Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Gemensam betygsdefinition

Gemensam betygsdefinition

Fotosidan.se:s medlemmar har via en forumtråd arbetat fram en gemensam betygsdefinition. Detta är härmed fotosidan.se:s officiella gemensamma betygsdefinition.


1. Inte alls bra/ointressant


Bilden har många brister som behöver åtgärdas. Det är svårt att se något budskap eller någon tanke i bilden. De flesta som fotograferar regelbundet skulle inte spara en sådan bild i sitt bildarkiv, åtminstone inte för det fotografiska värdets skull.

Är du nybörjare och får det här betyget på en bild ska du ändå inte misströsta. Ta tillvara på den konstruktiva kritiken, läs någon bra fotobok, sök eller fråga i forumet för mängder av tips, titta på andras bilder och försök att förstå vad det är som gör att en bild går hem.

Förhoppningsvis är det här en bild som du senare kan jämföra med och se hur du har utvecklats!

Här hamnar även bilder som slarvigt kallas "familjealbumsbilder", det vill säga bilder som säkert är helt acceptabla för dig som fotograf men som saknar de kvaliteter som gör en bild intressant för en utomstående betraktare. En "familjealbumsbild" är med andra ord intressant mest för dem som var närvarande när bilden togs eller för den som har en relation till motivet.


2. OK


Den här bilden är godkänd såtillvida att man som betraktare kan tänka sig att titta på den och tänka sig in i den. Det finns tecken på att du har tänkt till.

Bilden har dock flera mer eller mindre allvarliga brister och/eller någonting som fångar betraktarens intresse saknas. Det behöver inte krävas några stora åtgärder för att höja den ett eller flera.


3. Ganska bra


Den här bilden är "rätt bra", "helt ok". Den är tekniskt och kompositionsmässigt "bra" eller minst "hyfsad" och har i regel något som fångar intresset. Det märks tydligt att du har tänkt och antalet direkta brister är avsevärt mindre än för betyg 2.

Här hamnar bilder som inte kan sägas vara direkt dåliga och håller acceptabel teknisk kvalitet men ändå kanske inte lyckas väcka de där riktigt speciella känslorna. Det är följaktligen fortfarande något som saknas. Ibland kan det vara någonting ganska enkelt som du har förbisett.

Det här är en sån bild som de flesta amatörfotografer gärna skulle ha i sitt album förutsatt att de inte har en massa bättre bilder som behöver utrymmet.


4. Väldigt bra


Det här är en "väldigt bra" eller minst "bra" bild som är genomtänkt både när det gäller komposition, val av motiv och färger/gråtoner samt håller en tekniskt hög kvalitet. Den ska också gärna ge någon sorts känslomässig reaktion mer än att bara vara fotoboksexemplariskt bra.

Helt enkelt en bild som är betydligt bättre än normalbra bilder men ändå saknar det sista lilla extra.


5. Klockren


Den här bilden kunde knappast ha gjorts bättre (även om man aldrig ska säga "aldrig") och hör till fotosidans bästa i sin genre. Bilden fångar snabbt betraktarens uppmärksamhet och/eller tål att tittas länge på.

Alla aspekter, komposition, teknik, budskap och känsla ligger på en hög nivå. Bilden väcker starka känslor hos betraktaren. Känslorna kan upplevas som positiva eller negativa beroende på bildens budskap. Bilden är så bra att den utan tvekan skulle platsa hos de flesta bildbyråer.

Publicerad 2002-06-23.

41 Kommentarer

jimh 2002-06-23 15:34  
Betyg: 5
Klockren :-)

Den här betygsdefinitionen kunde knappast ha gjorts bättre (även om man aldrig ska säga "aldrig") och hör till fotosidans bästa i sin genre. Texten fångar snabbt betraktarens uppmärksamhet och/eller tål att läsas länge.

