Annons
Experter > Teste > Svar
Fråga från sikis:

Publicering av bilder vid rally, rallycross tävlingar?

Ännu en fråga om de här med publicering av bider. jag fotograferar mestadels biltävlingar, oftast rally och rallycross.

Efter tävlingarna lägger jag upp ett antal bilder på min hemsida för att de allmänna intresset som folk har att se bilder från tävlingar men även för att förare, team och klubbar ska ha möjlighet att se en del av bilderna för att kunna beställa bilder av mig.

Men vad gäller egentligen vid den publiceringen? Vissa av bilderna ser du ju förarens ansikte och du känner ju igen bilarna m.m....Blev bara lite osäker här vad lagen säger, PUL tex? Hoppas du har något bra svar på detta? Om jag kan fortsätta att lägga upp bilderna på nätet utan att fundera mer över det!

Sedan funderar jag också på de där med folk i bilden.. på vissa tävlingar och ställen kan man ju få med publik t.ex. men dom är ju oftast rätt långt bort och lite suddigare, men andra fotografer kan ju även hamna i bilden. Är det något man måste ta hänsyn till på något sätt eller?

Skickar med en bild som tar upp problemet lite grand. där både förare och en fotograf syns, coh även,lite suddigare, publik.

/Fredrik
Förstora
Svar:
Enligt de nya reglerna för personuppgiftslagen från den 1 januari 2007 så bör det inte vara några problem att lägga ut denna bild. Det är först när personer på bilden kopplas ihop med t.ex. något kränkande eller förtal av något slag som den skulle bryta mot personuppgiftslagen. Är du osäker ta kontakt med Datainspektionen, sänd dem några bilder och be att få besked.
Förstora
ANNONS