Light L16, en kamera med 16 sensorer

Företaget Light har nu börjat sälja L16, en kamera med 16 sensorer och 16 objektiv. Med det får du motsvarande fem gångers zoom, bildfiler på upp till 81 megapixel och bakgrundsoskärpa. Allt detta i ett relativt kompakt paket. 

För snart två år sedan skrev vi för första gången om Light och deras kommande kamera L16. Nu har kameran börjat säljas, priset ligger precis som de lovade för två år sedan på 1700 USD. 

Idén att kombinera mer än en kamera finns redan i mobiler, som Huawei P9 som dök upp i april 2016 och som har två kameror, en med färgsensor och en monokrom. Men Light har onekligen tagit konceptet inte bara ett utan flera steg vidare med 16 sensorer och och 16 objektiv med tre olika brännvidder. Objektiven ger bildvinklar som på fullformat motsvarar 28 mm f/2 (5 st), 70 mm f/2 (5 st) och 150 mm f/2,4 (6 st).

16 objektiv. Light L16 har totalt 16 objektiv framför sina 16 sensorer och kameran interpolerar samman resultatet av de olika sensorerna till en bildfil per exponering.

Kameran kör Android som operativsystem, så i teorin kan den köra appar. Nu återstår det att se hur Light utnyttjar den saken i L16. Den har förstås inbyggd wifi, men också Bluetooth och GPS. Än så länge finns det enbart en Android-app för att koppla upp till kameran, IOS-app skall vara på gång.

Annat som är på gång, men ännu inte klart är serietagning och video. Men Light utlovar 4k-video och ett par olika serietagningslägen, varav ett är avsett för fotografering i svagt ljus.

Kameran har manuellt läge och auto, det senare tolkar vi som ett P-läge där kameran helt väljer inställningar. Du har centrumvägd exponeringsmätning, men kan också via pekskärmen markera vad du vill att exponeringsmätningen skall prioritera. Autofokusen kan triggas både av att du pekar på skärmen eller trycker ned avtrycket halvvägs.

Light har på sin webbplats lagt upp några exempelbilder, vi laddade förstås ned två av dem och tog en snabb titt.

81 megapixel. Den här bildfilen som Light kallar "Cuba cowboy" har pixeldimensionerna 10400x7792, alltså 81 megapixel med sidoförhållandet 4:3. Som synes kan kameran utöver hör upplösning ge ett synbar bakgrundsoskärpa.

6 megapixel. Här har vi klippt ut 3000 x 2000 pixlar ur föregående bild. Som synes är skärpedjupet riktigt kort, det känns som vad man skulle få med bländare ungefär f/1,4-1,6 på småbild. Samtidigt ser bakgrundsoskärpan mer ut som om man haft kanske f/2,8 med småbild.

Landskapsfoto. Den här bildfilen är i original 9388x7019 pixlar, eller lite knappt 66 megapixel. Skärpan i hörnen vid 100 procent är inte fantastisk, men det skulle den inte bli med speciellt många objektiv framför en lika högupplöst sensor heller. Optiskt verkar L16 gör att anständigt jobb, däremot ser man en del spår av interpolering.

100 procent. Självklart måste vi visa upp ett utsnitt i 100 procent. Här har vi skurit ut 1200x800 pixlar nedtill i bilden. Detaljrikedomen är bra, men inte fantastisk och det går som sagt att se en hel del interpoleringsartefakter.

Vi har ju tyvärr - ännu - inte tillgång till några sida-vid-sida-bilder tagna med andra kameror. Exempelfilerna innehåller inte heller några EXIF-data, så exakt hur de är tagna framgår inte. Men mellan tummen och pekfingret känns det som om L16 ger bilder ungefär som en bra traditionell systemkamera uppnår med 20-25 megapixel och ett bra men inte exceptionellt objektiv. Det är ändå ett ganska imponerande resultat från en kamera som är avsevärt mindre än de flesta systemkameror. 

Man kan diskutera hur stort kommersiellt genomslag den här kameran får, den är trots allt inte superliten, väger närmare halvkilot och lär få ett svenskt pris någonstans närmare 20000 kronor. Jämfört med till exempel en Sony RX100 III/IV/V eller en Canon G5X/G7X känns det rätt klumpigt och dyrt utan att ändå ge så jättestora bildmässiga fördelar.

Men konceptet är intressant. Skall man döma av vad Huawei P9 och P10 uppnår med bara två små sensorer och dito objektiv finns det en hel del potential i sådana här lösningar med flera småkameror som samarbetar. För att vara en första kamera från ett nytt företag gör Light L16 ett imponerande jobb med att räkna ihop resultaten från de olika delkamerorna till ett riktigt snyggt slutresultat.Martin Agfors
Publicerad 2017-08-06. Läst av 7738 personer.

(Logga in för att skriva en kommentar)
2017-08-06 17:59   PMD
Jag blev lite besviken när jag laddade ner den första bilden och upptäckte att den hade något färre pixlar än 81 miljoner. :-)
Svar från Grevture   2017-08-06 18:06
Jo, artikelbilder vi lägger upp här på FS brukar ju av praktiska skäl vara nedskalade till 1200 pixlars bredd :)

Men gå till deras sajt och ladda ned originalen, länk till företagets webb finns i texten ovan. Men om du vill ha en direktlänk till exemplen så har du den här: https://brand.light.co/light/media-kit
2017-08-06 21:59   unoengborg
Skärpan är ju inte direkt imponerande, men det kanske man inte kan kräva till det priset. Hur som helst, cool teknik.
2017-08-07 01:20   lonian
Hoppas tekniken utvecklas vidare. Hade gärna haft en smartphone som funkar så även om den blir lite tjockare.
Svar från Grevture   2017-08-07 11:33
Kika gärna på Huawei P9 och P10 som inte tagit ut svängarna så här mycket, men har dubbla kameramoduler, en med färgsensor och en med svartvit sensor. Dels kan kameran via sin svartvita sensor ge väldigt snygga svartvita bilder, med lite bättre detaljteckning än vad andra motsvarande mobiler ger i färg (man slipper ju färginterpoleringen och behovet av AA-filter). Men även färgbilder från P9/P10 blir bättre än hos jämförbara mobiler, dels av den uppenbara orsaken att man dubblerar insamlingsytan (vilket t.ex. ger ett steg mer DR). Men även eftersom man kan räkna ihop informationen från de två kamerorna och på så sätt förbättra detaljteckningen, hålla nere färgbruset och en del annat. Att man sedan har två kameror med ett litet inbördes avstånd gör ju att mobilen kan bilda sig en viss uppfattning om motivets 3D-egenskaper (ungefär så som vi människor ser avstånd och rymd tack vare våra två ögon med ett litet inbördes avstånd). Det här använder Huawei bland annat till en funktion för att ge mer bakgrundoskärpa , men så vitt jag vet också för att prioritera exponering och fokus.

Kort sagt, inte så extremt som Light L10, men ändå en synbar förbättring genom att kombinera två kameror och kraftfull processor. Det verkar som om dubbla kameramoduler till mobiler kan bli vanligt framöver. De bildmässiga fördelarna är stora utan att det gör mobilen nämnvärt större eller dyrare.
Bessel   2017-08-07 20:40
På Huawei kan man välja "fake" bländaröppning (ställbar i efterhand!) och få en snygg bakgrundsoskärpa. Det är ingen övertygande bluff, men i många fall går det att få t.ex. riktigt bra porträtt på det viset. Jag kan tänka mig att många icke-fotografer skulle ha svårt att se skillnad på Huaweis mjukvarutricks och en sann skärpedjupseffekt, åtminstone vid en snabbtitt.
lonian   2017-08-08 00:30
Huawei P9 har jag faktiskt beställt för någon dag sedan främst för att den kan ta raw bilder.
Lätt värt de 3090kr som gick att beställa på Netonnet.
2017-08-07 11:36   esbtse
Svårt med avtonat gråfilter till kameran
Svar från Grevture   2017-08-07 12:22
Se det så här: de gör redan en väldig mängd beräkningar för att väga ihop resultatet av de olika delkamerorna. Att då lägga in en funktion som motsvarar ett avtonat gråfilter (eller andra partiella filter) är förmodligen rätt trivialt. Skulle inte förvåna mig om fotografen med en sådan funktion kan kika på motivet på skärmen, och sedan själv dra ett tonat gråfilter exakt där och i den riktning man vill ha innan bilden tas :-)
2017-08-08 09:20   fafner
Kombineras multipla kameror med olika typer av avståndsmätning som redan finns i Google project tango som tex ZenPhone AR (ir projektion+kamera) och lasermätning som ryktas om i nya iPhonen så kan 3D mätdata användas för ganska intressanta applikationer.

3D-data kan användas att både skapa 3D modeller där vypunkten kan justeras i efterhand och bilder där bakgrundsoskärpan enkelt kan justeras efter tycke och smak.

Jag tror inte ens vi kan föreställa oss hur bra en mobilkamera kommer att vara om 10-år!

Merläsning

TEST: Sony A9

Plus Sony A9 har utsetts till Årets kamera av EISA. Även Fotosidan ger kameran högt betyg. Sony A9 klarar 20 bilder/sekund, har nästan 700 fokuspunkter och översamplad 4K-video. Kameran håller vad den lovar, men det finns några irriterande småmissar. Läs mer... 35

Linnea Rheborg gör drömpraktik på Getty

Frilansfotografen Linnea Rheborg har fått en eftertraktad praktikplats som sportfotograf hos en av världens största bildbyråer, Getty Images. Läs mer... 2

130 fotografer ställer ut på Planket i Göteborg

Lördag den 19 augusti ställer 130 fotografer ut längs planket i Nya Allén i Göteborg under avslappnade former. Läs mer...

Fotade dotterns uppträdande - stoppad av vakter på öppen gata

Förra året grep poliser DN-fotografen Lars Epstein när han fotograferade på kulturfestivalen i Stockholm. På årets upplaga av festivalen har en pappa hindrats av vakter att fotografera sin dotters cirkusuppträdande, rapporterar Lars Epstein på DN.se Läs mer... 33

Fotografer gör övertramp i bildjakt på vit älg

Den ståtliga vita älgen i Värmland har blivit en viral succé världen över. Nu ryter naturfotografen Ingemar Pettersson till. Han menar att fotografer gör övertramp i jakten på bilder av den vita älgen. De riskerar också att skadas allvarligt av älgen. Läs mer... 8

Svensk Youtube-kanal om naturfoto

Youtube är populärare än tv bland yngre generationer. Niklas Virsen har startat en egen kanal på Youtube där han lägger ut filmer från sina fototurer på hemmaplan och utomlands. Temat kretsar kring naturfoto. Läs mer... 8

Fotografiska öppnar i London och New York

Fotografiskas planer att expandera utanför Sverige blir verklighet. Nästa år Fotografiska utställningslokaler i såväl New York som London. Läs mer... 37

Årets bästa fotoprodukter utsedda av EISA

EISA, sammanslutningen för europeiska journalister inom bild- och ljudområdet, har utsett årets bästa fotoprodukter. Läs mer... 24

Varm vänskap via Fotosidan

Carina Hedlund berättar om hur hon lärde känna vissångaren och fotografen Bengt Sändh genom Fotosidan för 10 år sedan. Nu har de äntligen träffats. Läs mer...

Jag tror jag är kär!

Bilfotograf Patrik Lindgren är kär! Läs om i vad och varför i ett långt intressant inlägg. Läs mer...

Phottix Mitros Plus Speedlight