Annons

Förargligt ludd i sökaren!

Produkter
(logga in för att koppla)

wfrank

Aktiv medlem
Argh! Har en 450D och nu fått en liten men mycket irriterande svart luddgrej i övre vänstra hörnet. Det finns kvar när jag byter objektiv, alltså finns det (antar jag) någonstans längs vägen från sökarens titthål till spegeln. Inget synligt på titthålet (den del som går att rengöra) och har än så länge inte sett något på spegeln. Antar jag ska titta på övre högra hörnan då (eller hur är det nu eg., vänds allt uppochner...?).

Vad gör man, provblåser med munnen eller är det risk att luddet flyttar sig till sensorn? (= värre). Man petar väl knappast på spegeln med bomullspinnar e.dyl. luddiga saker antar jag. Tar en dammsugare och håller mot objektivhålet och "suger lite försiktigt"? Eller måste man ha specialutrustning?

Tacksam för (billiga) tips!
 

aron.johansson

Aktiv medlem
Hej..

Det låter som dammakornet är i kameran. Borde vara på spegel eller dyl, men i vilket fall så blås med en blåsbälg. Blås INTE med munnen. När du blåser med munnen följer det oftast med saliv som kan hamna på sensor, spegel. Då går det inte blåsa bort fläckarna längre utan du måste "torka" bort det. En blåsbälg kostar inte många kronor :)

Mvh Aron
 

apersson850

Aktiv medlem
Om luddet är någorlunda distinkt när du ser det genom sökaren betyder det att det är någorlunda i fokus. Det i sin tur betyder att det sitter nära mattskivan. Sånt som sitter på spegeln blir suddigare, för det är längre från mattskivans skärpeplan.

Hade du nu haft en 40D istället (host, host - kliar i halsen!) hade du tagit ut mattskivan, blåst rent den och satt in den igen. Så brukar jag göra om min kamera får luddsjukan.

Var mycket rädd om ytan på mattskivan! Den är synnerligen omtålig för mekanisk åverkan (bomullstops och sånt). Det blir lätt permanenta märken, som visserligen inte hindrar dig att använda kameran, men de är ännu mer irriterande, för man vet att de inte går att ta bort. Jag har nåt sånt märke på nån av mina kameror, där man heller inte lätt kan byta mattskiva.
 

FlyerOne

Aktiv medlem
Dammtussen sitter inte på spegeln - det som sitter där är normalt inte synligt för ögat (och kommer inte med på bilden). Den sitter säkerligen på mattskivan (och kommer inte heller då med på bilden).

Du kan testa med en gummiblåsa, men ta inte vilken som helst, det finns usla dylika som är orena och släpper ifrån sig gummipartiklar. De som fotofirmorna säljer brukar kunna användas i åtminstone fem år eller så, innan de ev. kan bli gamla och börja spruta ut gummipulver.

Jag skulle avråda från att använda en vanlig dammsugare. Att blåsa med munnen är inte heller någon god idé - det brukar resultera i fläckar på spegeln. Och den ska man aldrig peta på - det är bättre att låta ev. fläckar vara - de syns inte. Mattskivan är inte lika ömtålig som spegeln (dock fortfarande ömtålig), men försök att först blåsa bort dammet med en gummiblåsa (håll kameran med objektivöppningen neråt). Går inte detta så kan du försiktigt använda en bommullstopp. De vanliga billiga är inte tänkta för detta ändamål, så de kan släppa ifrån sig både bommullsfibrer och träflisor. Bättre är att använda sådana där pappstickan är av papp, men allra bäst är att använda speciella "photo pads" som är avsedda för detta ändamål. Beklagligtvis brukar dessa vara tämligen dyra.
 

wfrank

Aktiv medlem
Tack, ska nog alltså skaffa en gummiblåsa alltså. Googlade lite och hittade detta så nu vet jag var man ska titta/blåsa. Det är nog på mattskivan för det förargliga luddet är ganska skarpt.

Hade ingen aning om man ens kunde byta den till tex ett snittbildsskiva. Fast det verkar inte sådär jätteförberett på 450:an som synes. Men nu ska jag bara blåsa på den, inte byta den lyckligtvis. Engelska instruktioner av typen Please clip the focusing screen edge and put the inside of the camera, putting the spring slice returns, you can use Tweezers or use a thumb operation can be also känns inte direkt förtroendeingivande... :)

Tack ska ni ha!

Edit: Läkerol igen Persson? ;)
 

apersson850

Aktiv medlem
Nä, det blir någon allergisk reaktion så snart mikrokameror som Wilhelms kommer på tal.

Seriöst så är det faktiskt inte dumt med kameror där man bara snäpper loss mattskivan, tar ut den med för ändamålet avsett verktyg, blåser av och sätter in den igen.
 

wfrank

Aktiv medlem
En sån här liten grej blev det, 139:- på expert i Nacka som jag råkade passera. Avtagbar borste och linsvätska ingick, samt någon liten duk.

Luddet försvann med några pustar mot mattskivan. Tack som sagt :)
 

Bilagor

wfrank

Aktiv medlem
Ja, man får hoppas det försvann ut ur kameran. Just Expert i Nacka har specialiserat sig lite på kameror och säljaren visste iaf vad han pratade om. Hama är märket och dom gör mest fototillbehör vad jag vet.
 
ANNONS