Annons
Användarnamn: Zamn
Ålder: 46 år
Bor: Göteborg, Västra Götalands län
Kategori: Frilansfotograf
Började fotografera: 2001
Medlem sedan: 2002-03-05
Senast inloggad:

Jag försöker få mina bilder att bli nästan ingenting...

Portfolio: www.elliotghost.se

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Musiken som är bäst just nu! (obs, har inte skrivit här på ca 5 år ;))

Här är mina musiktankar. Jag började skriva lite då och då från och med 2001 och efterhand...) Längst upp är senaste inlägget.
________________________
[Lone Justice - Wheels (live in Stockholm)] Maria McKee gjorde den här live i en show i Stockholm för x antal år sedan. Hon spelade den efter en magisk version av "Panic Beach" som antagligen är det bästa hon gjort. (Den live-versionen är ungefär 10 gånger bättre än den vanliga studiovarianten.) Det är anledningen till att det tog ett tag för mig att upptäcka "Wheels". Den är tystare, mindre och enkel. Den får mig att längta och hoppas, och gråta. Förstår inte hur det går till. Studioversionen är nästan lika bra, faktiskt.

[Lucinda Williams - Are you alright?] Lucinda Williams bryr sig om mig. Hon undrar om allt är ok, och hon är lite orolig. Det känns verkligen som om hun bryr sig om mig och hur jag mår när man lyssnar på första spåret från hennes nya skiva "West". Bland det bästa hon gjort skulle jag vilja säga, fast det säger jag om nästan allt jag hör för första gången med henne. Dock är inte resten av nya skivan så direkt som det här låten. Så var det med förra skivan också, det tog ett tag innan jag började gilla den, och jag hoppas verkligen den här släpper så småningom också, för jag bryr mig om Lucinda, och hon bryr sig om mig.

[Martha Wainwright - Bloody motherfucking asshole] Hon har en desperat röst som jag nästan saknar ord för att beskriva. Speciellt i låten "Bloody motherfucking asshole" som kan kännas lite väl uppseendeväckande, men som faktiskt har en bra text också ;) EP'n med samma namn har bra låtar rakt igenom.

[Johnny Cash - American V] Verkar till en början inte så tung och dyster som jag hoppats på. Flyter förbi ganska obemärkt och lättsamt nästan. Men jag misstänker att den bara är såpass subtil att det tar ett tag innan den börjar göra verkan. En del spår sticker ut iaf. Tex "Im free from the chaingang now" och "Further up on the road".

[Vapnet - Thomeegränd] "Jag går sönder. Östersunder." Behöver jag säga så mycket mer :) Genialt enkel pop som är så lättsam så det nästan blir löjligt. Men det blir det aldrig, såklart.

[Thåström - Om black Jim] Det blir inte så mycket bättre än så här när man pratar blues på svenska. Det går rysningar längs ryggraden när man lyssnar på de bästa låtarna från hans senaste skiva "Skebokvarnsvägen 209".

[Josh Ritter - The Animal Years] Bästa singer/songwriter-skivan jag hört på väldigt länge. Kanske någonsin. Lyssna speciellt på "Wolves", "Monster ballads" och "Idaho". Ritter gjorde en fantastisk spelning på Popaganda förresten. Bilder finns på www.zapper.se

[White Stripes - I'm lonely, but I aint that lonely yet] Spår från senaste skivan "Get behind me satan" som bara växer för varje lyssning. Jag tycker om när de gör sådana här desperata och nakna piano-baserade låtar. Lyssna även på "This protector" från skivan "White blood cells"

[Bruce Springsteen - Tunnel of love] Det är verkligen en prestation att släppa en så här bra skiva på åttiotalet. Givetvis hörs det tydligt att det är en produktion från åren gud glömde, men låtarna lyser igenom ytan. Fantastisk skiva som jag inte kan sluta lyssna på. Jag längtar till nästa Valentine's day :)

[Frida Hyvönen - Valerie] Konstigt nog gillar jag inte riktigt hennes nya skiva lika mycket som jag trodde att jag skulle göra. Den verkade ju given på något sätt. Låten Valerie gör mitt piano-hjärta mjukt däremot och stärker min tro att låtar som är lite för korta oftast är lite bättre än allt annat. Klart bäst på skivan som annars känns lite väl upprepad, trots sin korta längd ;)

