Annons

Leica 35mm Summicron-R f/2 (ROM)

Betyg


(5/5)
(baserat på 2 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Mikael Good
2008-02-06 Chasid
PLUS: Mycket skarpt, bra hög- och lågdagerteckning, bra kontrast, underbar mekanik, snygg oskärpa, halva bländarsteg
MINUS: Bländaren går bara till 16, kantskärpan är tyvärr inte hundraprocentig på en digital fullformats Canon

Recensionen avser föregångaren Leitz Wetzlar Summicron-R 35/2.0. Den största skillnaden är att det står Leica och inte Leitz på det nya objektivet.

Hur skriver man egentligen en recension för ett legendariskt objektiv och hur betygsätter man det? För er som inte vet så är Summicron-R 35/2.0 spegelreflexvarianten av den legendariska och klassiska reportage & gatufotogluggen Summicron-M 35/2.0.

Vi kan börja med de optiska egenskaperna. Objektivet är skarpt redan från bländare 2.0 och blir mycket skarpt från bländare 4.0 och uppåt, det tappar något lite skärpa på bländare 16. Färgteckningen är mycket bra vilket leder till att jag inte behöver göra så speciellt mycket med bilderna i RAW-formats konverteraren. Tyvärr så är kantskärpan inte hundraprocentig men den är ändå snäppet bättre än Canons 35'or. Kontrasten är precis så krispig som den ska vara. Hög- & lågdagerteckningen är underbar och vaskar effektivt fram detaljer ur mörka och ljusa partier. Distorsionen är låg och vinjetteringen är försummbar, motljusegenskaperna är mycket bra. Jag har testat Summicronet med två olika adaptrar, en billig och en dyr, hantering och kantskärpa blev något bättre med den dyrare Novoflex LER-EOS adaptern.

Byggmässigt så är objektivet fantastiskt, det är byggt i metall och det känns stabilt och gediget, till skillnad från moderna plastleksaker till objektiv. Summicronet är ett finmekaniskt mästerstycke som andas kvalitet, jag har några Carl Zeiss objektiv och de är mycket välbyggda men Leitzoptiken är strået vassare. Alla reglage är väl genomtänkta och fokuseringen går mjukt och skönt, bländarringen som är ett riktigt precisionsverk har halva bländarsteg med distinkta klickstopp. Objektivet är en fröjd att använda och Summicronet är nog den bästa 35'an alla kategorier som jag ägt eller prövat genom åren. Faktum är att det är något lite bättre på de flesta punkterna än Carl Zeiss Planar T* 28/2.8 förutom kantskärpan, men Summicronet utklassar å andra sidan Canons motsvarigheter om man väger in alla faktorer.

När jag använder Summicronet på min digitala fullformatare så använder jag mig av en tysktillverkad Novoflex LER-EOS adapter. Skärpan och bländaren får jag ställa manuellt, men det är inga problem då jag oftast fotar med Summicronet i hyperfokalläge. Jag har testat Summicronet på en 20D men då presterade det märkligt nog inte så särskilt bra resultat, det är helt klart på en digital fullformatare från Canon eller på en analog Leica som Summicronet visar sin styrka!

Leitz Summicron-R 35/2.0 är helt klart mitt favoritobjektiv för gatufoto, det är ett riktigt verktyg för seriös fotografering. Ett fast 35 mm objektiv tvingar mig som fotograf att vara aktivt "In mitndrinen" - eller mitt i händelsernas centrum som det heter på svenska!

Betyg: Skärpa 4, Byggkvalitet 5, Mekanik 5, Optisk prestanda 5, Objektivpersonlighet 5

Liknande produkter: Canon EF 35/1.4 L, Canon EF 35/2.0, Contax T* 35/2.8
2004-11-07 Tommy Åström
PLUS: Riktigt bra!
MINUS:

Ett suveränt bra "sitta på kameran nästan hela tiden objektiv". Det är ett lätt och mycket skarpt objektiv. Det står också pall för en del motljus. Jag har testat det riktigt rejält och ingående och det håller verkligen måttet. Kanske lite synd med bländare 16 som minsta öppning, men det är i och för sig sällan som man använder bl 22, men ändå. Inbyggt motljusskydd som är rejält tilltaget. 55mm filterfattning. Ett mycket fint objektiv som jag hoppas alla Leica-R ägare har i sin väska.

Köpt hos: L-foto.
ANNONS