Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Experter > Teste > Svar
Fråga från Eeros:

Andras varumärken vid reklamfoto

Vad gäller om jag fotar reklamfotouppdrag och använder som rekvisita varor som kan vara varumärkesskyddade eller där tillverkarens namn syns på varan? Reklamen i fråga är till ett företag som inte alls konkurrerar med varumärket eller med tillverkaren i fråga, de är i helt skilda branscher. Varan används just och enbart som rekvisita.

Som hypotetiska exempel:
-Parfymreklam, modellen lutar sig över en Steinwayflygel där namnet Steinway syns tydligt. Modellen har kläder på sig som är kända varumärken.

-Klädesreklam där personer färdas i en bil och man tydligt kan se att det är en Volvo de kör i.

-Reklam för ett byggföretag. I bilden står en person och borrar hål med en Black&Decker.

-Ett företag som anordnar provsmakning av olika maträtter på stormarknader. I bilden står en person som bjuder kunder på att provsmaka en maträtt. På varorna som står på bordet kan man tydligt se förpackningsdesignen och urskilja olika varumärken och tillverkare.
Förstora
Svar:
Det du beskriver låter tveksamt. Som det beskrivs snyltar en bransch på andras kända varumärken för att marknadsföra sitt eget. Försvarade jag t.ex. Steinwayflygeln skulle jag skicka en faktura för reklamanvändningen. Det kan ju vara så att den som har varumärket inte vill kännas vid sammanhanget. Volvo t.ex. är mycket noga med hur deras underleverantörer använder företagets varumärke.
Förstora
ANNONS