Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Leica C-lux 1

Betyg


(5/5)
(5/5)
(5/5)
(5/5)
(baserat på 1 recension)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Philip Dygéus
2007-07-10 pullman

Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Se ovan
MINUS: Se ovan

Bilderna blir fina och särskilt möjligheten till vidvinkel gör kameran användbar i alla situationer. Med 28mm kan man utan problem få med alla vid gruppbilder inomhus eller stora byggnader på nära håll.

Den optiska kvaliteten är bra. Bruset är tydligt vid ISO 400 men tack vare bildstabiliseringen och möjligheten att underexponera bilden är det inga problem att ta skarpa bilder utan blixt vid lägre ISO-tal. Och för "festbilder", där man kanske inte vill vara så artistisk och få helt perfekta bilder, kan man lätt använda de höga ISO-talen (dessutom kommer kameran med ett särskilt hög-ISO-program, som visserligen har mycket brus men som funkar i extrema situationer).

Det är en mycket välbyggd kamera, helt i metall och riktigt sköna att ta i. Den är liten och lätt att ta med.

Kameran startar blixtsnabbt och fokuserar fort. Det finns flera autofokuspunkter, inklusive en väldigt liten som är användbar vid macro.

Bildskärmen är 2,5 tum med ca 200,000 bildpunkter. Den är glasklar och har väldigt bra betraktningsvinkel. Det finns ett "överhuvudet-läge" också som gör att skärmen inte kan betraktas väl rakt framifrån utan endast när kameran hålls över huvudet. Dvs, när man sträcker upp händerna för att fota över en folkmassa så ser man skärmen perfekt och kan alltså sikta mycket bättre. Oerhört användbart. Dessutom skärmens ljusstyrka sättas i ett "powerläge" så att den lättare kan ses i starkt solljus (end. nödvändigt vid riktigt stark sol). Smarta funktioner.

Macrofunktionen funkar _riktigt_ bra och jag använder den ofta. Närgränsen är ca 4,5 cm och med vidvinkelobjektivet blir bilderna helt otroliga. Linsen är dessutom "snabb", dvs ljusstark, med f 1:2.8, något som är ovanligt bland kompaktkameror.

Bildformatet kan sättas till 3:2, dvs som motsvarar 10x15. Det gör att man kan lämna in bilderna på labb för utskrift utan att behöva beskära dem. Supersmart, i alla fall för mig som använder den här kameran som komplement till min EOS (film)-utrustning.

Notera till sist att batteritiden är superbra. Jag använde min C-Lux under 1 veckas klättring upp på Kilimanjaro och tog massor (300+)med bilder på en laddning. Först på sista dagen gick batteriet ner till 1 (av tre) pinnar och då fanns det ännu kräm kvar för en hel dags fotograferande :)

Jag har funderat på att byta till C-Lux 2 endast av anledningen att den har högre ISO. Men när jag tänker efter hur jag använder den här kameran så är jag helnöjd och kommer ha kvar den. Det är en arbetshäst som alltid är med mig och aldrig har svikit mig.

Liknande produkter: Panasonics Lumixmodeller (som är samma som Leicamodellerna) och Ricohs modeller med 28mm lins. Jag valde Leican för jag tyckte det 1,500 kr högre priset motiverades av att jag fick den enklare varianten av Photoshop med. Efteråt har jag märkt att den motsvarande Lumixen inte har samma fina bildskärm och att dess bildkvalitet är aningen sämre.

Kundtjänst: Inga

Köpt hos: Kamera Express, Rotterdam (www.kamera-express.com)

Pris: 4500
ANNONS