Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Polariseringsfilter till EF-S 10-22 mm, Bra eller Anus?

Produkter
(logga in för att koppla)

Bergman123

Medlem
Hej!

Ska åka på tur till Afrika med ett Canon EF-S 10-22 mm och funderar starkt på att köpa ett polariseringsfilter till detta för att förstärka effekterna. Men nackdelen är om som jag har förstått det rätt, att effekterna blir ojämna på ett så pass vidvinkligt objektiv. Så min fundering är om det kommer att själpa mer än att hjälpa?

Så polfilter på vidvinkel?? Bra eller dåligt?

Bra? isf vilket? ryktet säger att det skall vara tunt, hur vet man det?

Mvh // Bergman
 

apersson850

Aktiv medlem
Ja, ett polarisationsfilter är bara verksamt i en viss vinkel mot solen. Sen avtar det därifrån, och då ett väldigt vidvinkligt objektiv ser mycket även utanför den vinkeln, blir effekten av filtret lite avslagen och "konstig".
 

dumbo

Aktiv medlem
Bra eller anus beror på kompositionen, om man kan dölja en del av himmeln bakom något (det påverkar ju inte bara himmeln) eller om det är mycket moln, tex.
Det kan se rätt kass ut redan på 18mm:
http://motljus.no-ip.org/bilder/wideanglecp.jpg

Medan det kan funka fint på 12mm:
http://motljus.no-ip.org/gallery/albums/landscapes/fotoe.jpg
http://motljus.no-ip.org/gallery/albums/landscapes/hono01.jpg

Eller 15mm:
http://motljus.no-ip.org/gallery/albums/landscapes/hovshallar_stacking.jpg

Man får helt enkelt tänka sig för lite när man använder det på vidvinkelobjektiv. Man behöver ju heller inte maxa effekten, utan man kan ta i "lite lagom" så blir inte en eventuell gradient på himmeln lika tydlig.
 

Renet

Aktiv medlem
Hej!
Så polfilter på vidvinkel?? Bra eller dåligt?
Mvh // Bergman
Polfilter fungerar olika beroende av vinkel mot solen. Så för att ha så naturliga bilder så möjligt måste man lära sig hur mycket procentuellt ska man ställa den för att få jämnt belyst himeln. Att sätta den på en vidvinkligt objektiv skapar en faktor till.
Men när man fotar grönska är den till stor hjälp.
 

Bergman123

Medlem
Tack för bra svar!

Ok, tar det som att polariseringsfilter är en bra grej att ta med sig även fast det sitter på vidvinkel. Men bara om man hanterar det på rätt sätt.

Så det blir att inhandla ett filter också, men läste någonstans att ett tunt polariseringsfilter skulle vara till fördel på ett vidvinkel, hur vet man att linsen är tunn? vart får man tag i ett sådant? ( Har aldrig varken köpt eller använt polariseringsfilter själv)

// Bergman
 

J O Härnström

Aktiv medlem
Ett alternativ är att skaffa filterhållare, graderade filter och/eller polfilter.
Kolla t.ex www.photax.se " filter" och Cokin

Då kan man variera väldigt mycket och använda grejorna på fler gluggar.

MVH J O
 

dumbo

Aktiv medlem
Så det blir att inhandla ett filter också, men läste någonstans att ett tunt polariseringsfilter skulle vara till fördel på ett vidvinkel, hur vet man att linsen är tunn?
De brukar heta något met "slim" eller så står det på tillverkarens hemsida. Hoya Pro1 är tex tunnt, men har filtergänga fram ändå, så att man kan använda sitt vanliga objektivlock. B+W har sina "Slim-Line"-filter, som är, tror jag, ännu lite tunnare, men som inte har nån filtergänga framtill och man måste därför ha ett annat objektivlock (som jag tror medföljer filtret) om man vill sätta på ett med filtret monterat.

Cokins filter är förresten väldigt repkänsliga och ger ofta färgstick.
 
ANNONS