[Eddie & Ernie - Lost friends] Nu pratar jag om låten och inte samlings-skivan med samma namn... Dist fanns sällan i den sköna soulen från gångna tider. Allt var ofta lite för polerat för min smak. Nu kanske den lite undermåliga ljudkvaliten hjälper till i det här fallet, men man måste bara älska hur Eddie & Ernie sjunger på den här låten. Disten bragar i högtalarna när de når sina klimax och jag ryser till av välbehag varje gång det känns lite för högt och jag kommer på att jag bor i villa numera och inte har några pensionärer som klagar på min musik och volym-smak.

[Grand Drive - Santa Rita] Jag har fastnat framförallt för rösten och den mjuka framtoningen. Melodin är härlig också såklart. Lyssna även på "This lady of mine" från samma skiva. (The lights in this town are too many to count)

[Bright Eyes - Lua] Jag gillar hans nya stil; lite mjukare, lite tralligare och skönt sväng. Den här är skör också. Tack till Sonic Magazine som fick mig att upptäcka låten. Klart bästa musiktidningen Sverige haft förövrigt, still going strong! Glöm heller inte att lyssna på "Another travelin song" från samma skiva för att få trallet också ;) (I'm wide awake, it's morning)

[Jonathan Richman - Back in the USA (live)] Jonathan live är alltid lite extra bra. Den här versionen har just det, lite extra! Hela spelningen är bra förövrigt, med låtar från hans guldålder, enligt mig iaf, och glöm för allt i världen inte lyssna på "Affection" från samma skiva, som här framförs i en väldigt tidig live-version! Världens sötaste låt? (Jonathan Richman & The Modern Lovers - live från PinkPop Festival, Holland 1978 )

[Buddy Guy - Done got old] Ljudkvaliten är på topp, sällan jag hört sådan närvaro i en röst. Faktumet att han är en av bluesens mest skickliga och repekterade gitarrister får mig också att imponeras av hans avhållsamhet på den fronten i den här låten. Väldigt sparsmakat och passande.

[Blind Wille Johnson - The soul of a man] Just nu lyssnar jag nästan bara på blues och det är delvis Martin Scorsese "fel". Hans serie "The Blues" är nog det bästa jag sett när det gäller musik på bild. Blind Wille Johnson och Skip James faller mig i smaken mest och den här låten svänger något fruktansvärt samtidigt som man inte kan missta den för någonting annat än ren blues.

[Skip James - Cypress grove blues] Mystisk och ångestladdad blues. Allt är så perfekt och jag ryser bara jag hör de första plinkande strängljuden från hans gitarr. Hur kan man skapa sån stämning med så få ljud? Jag fattar inte, men njuter i vilket fall.

[Loretta Lynn - Miss being mrs] Bra country som den ska vara. När låten känns som om den är den bästa du hört. Känslan har hållt sig ganska länge nu... härligt. Gillar gitarr-ljudet på den här låten VÄLDIGT mycket. Bra bett och kött i den :) Härligt producerat av Jack White och med känsla i rösten av Lynn. Texten är, faktiskt, bara pricken över i.

[Townes Van Zandt - Dont let the sunshine fool you] Den här dängan är (tror jag) en cover på en Guy Clark-låt. Van Zandt gör den makalöst bra i vilket fall som helst. Höjden av deppighet kan man tänka, men trallvänliga deppiga låtar är en väldigt skön kombination. Fast den bör intagas med en smula distans. Älskar raderna "the hard-soap salesman said , NO DICE, when i asked politly för a better price - dont let that sunshine fool you... "

[Marit Bergman - I miss you] Sista låten på nya skivan "Baby dry your eye" är den bästa, och en början på en lång o fin vänskap förhoppningsvis. Hon skriver ju fantastiska låtar också, inte bara power-pop... Älskar titeln och bilden på skivan måste jag också tillägga! New York’s so much colder than I thought, and im coming home... Skönt att nån kan vara ärlig... Bästa svenska låten hittills i år.

[Townes Van Zandt - Lover’s lullaby] Känsla i gitarren, darr på den skrovliga rösten och text som gör att man bara måste lära sig sjunga den på en gång och spela för tusentals människor i världens största pub fylld av berusade människor i jakt på den perfekta kärleken. Då skulle de få reda på det.... att jag redan hade den, och att de aldrig kommer få det lika bra. Fast det är min och Townes hemlighet...

[Looptrop - Jag sköt palme] måste vara den bästa svenska, politiska hiphoplåten genom tiderna... fast det visste ju alla redan.. blir bara så imponerad av att den fortfarande efter 1000 lyssningar slår lika hårt!
När man tror låten e slut kommer pstq in och säger: "hallå, vad hände mig mig? är det min tur nu?" och resten är historia... :) Ren njutning.

[Dolly parton - Hela skivan New harvest/First gathering] Speciellt Apple Jack gör mig glad!

[Livespår från Lp-skivan Jazz på Stampen 1968 - As time goes by] Funkar bra här, och jag tröttnar aldrig på den här skivan. Svensk gladjazz när den är som mest cyklar och barnvagnar i taket. Förutom på den här melankoliska låten då... Får mig att vilja se Casablanka för tolfte gången förövrigt.

[Jeff Hanson - Hiding behind moon] Trevlig lättlyssnad visa av Hansen, som jag fick tips om av musiktidningen Sonic.

[Billy Bragg och Wilco - Ingrid Bergman] En låt Woody Guthrie aldrig spelade in... Kan jag tänka mig om man lyssnar på den uppenbart snuskiga texten, en uppenbart nerkärad Guthrie skrev. Eller så är det bara en hyllning med glimten i ögat. En lagom trubbig och kräv version i händerna på Billy Bragg och Wilco blev det iaf. Ifrån samling dom gjorde för några år sedan. Tror skivan heter Mermaid Avenue. Lyssna även på Way over Yonder in the minor key och California stars från samma nyskrivna Woody Guthrie-historiebok.

[Beck och Emmylou Harris - Sin City] Country skriven av Gram Parsons tror jag. Becka har aldrig låtit bättre och Emmylou Harris är ju alltid så här bra, men kanske extra bra i duetter, som här.

[Eric Bibb - Dont ever let nobody drag your spirit down] Vet inte om jag tipsat om Eric Bibb förr, men den här låten från skivan Good stuff har hängt med länge i min värld. Vet inte riktigt varför jag gillar den, jag är ju knappt religös, men känslan av att höra till någonting är så självklar när man lyssnar, och den här låten är en av de största anledningarna till att jag mediterar till musik med hörlurar i ett mörkt rum om kvällarna.

[Johnny Cash - American IV: The man comes around] Nytt album som är minst lika bra som de tre föregående i utgivningarna från American. Blir likaförvånad varje gång... På Lp-varianten finns två extra-spår som är otroligt bra. Vinyl funkar fortfarande, precis som Johnny Cash!

[Guns n roses - Patience] Skön country-låt som jag upptäckt på senare tid tack vare Charlotte. Axl har aldrig varit bättre än så här.

[Rufus Wainright - Hallelujah] Årets låt. Vet inte varför, men känslan slår allt. Kan ha någonting med Shrek att göra. Eller kärlek. Känslan sitter där.

[The Bees - Sky holds the sun] Trumpet-låt = !

[Nick Lowe - Mama said] Enkel låt.

[Paus - Kärlekens tunga] Vacker sång på gränsen till deppig vid dom första lyssningarna. Fast nu är den bara vacker. En eloge till plura som skrev den också.

[SilverBullit - Citizen bird] Tung skiva som brinner i tysthet och maler rätt in i mitt sinne. Kan inte sluta tänka på den skumma spelningen dom gjorde på new west festival i alingsås i slutet av sensommaren i år.... mäktigt och svårt att förstå. fast inte nu längre. jag förstår. det är så enkelt. och så nödvändigt.

[SilverApples - Dust] En av antagligen fler nödvändiga SilverApples-låtar. Silverbullit har insirerats... man hör det och förundras över att det faktiskt är inspelat i slutet av 60-talet. mäktigt.

