Annons
Artiklar > Fotosidan provar Rollei projektor

Fotosidan provar Rollei projektor

Fotsidan.se provar övertoningsprojketorn Rolleivision MSC 310


I normalfall så använder jag en Kodak Carousol som har ett par år på nacken. Jag tycker att den funkar mycket bra, men har alltid varit sugen på att göra bildspel eller i alla fall få bilderna tonade i varandra. Att se en diabildsvisning med toning ger en mycket proffsigare och mer spännande bildvisning. Visar du mycket bilder och ibland även för publik, och verkligen vill göra intryck, så övertoning nästan nödvändigt. Bilderna kommer faktiskt inte till sin rätt om de inte övertonas.

Alternativen för övertoning är:
- Två projektorer som styrs av en övertoningsenhet
- En projektor med inbyggd övertoning

Jag fick prova på en Rollei projektor som tillhör den senare sorten som alltså har inbyggd övertoning.



Lite teknik

Kortfattat så fungerar det så att när man sätter i magasinet så matas två stycken bilder in i projektorn. Projektorn har två stycken objektiv och en bild läggs vid varje objektiv. När man klicka fram första bilden så tänds lampan upp bakom denna bild. När nästa bild klickas fram, så tonas ljuset ned på den första bilden ner, samtidigt som andra bildens lampa tänds upp, och därmed så tonas bilderna i varandra. Direkt därefter så matas första bilden ut i magasinet och och en ny matas in. Detta gör att projektorn är klar att tona över bilden två till tre.

Rätt magasin alltid viktigt vid bildspel

En sak som är viktigt med denna projektor är att använda rätt magasin ut i från vilken typ av ram du har på bilderna (det är i och för sig alltid en viktigt grundregel för att minska risken att bilderna fastnar). Eftersom projektorn matar magasinet fram och tillbaka mer än en projektor utan övertoning, så blir detta lite viktigare än vanligt. Det är alltså inte att rekommendera att använda ramar med olika tjocklekar i ditt bildspel. Projektorn tar de flesta magasins typer (tydligen så finns det någon smart elektronisk grej som känner av magasins typen) och ibland kan det vara smart att spraya bildmagasinen med silikonspray (exempelvis så som kan användas för att få instrumentbrädan att glänsa) för att vara säker på att bildern glider bra. Detta gäller endast CS-magasinen som har större friktion (eftersom de ligger an på fler ställen och spår som gör att bilderna inte kan trilla ut) än vanliga magasin.

Min bildvisning

När det gällde min bildvisningen så kändes det extra roligt med övertoning. Bildvisningen var skidbilder tagna nere i Italien i våras och jag hade bland annat tagit en serie med bilder där solen går upp i dalgången. Likaså hade jag ett par sekvenser där skidåkare antingen hoppar eller kommer åkandes. Det blir ju riktigt häftigt att öppna upp bildvisningen med solen som går upp över dalgången och eftersom bildserien var tagen med stativ så blir toningen helt kalas, sakta så ändras ljuset och till slut är dalgången i fullt morgonljus.



Samma känsla hade inte gått att förmedla med min vanliga projektor. Bildvisningen känns mycket mer komplett och proffsigare jämfört med att visa utan toning. Likaså kan man vid fotoögonblicket skapa bilder som är tänka för bildvisning med toning, som soluppgången eller zoomingar etc.

Vad kostar kalaset?

Att använda övetoning är dock ganska dyrt, Rollei projektorn som jag använde kostade runt 12 000 kronor och att använda Kodaks koncept hade i billigaste varianten landade över 20 000 kronor. Den projektorn som jag använde hade ingen kopplingar till dator, men det finns dyrare modeller som har det. Att koppla till datorn innebär att man kan programmera bildspelet mer avancerat och man kan synka ljud till. Jag vet inte om jag tillhör kategorin som skulle göra avancerade bildspel, jag vill nog mer bara visa bilder men på ett proffsigare sätt.

Mitt intryck

Min intryck av Rolleiprojektorn var att det var en tung pjäs som verkade gedigen. Det var enkelt att komma igång. Det var bara att mata in magasinet och mata fram två bilder, sedan skruvade man på en skruv för att få bilderna att passa i varandra. Sen var det bara att köra. Projektorn hade lite smarta funktioner såsom att den kände av sista bilden i magasinet och visade en svart ”bild” som sista istället för att rummet fylls med de klassiska starka vita ljuset med beskedet att nu är bildvisningen slut. Likaså fanns det en praktisk lampa som blinkar och lyser ifall problem uppstår. Projektorn har reservlampor som manuellt kan skjutas i läge. Jag har ingen värden på ljusstyrka och skärpa men jag tyckte att projektorn hade bra stuns i lampan och lyste upp bilderna bra. Likaså var den snabb att fokusera om när mina icke-glasade bilder ”poppade”.

Det kändes lite tråkigt att behöva lämna tillbaka projektorn eftersom det uppenbart är så mycket roligare att visa diabilder med övertoning jämfört med vanlig projektor. Övertoningsprojektor är något som jag kommer att skaffa mig, frågan är bara var jag skall lägga ribban?

Pris och specifikation

Priset för denna ligger runt 12300 kronor (inklusive moms). Inkl.optik, 2 st AV-Apogon 2,4/90 mm HFT, IR-fjärrkontroll, magasin CM 55/50, 2 lampor 24V/150W. Projektorn kommer inom kort med en 250W lampa som kommer att göra du kan använda den i större lokaler (längre kastavstånd). Detaljerade specifikationer hittar du här.

Publicerad 2001-10-04.

5 Kommentarer

Olivlunden 2001-10-06 13:18  
Betyg: 4
En mycket bra sammanfattande artikel om denna för övrigt utsökta projektor. Aktuellt pris på MSC 310P på Scandinavian Photo är för närvarande 9995:- inklusive moms.
ErikB 2001-10-07 18:35  
Kan rekommendera dessa projektorer! Dyra men bra.

Har även skaffat objektivet med variablel bländare som gör det lättare att få skärpa över hela bilden med oglasade dior. Man bländar helt enkelt ner vilket ger större skärpedjup precis som på en kamera. Lite mörkare bild blir det men från bländare 2,4 till 3,5 märks i praktiken ingen skillnad i ljusstyrka.
Maverick 2001-10-09 13:35  
Betyg: 3
Intressant artikel, tänkte just fråga på forumet om det är normalt att bilderna "poppar" och det tycks det ju vara...

/Maverick
walter-g 2001-10-13 09:24  
Betyg: 4
Kul.Jag var nyfiken just på Rollei projektorn.
LarsSkagius 2002-03-30 06:09  
Betyg: 4
Bra artikel. Jag provade en Rolleiprojektor för ca 10 år sedan i jobbet. Då hade vi stora problem med mattningen. Ofta stannade visning upp då matningsmekanismen hade hakat upp sig. Vi hyrde in projektorn från ett uthyrningsföretag så jag vet inte hur gammal den var men jag tappade liksom sugen på denna typ av projektor. Idén till projektorn är ju mycket intressant. En stor fördel är ju att man kan använda ett magasin. Annars är det ju ett ganska omfattande jobb att synka bilderna i två magasin med risk för fel placering etc.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS