ANNONS
Annons
Artiklar > Guide: Att skärpa bilder för utskrift
Fotoskola

Guide: Att skärpa bilder för utskrift

Plus

Skärpning är en bildbehandlingsteknik som används för att förstärka detaljer och förbättra intrycket av en bild. I denna artikel går vi igenom vad skärpning är och hur den kan appliceras på dina bilder som ska skrivas ut.  Med rätt skärpa lyfter du dina bilder till nya höjder.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2025-01-09.

4 Kommentarer

Flash Gordon 2025-01-09 18:21  
Tveksam till denna artikel. LR har länge ansetts bättre på utskrifter än PS. I artikeln används en laserskrivare som exempel. Med postscript?. De flesta jag känner till som gör egna utskrifter använder en avancerad inkjet. Bra för både färg och svartvitt. Allt man behöver tänka på är att använda rätt DPI. Ofta 360 eller 720 för Epson beroende på hur nära man ligger värdet. Välja rätt profil för det papper man använder och skärpa beroende på papper. Man kan ju också göra softproofing i LR som ger en uppfattning om resultatet och om man bör korrigera bilden för att ligga närmare den färgrymd som skrivaren klarar.
Svar från saraarnald 2025-01-10 08:12
Hej Mats
Jag tror tyvärr inte att du har läst artikeln ordentligt, så dina kommentarer är inte relevanta. Det finns inget om utskrift på laserskrivare. Och det du ser om Postscript är en av inställningarna under där man berättar för Photoshop vilken skärmupplösning man har för att "Utskriftsstorlek" ska visa rätt storlek på skärmen. Och det här har ingenting med profiler att göra, det ligger utanför den här artikeln.
Tony Johansson 2025-01-10 15:17  
Vill inte framstå som oförskämd, men jag gör nog det mesta fel om man utgår från artikeln, inte nog med det, jag använder Lr för att spara mina "färdiga" bilder för utskrift, (använder inte Ps p gr av bristande kunskaper i det programmet) och det jag hittills skrivit ut, är knivskarpt.

Men med det sagt är artikeln inte mindre intressant för det, kanske jag snappar upp något inför framtida behov.
Svar från saraarnald 2025-01-10 16:03
Hej Tony. Tack för din kommentar! Att skärpa bilder är en konst och det handlar inte om att det är "skarpt" eller inte skarpt. För de flesta som skriver ut för eget bruk fungerar LRs enkla funktioner helt okej. Men som med det mesta här i livet finns det alltid möjlighet att optimera, speciellt för olika situationer med olika bilder och media. Jag undervisar i ämnet och jobbar bland annat med printproduktion för utställningar och när det ska visas bilder i andra publika sammanhang och då måste man kunna grunderna om skärpning och hur man ska tänka för olika avstånd och format. LR presenterar helt enkelt ett enkelt flöde för den som inte har kunskapen. Och det är säkert gott nog för många. Den här artikeln är tänkt för den som vill fördjupa sina kunskaper - men på ett tillräckligt enkelt vis för att de flesta ska kunna ta till sig.
Tony Johansson 2025-01-10 16:12
Tack för dina informativa artiklar, det finns (som sagt) anledning att återkomma och lära mer, även om inlärningskurvan (i mitt fall) är väldigt brant.
Andolo 2025-01-10 21:54  
Jag tror att det finns olika vägar till de bildeffekter vi önskar, det beror bland annat på vilka programvaror vi använder - samt hur.
Jag använder numera PS i mycket begränsad omfattning, kör mer än 99% uteslutande i Capture One, där jag gör skärpningen före export/rendering. Porträtt ger jag selektiv skärpning, precis som du beskriver. Även andra motiv kan kräva detta, om man vill slippa omfattande retuschering.
Jag printar genom Q-image, som har en bra skärpningsalgoritm vilken är skalbar och följer utskriftsformatet.
Rutin och materialerfarenhet är oerhört viktigt, själv ser jag den printade bilden som ett slutligt facit. Titta därför på bra printar och jämför med dina egna resultat, var dock medveten om att kvalitetskänsla och bedömningsförmåga kan tränas upp.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning