stillbild (snabbt och ryckigt) eller för video (mjukt men långsammare)? Skall man prioritera beräkningar för fokus eller för stabilisering? Det blir många saker att kompromissa med.

Så vad som i första hand styr fokushastighet är svårt att ge ett entydigt svar på - "flera olika faktorer och prioriteringar" är ett mycket vagt men heltäckande svar :)
luminousoctaves 2017-01-19 16:08
Tack för svar. Jag är personligen mest intresserad av kameror av typen Fuji X100, alltså kompakter med fast brännvid och single focus. I vissa fall, som Fuji X100 originalmodellen (om jag minns rätt) fick man väl upp fokuseringshastigheten bara genom att uppgradera firmware? Det är intressant.

Den var trevlig på många sätt. Det var något fint i att Fuji lade ner så mycket energi på att förbättra mjukvaran och därmed förlänga livslängden. Och det väcker ju frågan om hur mycket förbättring i efterhand som skulle kunna ske i digitala kameror. Om företagen verkligen ville.
Grevture 2017-01-20 12:15
Man kan ju framför allt införa nya och hoppningsvis effektivare beräkningsalgoritmer för fokus, man kan troligen prioritera om så att fokusberäkningar görs snabbare (medan något annat får vänta) osv. Så visst går det att påverka fokusprestanda via firmware.

Fujifilm och Olympus är väl de två kameratillverkare som är mest ambitiösa med att uppgradera sina kameror med nya funktioner i efterhand. Men alla kameratillverkare brukar fixa buggar av olika slag. Så sent som i juli förra året kom en uppdatering till min D3s, en kamera från 2009 :-)

Om man ser till det här att lägga till nya och förbättra gamla funktioner (mer än bara rätta till fel) så kan det helt klart göras mer än idag. Och jag undrar om vi inte kommer att se mer och mer av det. Under de första (drygt) 10 åren av digitala konsumentkameror var hårdvaruutvecklingen mycket snabb med ofta stora steg framåt. Då fanns det liksom ingen större anledning att peta i äldre kameror. Numera när även flera år gamla kameror är mycket användbara och mycket av den tekniska utvecklingen just handlar om nya mjukvarufunktioner, ja då kanske det blir mer kommersiellt intressant att uppgradera äldre modeller.

Men för tillverkarna är det nog en kluven fråga, det är trots allt mycket arbete (framför allt en massa testning så en ny funktion inte trasslar till något annat, vilket är tidsödande och dyrt) som de i praktiken inte får betalt för. Kanske vi ser något liknande det vi har för GPS:er, att man betalar för motsvarigheten till nya kartor vartefter :-)
SallyIV 2017-01-19 15:06  
..nu har man fått till det rejält, som jag önskade min 100S var. Speciellt att ha AF i mörka rum är med S ett skämt - men det går ju att köra manuellt..

Kul att Fuji fått in en X-T2 i ett litet hus...

-J!
jkm 2017-01-20 10:11  
Denna blir jag sugen på måste jag erkänna. Har kört en radda Fujifilmhus men med dom gamla 16 mp sensorerna. Som drogs med en hemsk hudutsmetning på 3200 och uppåt. Denna sensor måste väl vara befriad från det?? Ha det gött!
knobloch 2017-01-20 19:46
Även i raw-format eller endast i jpeg? Låter ju annars som nån inbyggd brusreducering som jag kan tänka mig appliceras på jpeg-bilderna.
jkm 2017-01-21 09:00
Kör alltid jpeg!
knobloch 2017-01-21 14:01
Ok. Men då kan det ju vara brusreducering som du stör dig på. Äger själv ingen Fuji men är sugen på nån i x100-serien som andrakamera. Verkar som att man kan ändra brusreduceringsinställningarna (ska ex.vis finnas 5 olika nivåer på x100), inget du provat på att ändra?
jkm 2017-01-22 18:43
Finns en massa att läsa om detta på nätet. Smearing heter det visst på engelska. Hoppas att dom fått ordning på detta i den här sensorn. Ha det gött!
SallyIV 2017-01-24 09:21
Jag har hittat en diskussion (fujilove.com) om ISO-less, vilket i princip är att plåta på bas-iso i RAW och lyfta i efterbehandling.
Speciellt bra för detta är tydligen Fuji's sensorer, artikeln är sktrivan långt före 24MP kom.

Jag har (ännu) inte kollat på detta, men det borde ju eliminera det som händer i kameran vid konvertering till jpeg (?):

-J!
horvendile 2017-01-20 12:25  
Det där S, T, F = 2, 3, 4 gör ju att man kan fundera på hur de ska lösa nästa iteration... ska vi tro på X100V?
Svar från froderberg 2017-01-20 12:57
Inte alls otroligt. X100V var iaf vad den japanska Europachefen sa halvt på skämt halvt på allvar.
bassa 2017-01-20 15:50  
Säkert väldigt bra. Jag hade nog köpt en Men dioptrin i sökaren räcker inte till för mitt vänsteröga, så det fick bli Leica Q i stället, där funkar dioptrin och sökaren perfekt. Leican är en lite tung och klumpig kamera. Men riktigt bra och väldigt nära känsla till det analoga.
/ Bengt
olofforsberg 2017-01-24 09:27  
Har försökt hitta hur många bilder man kan ta i serie (bilder per sekund) I RAW format är det intressanta. Någon som vet vad denna eller föregångaren klarar?
Svar från froderberg 2017-01-24 09:32
X100F tar 8 bilder per sekund och X100T 6 bilder per sekund. Du kan utnyttja använda UHS-I-kort som snabbast, dvs ca 95 MB/s för att få maximal buffertstorlek.
olofforsberg 2017-01-24 11:21
Va bra att det är 8 bilder i Raw

Tack för snabbt svar.
Joakim K E Johansson 2017-01-24 14:36  
Fujifilm är den enda kameratillverkaren som lyckas väcka mitt habegär numera. Den här måste jag nog köpa så småningom som komplement till min X-pro 2 :-)
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.