Annons

Pentax K-01


Summering

Spegelfri systemkamera



Betyg


(4/5)
(5/5)
(4/5)
(baserat på 1 recension)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Johan Tornesel
2013-01-11 Antipodian

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Bildkvalité, prisvärt andra hus
MINUS: Vissa försämringar av användargränssnittet jfr K-5, fokus i dåligt ljus, dammvarning saknas

Jag känner en tacksamhetsskuld till alla “experter” här på FS och annorstädes som genom sin konservatism möjliggjorde en prissänkning av K-01 huset till 300AUD, alltså 2100kr vid rådande växelkurs och skriver därför denna korta recension som erkänsla.

För den intresserade finns redan http://www.dpreview.com/reviews/pentax-k-01 samt http://www.dxomark.com/index.php/Publications/News/DxOMark-news/The-Pentax-K-01-the-second-best-hybrid-sensor att tillgå så dessa kan få vara min utgångspunkt tillsammans med mina tidigare erfarenheter från Pentax K-5.

Pentax K-01 har i allt väsentligt samma grundläggande avbildningsförmåga som t.ex. K-5; dock sägs DR vara sämre, men fullt så illa som Canon 5DIII och 6D eller som M4/3-kameror är det ju inte. Jag fotar enbart i RÅ-format och lämnar därför övriga, inbyggda JPG-relaterade, bildkvalitéaspekter därhän.

Det utseendemässigt mycket kritiserade användargränssnittet med sina stora eloxerade rattar är underbart greppvänliga och passerar tumvantstestet med glans! Jag omdisponerade tidigt den röda videoknappen till ”focus-peeking”, medan den gröna knappen fick behålla sin ”normerande” funktion för Hyper- P-läget. Tyvärr är inte Hyper-P lika användbart som på K-5 då den endast styrs av en ratt (parametriskt) i.st.f. att kunna överridas separat för bländare och slutartid; varför jag ofta vrider PASM-ratten (den som ser ut som ett kylarlock) till ”Av” – vilket aldrig behövs på K-5an.

Menyerna är tyvärr inte längre högst en nivå djupa utan i några fall finns det ”träd” där man lätt kan gå vilse om man växlar mellan K-01 och K-5. INFO-knappen cyklar inte längre mellan visningsformaten utan man får välja en disposition som sedan används globalt. Dessa ”förenklingar” av gränssnittet gick nog lite fel - dock kan man lugnt behålla tumvantarna på även genom dessa funktioner.

LCDn på baksidan är nog så ljusstark som man kan önska sig – jag har provat här i Australien vid midsommartid när UV-index står på 13, med solen både i zenit och vid horisonten utan problem. Tack vare den höga uppdateringsfrekvensen ut från sensorn så ”smetar” inte LCDn heller. För närvarande låter jag SR stabilisera bilden även mellan exponeringarna, vilket tycks fungera väl både funktions- och batterilivstidsmässigt. K-01 har inte elektroniskt vattenpass och tyvärr rätar SR-funktionen inte upp bilderna horisontellt som K-5 gör (inom rimliga gränser).

Utgående från FW 1.01 så provade jag igenom autofokus för mina objektiv (Pentax skruvdrivna 100mm/2,8 makro och 18-55mm, samt Sigmas 50/1,4 med inbyggd AF-motor) – K-01 är lika snabb som K-5 (som är en av de snabbaste DSLR i CDAF-läget) d.v.s. under 0,5s. Det värsta jag kunde hitta på var 100mm makro i skymning vid dålig kontrast då AF mycket riktigt jagar fokus, under sådana förhållanden så är nog en kompaktkamera mycket snabbare.

Det är den resandes ensak huruvida K-01 är en passande kamera, men för mig som ändå sökte ett andra hus blev glädjen stor när jag kunde köpa en K-01 med en 18-55mm till samma peng som en ”superzoom” som Panasonic Lumix FZ-150 eller liknande! En oväntad bonus är att K-01 med en manuellt fokuserad vidvinkel (t.ex. Samyang 14mm/2,8) är en kalaskombination; där en normal DSLR inte kan tillföra något förutom ökad vikt och volym.

För övrigt skall priset nedan vara 2100 - då man använder decimalkomma i Sverige och inte punkt - men det är nog något som verktygsmakaren kan fixa!

Liknande produkter: Andra spegelfria kameror

Kundtjänst: Inget behov hittills

Köpt hos: Utländsk nätbutik

Pris: 2100
ANNONS