Alla aspekter, komposition, teknik, budskap och känsla ligger på en hög nivå. Texten väcker starka känslor hos betraktaren. Känslorna kan upplevas som positiva eller negativa beroende på definitonens budskap. Betygsdefinitionen är så bra att den utan tvekan skulle platsa hos de flesta betygsdefinitionsbyråer.
Calle S 2002-06-23 15:52  
Är väl utformat ungefär som de flesta har tolkat betygen, så det lär knappast ändra betygsättningen. Men det är bra att principen är "public".
Men jag fortsätter o vara tjurskallig och struntar i betygen;-) Åtminstånde tillsvidare.
ErikB 2002-06-23 16:25  
Betyg: 5
Mycket bra!
Puh 2002-06-23 16:52  
Är medlem och gillar att sätta betyg, gillar även betygsystemet. Jag har däremot inte läst fotografi och kan således inte vad som är en perfekt teknisk bild, ska jag då inte sätta betyg?
Sumpen 2002-06-23 17:40  
Balanserad betygsskala, bra!! Dock "Bilden är så bra att den utan tvekan skulle platsa hos de flesta bildbyråer." tycker jag är att höja bildbyråerna för högt, jag har fått uppfattningen att många av deras bilder som säljs är 4or utan något större artistiskt värde, eller?
henab 2002-06-23 19:24  
Den enda skillnaden från hur jag brukar betygsätta är att familiebilder ska få 1:or.. Annars så stämmer det bra med hur jag tror de flesta tänker redan.
Joker 2002-06-23 20:15  
Betyg: 5
Äntligen
Mumiemonstret 2002-06-23 23:28  
Betyg: 4
Ni beskriver en absolut betygsskala, vilket har många fördelar. När jag gick i skolan hade vi dock fortfarande relativa betyg. Jag vidhåller, i den andan, tesen jag framför på min presentationssida, nämligen att det blir apa om alla bara sätter betyg på de bilder de tycker allra bäst om. Detta gäller förvisso oavsett betygsskala. Titta på gemene mans betygsstatistik, och titta på min, så förstår ni vad jag menar. För att sänka sämre bilders medelbetyg och därmed få de bästa bilderna att framstå tydligare, tycker jag därför att Fotosidan ska uppmuntra folk att sätta även underbetyg. Frågor på det?
Lasse Keybets 2002-06-24 00:05  
Betyg: 5
Hur som helst kommer betygsättningen att bli mer varierad vilket gör det lättare för en själv och andra att skilja agnarna från vetet. Sannolikt kommer andelen kommentarer utan betyg öka, på grund av konkretionen betygskriteriet innebär. Bättre det, än att i praktiken inte riktig veta på vilka grunder betygsättaren motiverar betygsättningen.

Men uppmana folk till att sätta underbetyg? Njae, låter lite radikalt i mina öron.

Detta är helt klart en förbättring! Visst kan det vara som Henrik säger att det stämmer rätt bra överens med hur människor redan tänker. Det är dock inte själva poängen med denna typen av kriterier. All form av förvirring och kanske också aggressioner kommer i fortsättningen kunna hänvisas till dessa, ni fattar ju, vilken grej!

:-) mvh /Lasse
jimh 2002-06-24 08:30  
Jag tror att det enda man kan förvänta sig av ett betygssystem är att man som fotograf kan få ett grepp om hur ens egna bilder rankas sinsemellan. Och det tror jag att den här skalan funkar bra för. Och jag tror inte att någon skala i världen skulle göra att man kan använda betygen för att jämföra sig med andra, om det ens är önskvärt.
RobGum 2002-06-24 10:27  
Betyg: 2
2- den här definitionen är OK...

Håller med Jonas och tror på han påpekade... Kommer inte lära mig texterna utantill, heller inte jämföra varje gång jag måste bedömma en bild. Däremot kan jag memorera rubrikerna efter varje siffra...
Sumpen 2002-06-24 19:05  
Det kanske skulle kunna av nytta att ha en länk vid betygsrutorna som poppar upp ett fönster enbart med betygsdefinitionerna.
Efwa 2002-06-24 21:20  
Betyg: 1
Nä, den var inte enligt mitt tycke bra, urkass snarare.
Jag tycker att "skolsystemet" är det som är det mest logiska. I det systemet är 3 godkänt. Nu blir det för många godkända siffror, vilket bidrar till överbetygsättning, dvs ALLT blir godkänt utom ett.

Enligt mitt betygsystem hade det nya systemet fått en tvåa, men det finns tyvärr inget annat alternativ än etta som det är nu! Argh!!!

Det i mitten är alltid det som är varken eller, dvs godkänd (3:a förr,G nu) varken mer eller mindre. Synd. Don´t like at all!
Efwa 2002-06-24 21:43  
Nä, siffran är inte det viktiga, det håller jag med om.
Jag får köra på mitt vanliga, och förklara en del, eller låta folk tro att jag satt högre betyg än vad jag menat.

Jag lugnar mig säkert, jag är bara arg just nu! De flesta tycker att det smöras för mycket på denna sida, och jag tycker att detta smörar på ännu mer.
Jag är en av de som säkert upplevs som högbetygare, men detta blir för mycket. Nu blir det ju än mer omöjligt att hålla sig på medel när det gäller att ge betyg. Mattematiken säger att tre är medel, vattenytan att hålla sig över. Det blir ju bra mycket lättare att hålla sig över vattenytan nu.

Jag har lugnat mig nu......har ventilerat klart....återgår till att vara trevlig....nu:-)
berga 2002-06-25 23:33  
Jag tycker att det verkar vara bra, förutom hänvisningen till bildbyråer för betyg 5.
Många bildbyrårer skulle inte ta in bilder som har de kvaliteter som beskrivs för betyg 5, eftersom dessa bilder kan konkurrera om andra budskap i det sammanhang de används i.

Motsvarande så kan bildbyråer gärna ta emot betyg 3 bilder, perfekta bilder utan det, eftersom de kan användas i många sammanhang utan att konkurrera med budskapet.