[Cornelis Vreeswijk - Dans på sunnanö] Hans sista livespelning sjuder av liv och livslust. Hans sista dikter gör det inte. Läs den som finns med i häften från skivan med hans sista spelning i livet så förstår ni. Jag sörjer Cornelis hårt, han var en stor låtskrivare men framför allt en stor poet och det är den Cornelis jag saknar alla dunkla höstkvällar. Vila i frid, gamle, gamle man.

[Beach Boys - A time to live in dreams] Feber tipsar igen. Jag tipsar vidare. Den sköraste ballad jag någonsin hört. Jag tror jag håller andan varje gång jag hör den och än har jag inte hört alla ord i texten. Snart, snart...

[Lonnie Donegan - Midnight special] Trasig låt i den ultimata slackerversionen. Lyssna bara på hur dom sjunger ”Houston”. Jag får rysningar av välbehag :)

[Jojje Wadenius - Mitt lilla barn] Så oskyldigt mesigt snäll och vek. Så charmig och underbar att man bara måste älska den :) Har precis köpt Metronomes samling ”Blues på svenska, metronomes poeter 1964-1980” och en del är såklart sönderlyssnat... Fast allt är bra och framförallt så hittar man guldkorn som är lite bortglömda. Som Jojje.. Och mer underbart som till exempel.........

[Turid - Brevet] och ........

[Kenta Gustavsson - Just idag är jag stark] Fast totalt bäst är såklart ......

[John Holm - Maria många mil och år från här] och ...

[John holm - Ett enskilt rum på Sabbatsberg] Totalt mörker. Total upplevelse. Total inlevelse. Total äkthet. Rysningar längs ryggraden och den där känslan av att allt annat är oviktigt under tiden man lyssnar. Bästa svenska låten genom tiderna. Glöm inte att lyssna på hela skivan ”Sordin” men framför allt på ”Sommaräng”, ”Är det så det ska va” och ”Får man leva för det”. Det blir inte bättre än så i den skolan eller överhuvudtaget. Fast livet kan bli bättre. Det är bättre. Som tur är... (Tack Charlotte..)

[Bright Eyes - Haligh, Haligh, A lie, Haligh] Hans mest normala låt, en riktigt popdänga med sköna melodier och en röst som spränger berg. Lo-fi äger. Alltid. (Även om det är bra ljud ;)

[Mary Gauthier - A diffrent kind of gone] Skön country med tyngd. Med allvar och en röst som matchar Lucinda Williams och Paula Frazer.

[A Camp - I can buy you] Det är aldrig försent att upptäcka en bra låt. Speciellt inte om den kräver lite inlyssning. Kanske bara jag som är trög men det tog ett tag för mig att inse storheten i den här. Älskar Nina Persson förövrigt också, men jag har väntat på det här sen ”The bluest eyes in texas” uppslukade mitt liv totalt när den kom. Hon har samma sköna släpiga självklar het som Aimee mann. Mmmmmmmm.

[Jahim & Alicia Keys - Allt!] Helt plötsligt behöver jag inte Marvin Gaye längre?

[Graham Parker - Between me and you] Van Morrison-soul framförd bättre än van någonsin skulle klara efter astral weeks.... bästa låt jag hört sedan jag upptäckte Charlie Rich med Behind Closed Doors. Alltid Feber.se Alltid Feber.se Alltid Feber.se Alltid Feber.se Alltid Feber.se Alltid Feber.se Alltid Feber.se Alltid Feber.se Alltid Feber.se Alltid Feber.se Alltid Feber.se Alltid Feber.se Alltid Feber.se Alltid Feber.se Alltid Feber.se

[Alison Krauss - It doesnt matter]

[Reine Jonsson - A hobo with style] cd spår, demo 2001

[The Moldy Peaches - Anybody else but you] Trevlig sång. Sköna melodier. Precis lagom, och precis vad jag behövde just nu. Mmm, Moldy Peaches är bäst just nu!
”we shure are cute/for two ugly people” On the spot ;)

[WhiskeyTown - Barlights] Ryan adams var bra redan som slyngel. Enkel skön låt som gått på repeat ett tag nu och jag har inte ens lyssnat på texten än...

[Tom Waits - The ocean does’nt want me today] Har han gjort _nåt_ dåligt?!
Det här är ett skumt ljudkollage som bringar fram en säregen känsla...
Jag har svårt att slita mig och känner för att spela in 100 olika blandband med det här som intro!

[Dion & The Belmonts - Born to cry] The Hives tipsade i p3, musikjournalen och jag nappade... Storslaget och med den där gungande 60-talskänslan. Fast coolare.

[Neil Young - Hey hey, my my] Otrolig låt som förändrat livet för många misstänker jag.
Själv har jag inte lyssnat in mig så mycket på Neil young. Hans Harvest tycker jag är bland de bästa countryskivor som någonsin gjorts, men sen har jag vart för feg för att forska vidare. Ville inte förstöra det bra som jag kände för honom. Sen läste jag om den här låten, att Kurt Kobain hade citerat textrader i hans avskedsbrev, att det var en klassisk låt om rock’n’rollens grundstenar. Att den var livsfarlig, att man kan tolka den på olika sätt, att det är en låt man antingen lever eller dör till.
Har lyssnat på den ett oändligt antal gånger nu på sista tiden (live-versionen) och jag kan inte sluta. En facinerande låt, inte minst med tanke på omständigheterna, men även som låt är den fantastisk. Bra melodi, texten är det bästa neil young skrivit, enkel och rättfram. ”Hey hey, my my, Rock’n’roll can never die/theres more to the picture, than meets the eye, hey hey, my my/Out of the blue and into the black/ You pay for this and they give you that/Once you’re gone, you can’t come back/When you’re out of the blue
And into the black” ”Its better to burn, the fade away” R.i.p. Kurt cobain. ”The king is gone, but he’s not forgotten...” Vi kommer komma ihåg Neil young också...

[David & The Citizens - Stop] Demolåt med det bästa svenska lightpop-bandet sen cardigans blev hårda. Underbart konstigt blås och härliga melodier.. det finns låtar som är ännu bättre med bandet, men den här är toppen :)

[Ladytron - Play girl] Spöken från 1981? Eller kall, hård framtid? Blippig synt och helt facinerande. Kan inte sluta lyssna på ”Play girl” och....

[Ladytron - He took her to a movie] Samma sak fast, mer :)

[Robert Johnson & Punchdrunk - Sputnick monroe] Ren rock’n’röj. Instrumentalt 1,47 minuter långt inferno.... med fingertoppskänsla. Surf. Pulp fiction och Tomas Öberg på bongotrummor.. bara det :D Han är kung på bongo!

[Hellacopters - I got a right!] Stooges-cover som får en att drömma om hur bra det skulle varit live med hellacopters på komp till iggy på scen i hultsfred... suck..

[Ed harcourt - God protect your soul] Cd-spår från nya skivan som skulle kunna vara intro till vilken läbbig film som helst på den här sidan scream. Man upptäcker mer och mer pärlor på hans ”Here be monsters”

[Ed harcourt - Attaboy go spin a yarn] Jag fick tag på Maplewood på Vinyl! Inte ett svagt spår och det kommer bli, eller är redan? en klassiker. Klart man ska ha den på vinyl :D Attaboy tog längst tid att sätta sig, men nu kan jag inte slita mig och utnämner det till ett av de bästa spåren.

[Ryan Adams - Call me on your way back home] Det var så jag kände, och låten fick mig att inse att världen är bra förutsägbar.. men härligt bitterljuv.

[Bright Eyes - It’s cool, we can still be friends] cd-spår, Tea at the Palaz of Hoon: Disc 1

[Torsson - Ett litet hotell] cd-spår, Nån sleten torsson-skiva :)

[Danko Jones & Rocket from the crypt] Live från Hultsfreds-Festivalen

[Jad Fair and Daniel Johnston - I did acid with Caroline] demo-spår, www.audiogalaxy.com

[Håkan Hellström - Snygga tjejer] låt med håkan.. tror jag :) skumt bra. Punk! (Det är Simons i Silverbullits gamla punk-band band. Reds Anm.)

_____________________________________
____________________________________

____________________________________
______________________________________

 
Porträtt
Vanligt
9 bilder
 
 
ANNONS