Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Experter > Teste > Svar
Fråga från asny:

Personliga ägodelar och varumärken

Jag tror jag har förstått vad som gäller om man fotograferar personer, men vad gäller om jag fotograferar någons hus eller bil t ex? Måste jag be om lov för att få publicera en sån bild? Och vad gäller ang varumärken? Om jag får med en ölburk eller vinflaska eller något liknande på bild? Hårddrar man det riskerar ju alla föremål jag inte tillverkat själv att bli igenkända.

mvh Åsa Nyberg
Förstora
Svar:

Skyddet för varumärken inskränker sig till om bilden används i konkurrerande syfte t.ex om Saab skulle använda en bild på Volvo och säga vår bil är mycket bättre. Att fotografera en bil eller ölburk och publicera bilden är inga problem. Däremot är det känsligare att fotografera konstverk inomhus och publicera. Då måste tillstånd finnas av upphovsmannen/konstnären om denne fortfarande har upphovsrätt kvar (upphör 70  år efter upphovsmannens död). Samma sak gäller även brukskonst. design som ges ut i massupplaga har inte ansetts ha något skydd för avfotografering. När det gäller hus är de enligt lag fritt avbildningsbara, på samma sätt som konstverk stadigvarande placerade utomhus. Viktigt att komma ihåg dock är att den idella rätten fortfarande gäller och att konstnärer och arkitekter skall anges i samband med deras skapelser. reglerna är lite olika i olika länder. I Frankrike är t ex en del byggnader skyddade och man kräver ersättning om de publiceras. Det är viktigt att ta reda på vad det gäller för lagar i det land man verkar. Läggs en bild ut på Internet (=globalt) är den nåbar även i det land där den tagits och det kan tänkas att krav kommer från någon i det landet.


Förstora
ANNONS