Läste i sensaste foto om en fotograf som gjort många bilder som kan motsvara betyg 5, men de bilder lever han inte av. Han säljer snarare bilder av betyg 3 eller 4.
Fredrik H 2002-06-27 09:12  
Betyg: 3
Är det ingen annan som tycker att "OK" låter mer som en 3:a, och "ganska bra" låter som en 2:a ?
Alltså definitionerna är godkända men rubrikerna har hamnat snett tycker jag. Om man ersätter "OK" med "bra" så blir stegen Inte bra, Bra, Ganska bra,Väldigt bra, Klockren, vilket låter lite konstigt.
Jag håller dessutom med Efwa att 3:a är ett medelbetyg och inget annat.
crewa 2002-06-28 19:32  
Kreativiteteten vad tog den vägen.Känslan av en bra bild försvann i denna teknikbetygsättning. Har någon tagit en bild med stor känsla men kanske inte tekniskt ren och jag tycker om den så får den ett bra betyg av mig då jag vet att förutsättningarna inte alltid kan ge en tekniskt perfekt bild. Ge människor chansen att våga gå utanför ramarna. Vi kanske skall göra som i konståkningen sätta två betygsskalor. ;ed detta vill jag ha sagt att sätt inte färdiga ramar utan lita på att alla bedömare har en egen åsikt.Jag tycker det är tur att vi är ölika i vårat sätt att se. Låt oss slippa färdiga mallar i bedömningen.
LG Malmquist (crewa)
pettersson 2002-06-29 16:45  
Kul att vi äntligen har lyckat enas.
Örjan Fredriksson 2002-06-29 17:58  
Håller med L G
jimh 2002-06-30 12:05  
Även om jag varit med om att ta fram definitionen så inser jag att den inte täcker alla bildtyper. Det är nog svårt att ta fram en sån. Men då tolkar jag den så att den funkar. Om det är en bild som är bättre än alla normalbra bilder och alltså är en fyra men ändå inte håller en tekniskt hög kvalitet, för att det kanske inte behövs i just det fallet. Då låter jag andra egenskaper viktas högre så att det ändå blir en fyra. Jag försöker alltså betygsätta efter andemeningen i definitionen. Då blir det aldrig någon kreativ spärr av den. Såklart att man skall gå utanför ramarna när man fotograferar, lyckas man bra med det skall det också ge bra betyg. Men det finns väl inget skäl att vara kreativ med något så fyrkantigt som betygsättning?

Nä, läs och förstå och sätt era betyg efter andemeningen i texten och häng inte upp er på enskilda stycken så tror jag nog det skall funka. Och är det enstaka formuleringar som inte har någon verklighetsanknytning, säg då till David så fixar han det säkert.
Hana 2002-07-02 15:20  
Jag tycker att det viktigaste är kommentarerna man får på bilderna, jag tittar sällan vilket betyg de får.
Betygsdefinitionen är bra för de som är osäkra hur de ska sätta betyg. Låt de följa den, sen kan alla andra som vill sätta som de vill göra det.
Enligt mig:
1 - Vill inte se den en gång till
3 - Ja, mitt emellan!
5 - UNDERBAR bild.
Sen får man har lite fantasi till de andra..
Bobbo V 2002-07-07 21:52  
Betyg: 1
Betygsättning är för subjektivt för en gemensam betygsdefinition. En bra bild är en bra bild även om komposition och teknik är kass. En viss känd violinist sa: "tekniken ger musiken vingar så att den kan flyga". Någon borde upplysa Elmfeldt m fl om en hönas flygkunskaper.
crewa 2002-07-08 22:59  
Henriks svar får 5+, var inte det klockrent på skalan? Slopa betygen men behåll kommentarerna dom är intressanta tycker jag och speglar i mycket vårt bildseende, Fast i de tekniska kommentarerna brister det hos somliga, som jag ser det.
davidh 2002-07-15 22:00  
Varför inte tönta till diskussionen ännu ett snäpp, det finns ju ett nytt betygssystem: IG-icke godkänt, G-godkänt, VG-väl godkänt, MVG-mycket väl godkänt...
Även i romar-riket skall man visst ha bedömt de romerska baden enligt en 5-gradig skala. Så även olivoljans kvalitet i Grekland.
1 till 5, inte så svårt eller hur...
Magnus Wahlgren 2003-01-10 17:02  
Betyg: 3
Bra (nödvändigt) med en gemensam definition att åtminstone utgå ifrån. Men eftersom de flesta bilder som är tillräckligt intressanta för att ge betyg, får fyror så kan man ju tycka att skalan kunde vara mera finmaskig. Men var och en får ju sätta 4+ och liknande i textomdömet...
boyafraid 2003-04-03 01:04  
jag tror man kan definiera betyget själv när man ser en bild. om man nu känner för att betygsätta den. sedan kan man diskutera om det är värt konkurrensen ett betygsystem framkallar. fotografi handlar inte om topplistor, fotografi handlar om en känsla och den känslan ska fotografen förmedla på ett så effektivt sätt som möjligt. om känslan sedan är värd siffran 3 eller 5 är ganska ointressant.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS