Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Bra filmobjektiv?

Produkter
(logga in för att koppla)
Hej,

Som rubriken lyder, vilket objektiv ska man ha när man filmar? Eller fungerar det lika bra med det kit objektivet som ingår? och vad ska man ha för objektiv om man vill ha långt skärpedjup?

Tack på förhand!
 

Kimster

Aktiv medlem
Ställ dig samma fråga som om du skulle fota stillbild. Dvs. det beror på vad du eftersträvar och vilka egenskaper du vill ha ihop med hur mycket pengar du kan spendera.

Långt skärpedjup? ..ovanlig fråga, menar du inte kort? Långt skärpedjup kan du få med de flesta objektiv och ett högt bländartal. Kort skärpedjup får du men litet bländartal och ju ljusstarkare objektiv du har desto kortare blir det generellt.

Med tanke på din profil tror jag du klarar dig gott med kitobjektivet ett tag. Möjligen letar du efter vidvinkelobjektiv, allt mellan 14mm och 50mm. Med bländarvärden på kanske 1.8 - 2.8
Efter ett tag börjar man förstå vad det är man är ute efter. Personligen vill man kunna styra så mycket som möjligt manuellt och ha ljusstarka objektiv för att få en låg ISO.
 

and30ers

Aktiv medlem
Kitobjektiv funkar bra att filma med.

Visst kan man eftersträva långt skärpedjup när man filmar, speciellt som det är klurigt att få AF att funka bra eller över huvud taget när man filmar. De flesta kör väl manuell fokus vid filmning med systemkamera.

Längre skärpedjup får du vid mindre bländare typ f/8-11.
Längre skärpedjp får du ju färre mm brännvidd på objektivet, vidvinkel alltså bättre.
Längre skärpedjp får du med längre motivavstånd.

Testa olika inställningar här http://translate.google.se/translate?js=n&prev=_t&hl=sv&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=en&tl=sv&u=http://www.dofmaster.com/dofjs.html
 
Tack för tippset med hemsidan!
Är det någon som har något bra köpråd om man ska köpa ett bra filmobjektiv? Är det så viktigt med stor bländare osv...
 

sk8duude

Ny medlem
Canon 50mm f1.8 är riktigt bra och dessutom billig,

funkar perfekt till filmning med kort skärpedjup.
 

taz_k

Aktiv medlem
I detta inlägg i en anann tråd har jag med några länkar till köpråd från Philip Bloom och Vincent Laforet angående lämpliga linser för videofilmande med DSRL-kameror:

http://www.fotosidan.se/forum/showpost.php?p=1698813&postcount=37

Kan vara intressant här med?
Det var ett rejält inlägg men tycker att dina val borde vara underbyggda med någon form av motivering. T.ex varför är 17-55 just lämplig för film? Varför skulle Canon vara ett bättre val än Nikon för film (har du utvärderat alternativen)?

BTW: det heter objektiv.
 

Taz_1999

Aktiv medlem
Det var ett rejält inlägg men tycker att dina val borde vara underbyggda med någon form av motivering. T.ex varför är 17-55 just lämplig för film? Varför skulle Canon vara ett bättre val än Nikon för film (har du utvärderat alternativen)?

BTW: det heter objektiv.
Om du undrar dessa saker läs hela tråden och mina inlägg tidigare i den.
 
ANNONS