En annorlunda fotoutställning på Studio 31 i Luleå

Foto: Ulrica Holm.
Ulrica Holm kan vara den första i Sverige med en fotoutställning dedikerad till mobilkamerabilder tagna med Hipstamatic - en iPhone-applikation som skapar leksakskamerabilder.

Bilderna får lite smutsigt utseende, skärpan sitter kanske inte som den ska – men det är ju egentligen fotografilusten som är viktigast, menar Ulrica Holm inför sin fotoutställning på Studio 31 i Luleå.

- Förhoppningsvis ska utställningen inspirera andra att våga börja skapa. Helt enkelt släppa prestationsångesten och inte komplicera till det, berättar hon.

Det var när Fotosidan skrev om iPhone-applikationen Hipstamatic som Ulrica Holm fick idéen om att börja leka fram sina bilder på ett lite annorlunda sätt. Utställningen i Luleå blir hennes första fotoutställning. Inspirationen har hon fått från intresset för gamla ting i stadens second hand-butiker.

- Alla gamla saker har ett eget liv och en story att berätta. Det har blivit som ett gift att åka till Återvinningsmarknaden, Myrorna eller Röda Korset och se vad som hänt sedan sist, säger Ulrica.

Målet har varit att inte arrangera prylarna på bilderna. Bilderna ska också vara komponerade i kameran så långt det bara går – och ingen större bildbehandling har skett i Photoshop.

- Eftersom flera av butikerna som jag fotat i skänker pengar till välgörande ändamål så känns det som en naturlig del att skänka en del av försäljningen av konsten till något bra. Därför kommer pengarna att skänkas till jordbävningsdrabbade Haiti.

Vernissage 27 mars klockan 12-15 på Studio 31, Köpmangatan 31 i Luleå.
Utställningen pågår till den 23 april (stängt under påsk, vecka 13).

Se fler bilder och läs hela pressmeddelandet här.

Fotosidan Arkiv
Publicerad 2010-03-25. Läst av 6799 personer.(Logga in för att skriva en kommentar)
2010-03-25 17:15   Maria Glawe
Intressant projekt och vad fantastiskt att skänka pengarna som kommer in till jordbävningsdrabbade Haiti. Superduperbra!
2010-03-25 17:21   F.Eliasson
Härligt! FInt initiativ och bra idé.
2010-03-25 17:29   Shabo
Imponerande, kul och ny idé! Först i Sverige dessutom! Gratulerar!
2010-03-25 17:57   robertenglund89
Grymt kul grej! :) Och väldigt bra bilder!
Grattis!


Ett tips för er alla som inte har Iphone utan Android så finns det en gratis app som heter "Vignette" som är i alla fall nästan lika bra som Hipstamatic.
2010-03-25 18:20   forngren
Kul idé, synd att jag inte har vägarna förbi det hållet. Lycka till!
2010-03-25 18:26   Ulrica Holm
Tack alla! Det värmer i mitt hjärta att höra! Nu ska jag iväg och fixa hängningen! Funderar på att låta det bli en vandringsutställning som drar in pengar till Haiti!

Hälsningar

Ulrica Holm (fotografen själv)
2010-03-25 20:07   atanneryd
Mycket inspirerande!! Var tvungen att ladda ner programmet på en gång och prova :).
2010-03-25 20:11   Leonard91
Låter som en utställning jag skulle gilla! Kul initiativ Ulrika =)
2010-03-25 22:05   _Sundberg
Härligt! Sällan som utställningar här i norr uppmärksammas och det ska bli riktigt kul att få gå och titta på utställningen.
2010-03-26 09:23   Christel Eldrim
robert: men weee! tack för tipset. här har man suttit med en android tattoo och varit grymt avis på alla med iphone just bara för hipstamatic.
nu kan jag oxå leka lite! :D

Merläsning

Nytt nummer: Test av Sony A9 och flera fotoskolor

Vi har utförligt testat Sony A9 i Fotosidan Magasin 5/2017 - en supersnabb kamera med revolutionerande autofokus. Vi lär dig även ta bättre bilder av barn och vatten - och hur man kan snygga till sina semesterbilder i Lightroom. Läs också objektivtester, ett reportage om ett udda fotoyrke och mycket mer. Läs mer...

Kända naturfotografer till fotofestivalen i Säter

Över 30 fotografer ställer ut på Säterdalens fotofestival den 29-30 juli. Liksom tidigare år hålls flera bildföreläsningar. Tyngdpunkten ligger fortfarande på natur, men det visas betydligt mer än det. Läs mer...

Nikon firar 100 år - med D850

Den 25 juli 1917 bildades företaget Nippon Kogaku Kogyo Kabushikigaisha när tre optiktillverkare gick samman. Det företag vi idag känner som Nikon påbörjade sin verksamhet. Nu på sin födelsedag berättar de att de utvecklar D850. Läs mer... 15

Bowens lägger ner

Brittiska Bowens har tillverkat blixtar sedan 1947. Ägarna tvingas nu ge upp verksamheten av flera skäl. Läs mer... 2

Ett tungt reportage med stort genomslag

I juni publicerade Aftonbladet reportaget Barn till salu, ett oerhört svårt och tungt reportage om sexhandeln och i synnerhet barnsexhandeln i Indien. Reportaget har fått ett oerhört genomslag bland läsarna. Vi har pratat med fotografen Andreas Bardell. Läs mer... 26

Gnestaplanket lockar stora skaror

Fler än tusen fotointresserade väntas besöka årets upplaga av fotoplanket i Gnesta, det åttonde i ordningen. Flera Fotosidan-medlemmar ställer ut liksom några yrkesfotografer. Läs mer... 2

Lantmäteriet gör historiska ortofoton till öppna data

Från och med den 1 september kommer du utan kostnad kunna ladda ner ortofoton, skalriktiga flygbilder, från Lantmäteriets rikstäckande lager från 50- och 60-talet samt ur ett påbörjat lager från 70- och 80-talet. Bilderna blir då öppna data. Läs mer... 10

Bilder utan likes skapar stress

Bland ungdomar i Sverige känner mer än var femte stress när ingen gillar bilder de delar i sociala medier. I Norge är det ännu värre, var fjärde upplever samma sak. Det visar en nordisk undersökning som YouGov gjort tillsammans med Canon. Läs mer... 31

Publicera dina bästa analoga bilder

Nu finns chansen att få någon av dina bästa analoga bilder publicerade i Fotosidan Magasin. Alla publicerade bilder får feedback av ett proffs. Förutom "analogt" har vi också tema "porträtt". Läs mer ...

Snygga till semesterbilden i Lightroom

Peter Györffy visar hur man kan snygga till sina semesterbilder med några snabba justeringar i Lightroom. Läs mer...

Lastolite Ezybox SpeedLite 2 Joe Mc Nally