Annons

Raw

Produkter
(logga in för att koppla)

Sanningsägaren

Aktiv medlem
raw erbjuder användaren möjligheterna att själv välja alla inställningar medans jpeg skapas av kameran efter inställningar du fotar med. tex om du fotar svartvitt i jpeg så kan du inte senare återskapa färgbild om du nu skulle vilja det, i raw kan du själv "framkalla" det resultat du önskar och exportera till valfritt filformat.

raw erbjuder också användaren att välja vitbalans, exponering och sånt mer i efterhand.
att filma i raw eller fota i raw är inte per automatik bättre bildkvalitet.
 

holck

Aktiv medlem
Vad raw innebär är sensoravläsning ned till fil. ISO, färgtemperatur osv spars ej i bilden utan läggs som en metatagg som mjukvaran i datorn läser av för att sätta om direkt.

Jpeg i kameran (eller annat format i film) innebär att kameran applicerar en färgtolkning, sätter färgbalans, temperatur, känslighet osv + sharpening, kontrast och till slut komprimerar bilden.

Bildkvalitén, som sagt, blir inte alltid bättre men däremot har du utrymme för att skärpa bilden utan att skapa defekter osv med raw. Du har dessutom i regel information i bilden som tagits bort pga komprimeringen som du kan använda och skapa bredare latitud, dvs, dynamiska omfånget.

Jag filmar i både raw och prores och föredrar prores. Nästan lika bra men betydligt smidigare att arbeta med för film.
 

Lobbamobba

Aktiv medlem
Här har du lite info: http://www.moderskeppet.se/grunderna/raw/
Edit: Såg först nu att det var filmning i RAW det gällde...
Sama princip. Ett filmat klipp med raw består av en mapp med DNGs och en wav för ljudet. Dvs en sekund raw video är en mapp med 25st helt vanliga DNGs och en wavfil.
I övrigt kan man behandla dem på samma sätt i Lightroom eller vad man nu har om man intr kör en dedikerad redigering för raw video.
 
ANNONS