Annons
Artiklar > Pinsamt med Göran Segeholm

Pinsamt med Göran Segeholm

Tobias Hagberg samtalar med Göran Segeholm om skillnaden mellan bildkomposition och bildanalys. Och så smakar Göran på det gamla grekiska retoriska begreppet "doxa", och uppmanar fotografer att både inventera vilka förutsättningar man har och därefter metodiskt testar hur de förutsättningarna kan styra ens fotograferande.

Göran tipsar också om att testa olika stilar, som ett sätt att utvecklas. På frågan om Göran minns sitt första minne som fotograf svarar han "Det är pinsamt!". Dyk in i filmen för att höra vad det var som var så pinsamt.



Publicerad 2014-12-08.

12 Kommentarer

Johan Pihl 2014-12-08 12:04  
Intressanta och matnyttiga tankar om fotografi. Men jag skulle nog vilja kasta om ordning med citaten kopplade till fotografer, det första låter mer som ett citat av AP, och det andra ett citat av H C-B. Eller så har jag fått för mig att det är iaf. Jag har hört AP säga det första, och H C-B ett i stil med det andra. Men, visst de citaten har ju säkert plockats upp och använts många ggr av olika fotografer. Och det är ju ganska oviktigt vem som sagt vad egentligen. Bara en tanke som slog mig när jag lyssnade på samtalet.
gors 2014-12-08 12:43
För mig är det intressant vem som sa vad, och när. Det citat av HCB som jag refererar till lyder så här i sin helhet:

"Think about the photo before and after, never during. The secret is to take your time. You mustn't go too fast. The subject must forget about you. Then, however, you must be very quick. So, if you miss the picture, you've missed it. So what?"

Läste det första gången i 1981 års upplaga av Time Lifes "library of photography", men tror att det fanns med redan i första utgåvan som kom 1970. Men Christer Strömholm sa också ungefär detsamma, och säkert även Anders Petersen.

Tresekunderscitatet har jag dock bara sett tillskrivet Petersen så vitt jag kan minnas. HCB underströk tvärtom tålamod.
Johan Pihl 2014-12-08 15:23
Ok, så kan det gått till (muntligt från H C-B till AP via Chr). Men jag vet att jag har hört AP säga i nån intervju "Man ska inte tänka så mycket när man fotograferar. Tänka man man göra innan, och efter, men inte när man fotar". Och jag har hört H C-B säga nåt i stil med att efter fyra, fem exponeringar, ska man gå vidare. Har man inte lyckats att få till en bild på ett motiv på de försöken, så lyckas man inte efter tio, femton exponeringar heller.
gors 2014-12-09 07:35
Jo, eller så kan man se det som att detta är en insikt som alla som tar den intuitiva traditionen på allvar så småningom kommer fram till; den som tänker blir för långsam. Listan på fotografer som uttryckt detta i olika former kan göras lång.
Hanna_B 2014-12-08 20:51  
Jag gillar dig Göran Segeholm, och lyssnar alltid på Bildradion. Men nu kan jag inte se den här videon.
"Sorry. Because of its privacy settings, this video cannot be played here."
Är det för att jag inte bor i Sverige? Synd i så fall ...
hälsningar får Esbo, Finland
gors 2014-12-08 22:57
Hej Hanna (och tack för senast)

Tråkigt att du inte kan se filmen, jag för vidare till redaktionen.
Svar från David Elmfeldt 2014-12-09 08:59
Filmen skall kunna visas oavsett land däremot kan du bara sen den hos oss dvs på länken http://www.fotosidan.se/cldoc/pinsamt-med-goran-segeholm.htm.
Hanna_B 2014-12-09 17:16
Tack! Vet inte varför, men nu får jag igång den.
Ska sätta mig bekvämt och lyssna!
hälsn. Hanna
TVS 2014-12-11 12:38  
Det här med hjärnhalvorna är en ganska daterad, grovt förenklad syn på hur hjärnan är uppbyggd. Förvisso är det vissa delar av hjärnan som behandlar vissa saker, men att vissa människor använder en viss del av hjärnhalvan mer än den andra, att någon sida ska vara dominant är mer av en myt.

Se t.ex.

http://www.epochtimes.se/Dominerande-vaenster-eller-hoeger-hjaernhalva-bara-en-myt-enligt-neuroforskare-a25644.html

eller

http://utveckling.mastercoach.se/2012/09/tre-envisa-myter-om-hj%C3%A4rnan.html
tobiashagberg 2014-12-11 15:26
Förvisso, men kan se uppdelningen av färdigheter i vänster och höger hjärnhalva som en *mental modell* snarare än en bokstavlig beskrivning. Det handlar i det här fallet om att hitta ett sätt att föra ett samtal på. Det som bär intervjun är ju trots allt språket (som ju för övrigt i sig alltid är en abstraktion). Hur som helst -- tack för länkarna! Man kan aldrig lära sig tillräckligt!
Kemal Sahacic 2014-12-12 04:37  
Sådana och likadana "råd" är mer underhållande än edukativa. Man ska inte ta de på alltför stort allvar.

"Think about the photo before and after, never during. The secret is to take your time. You mustn't go too fast. The subject must forget about you. Then, however, you must be very quick. So, if you miss the picture, you've missed it. So what?"
gatosi 2014-12-12 18:25  
Uppfriskande ärligt.
Cronis 2014-12-14 23:42  
Göran, Du beskriver väl, inte bara hur fotografin fungerar, utan även hur dess kunskaper kan användas i livet vid många andra tillfällen.
Jag ser Fotografins magiska värld som långt ifrån bara en teknik, det är psykologi.

En Doxa kan ju även vara en persons klädesplagg i dagliga livet.
Hur man är på jobbet, hur man är hemma, hur man hanterar sina barn...

Sen vad gällande korrekta citat eller ej
Det viktiga är kanske inte vem som sa vad, utan hur det som sas, landar i mig. ;-)

/@

Merläsning

ANNONS