Annons

Annorlunda porträtt på fåglar

Samtidigt som fåglarna ringmärktes passade Johan Hammar på att avbilda dem. Bilderna visas fram till den 1 mars på Naturhistoriska museet.

2011 var det 100 år sedan den första fågeln ringmärktes i Sverige. I samband med det gjorde biologen och fotografen Johan Hammar några reportage om ringmärkning. 

– Det är så himla mycket som fascinerar kring ringmärkning och fågelflyttning. 100 års ringmärkning har gläntat på dörren och vi har fått en inblick i mysteriet om hur och vart fåglar flyttar. Vart tar de vägen på vintern? Hur gör de för att hitta tillbaka till exakt samma plats som de föddes? Hur snabbt flyttar de? 

Det är onekligen fascinerande att en liten fågel på 15-20 gram i vissa fall flyttar över 1000 mil enkel väg för att sedan, efter ytterligare 1000 mil, återvända till exakt samma plats för att föda upp sina ungar. 

– Hur tusan går det till? Det ville jag berätta om. Men även om hur oerhört vackra helt vanliga svenska fåglar är. De kan se grå och trista ut på håll men när man kommer riktigt nära framträder färger och mönster som är fantastiskt vackra. 

Det är sällsynt att man kommer så nära fåglar som när man ringmärker. Vilket går att uppleva. 

– Fågelstationerna erbjuder ofta guidningar där man kan följa med och uppleva ringmärkningen på nära håll. 

Johan Hammar åkte till Sveriges största fågelstationer: Ottenby på Öland och Falsterbo i Skåne. Dels för att ta reportagebilder på ringmärkningsverksamheten, men också för att ta porträttbilder och närbilder på fjäderdräkten. 

– Till saken hör att jag själv har jobbat med ringmärkning och har en stor vana vid att hantera fåglar. Utan den vanan hade det nog varit svårt att få till bilderna. 

Johan riggade en liten ministudio med en vit genomskinlig skiva som bakgrund som han belyste bakifrån med en blixt. 

– Sen belyste jag fågeln med två blixtar framifrån. Det hela var en ganska snabb process. Efter att fågeln ringmärkts tog jag några bilder och sedan släpptes fågeln ut i frihet. 

Johan upptäckte efter ett tag att de olika arterna betedde sig olika. 

– Sädesärlan verkade lite nyfiken, talgoxen mest förbannad och hämplingen satt mest som tjuren Ferdinand i handen och begrundade det som hände. Utmaningen blev att försöka fånga lite av de olika arternas karaktär så att det inte bara blev rena avbildningar av själva arten.

Johan blev väldigt nöjd med resultatet och kände att han ville ta det ett steg vidare. Han sökte upp sponsorer med vars hjälp han kunde göra en utställning. 

– Nu är utställningen uppbokad till och med sommaren 2013. Just nu hänger den på Naturhistoriska i Göteborg, den Svenska ringmärkningens vagga. 

Läs mer om utställningen eller titta på fler av Johans fågelporträtt och fågelfjädrar.

Johan om ringmärkning:
– Man ringmärker fåglar för att ta reda på vart dom flyttar. Fåglarna förses med en liten ring runt benet med ett unikt nummer och adressen till Naturhistoriska museet i Stockholm ingraverat. Alla uppgifter om fågeln noteras och sparas. Den som sedan hittar en fågel med en ring på skickar ringen till Naturhistoriska museet. Varje återfynd är en liten pusselbit och sakta framträder ett mönster som visar fåglarnas flyttvägar och övervintringsområden. Förutom porträtt och detaljbilder av fåglar innehåller utställningen även reportagebilder från själva ringmärkningen.



Amy Lagerman
Publicerad 2012-02-22. Läst av 10291 personer.
(Logga in för att skriva en kommentar)
2012-02-22 07:30   Birdman
Härligt med nytänk och ett intressant sätt att visa upp ringmärkning på! Niall Benvie gjorde liknande bilder till Wild Wonders of Europe, fast med växter och groddjur om jag inte minns fel. Hade jag bott i Götet hade jag åkt dit i helgen.
2012-02-22 11:49   Arne Bivrin
Intressant projekt och befriande välskriven artikel. Heders till Johan för fina bilder och till Amy för texten.
2012-02-22 12:14   Måns H
Verkligen fina bilder! Skönt rakt på sak, fotografens hand håller i fågeln, en del ser mycket riktigt förbannade ut, inte att undra på.
2012-02-22 20:19   Linmajon
Vilka roliga bilder, och intressant text. Tack för det!
2012-02-25 09:44   henrik82
Roligt tema. Kommer inte hinna ta mig till Göteborg innan 1/3 så vart tar den vägen sen, för det står ju att den är bokad till sommaren 2013.
2012-02-27 13:27   Sara Ljunggren
Jag vet inte jag. Rätt många av dem ser liksom uppstoppade ut. Jag ser hellre foton på dem i deras naturliga miljöer men jag förstår att det kan vara värdefullt med den här typen av bilder.

Merläsning

Stor Lennart Nilsson-utställning i Kivik

Fabriken Bästekille i Kivik visar under sommaren och början av hösten en stor utställning med cirka 200 fotografier tagna av världsfotografen Lennart Nilsson. Han har själv varit delaktig i planeringen av utställningen, men gick tyvärr bort i höstas. Läs mer... 1

Tamron 18-400/3,5-6,3 VC ger 22 gångers zoomomfång

Tamron är kända för sina superzoomar. Nu slår de nytt rekord med 18-400 mm f/3,5-6,3 Di II VC HLD som ger 22,2 gångers zoomomfång. Objektivet passar spegelreflexkameror med APS-C-sensor. Fotosidan har provat det nya objektivet. Läs mer... 10

Zeiss Milvus 35/1,4 är ljustark och videoanpassad

Det tionde objektivet i Zeiss Milvus-familjen är en ljusstark och väderskyddad vidvinkel, främst tänkt för reportage, gatufoto och video. Läs mer... 14

Klubbat: Drönarkameror tillåts från 1 augusti

Riksdagen har beslutat att fotografering från drönare blir tillåten för privatpersoner, organisationer och företag, men inte för myndigheter. Den nya lagtexten börjar gälla den 1 augusti. Läs mer... 33

Publicera dina bästa analoga bilder

Nu finns chansen att få någon av dina bästa analoga bilder publicerade i Fotosidan Magasin. Alla publicerade bilder får feedback av ett proffs. Förutom "analogt" har vi också tema "porträtt". Läs mer ...

Mörkare himmel med övertoningsfilter

Peter Györffy visar i en ny video hur du mörkar ner himmelen på ett jämnt och snyggt sätt i Lightroom utan att önskade delar i bilden blir mörkare. Övertoningsfiltret fungerar på liknande sätt i Adobe Camera Raw. Läs mer ...

Så dyra blir Nikons jubileumsmodeller

Nikon fyller 100 år i sommar och firar det med några kameror och objektiv i grafitgrå speciallackering. Nu har Nikon avslöjat priserna och börjat ta emot beställningar. Läs mer... 16

Fotosidan Masters lockade många

Det blev fullt hus på Galleri Kontrast i Stockholm när det hölls vernissage för utställningen Fotosidan Masters 2017. Utställningen pågår till den 9 juli. Läs mer... 10

Fototävling med Nikon

Tillsammans med Nikon anordnar Fotosidan en fototävling där vinsten är att få testa en Nikon D7500 med AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR under sommaren, redovisa bilder och bli publicerad på Fotosidan och Nikon.se. Dessutom får vinnaren en Nikon Keymission 170 som pris. Läs mer...

Brutus Östling, Lars Tunbjörk, Kristoffer Lönnå med flera visas på Abecita

Konstmuseet Abecita i Borås öppnar fyra nya fotoutställningar på en gång. Bilder av följande fotografer visas: Lars Tunbjörk, Kristoffer Lönnå, Eva Brandin, Elin Berge, Pieter Ten Hoopen samt Brutus Östling som lovar att inte visa en enda jävla fågel. Läs mer...

Elinchrom ELB 400 Hi-Sync Promotion