Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Vad ska man med färgfilterna till?

Produkter
(logga in för att koppla)

dumbo

Aktiv medlem
Beror väl lite på vad det är för färgfilter. En del används tillsammans med film för att korrigera vitbalans (och kan även användas så för digitalt för att minska det ökade bruset man annars får vid mer extrema färgtemperaturer) eller med svartvit film för att styra vilka färger som ska vara med. Ett rött filter ger tex en mörk/dramatisk himmel.
Sedan man man ju använda dem för rena effekter.
 

Olle

Aktiv medlem
Såg att det fanns ett gäng med färgfilter på kaffebrus.
Vad igentligen är dom till för ?
Om det är de här filtren du syftar på,
http://www.kaffebrus.com/fargfilterset-i-5-delar-r-g-b-y-o--97.html
så används de, som Robert var inne på, i första hand vid analog svartvit fotografering, men även vid digitalt foto, om man låter kameran göra bilden svartvit.. Jag tror dock att de flesta fotar i färg och sedan gör om bilden till svartvit i datorn, då kan man få samma effekt där.

Den kanske vanligaste användningen är när man fotar blå himmel med vita moln. Ofta blir kontrasten mellan bått och vitt mycket liten vid svartvitt. Med gul- orange- eller rödfilter ökar man kontrasten. Minst effekt med gult filter, störtst med rött.

Ett exempel på en annan användning är när man fotar en röd blomma mot en bakgrund av grön växtlighet. Ofta blir blomman och växtligheten ungefär lika mörkt grå då. Med ett rödfilter blir blomman ljusare än bakgrunden, med ett grönfilter får man förstås motsatt effekt, blomman blir mörkare än bakgrunden.

Ytterligare ett ex. på användning av färgade filter är när man fotar en finnig tonåring och använder ett rödfilter för att finnarna skall synas mindre. Sen finns det massor av andra användningar av färgade filter vid S/V foto.

Olle
 
ANNONS