Annons

Contax AX

Betyg


(5/5)
(5/5)
(4.5/5)
(baserat på 2 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



2008-09-16 thaung

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Autofokus med manuella objektiv!! Välbyggt hus delvis i titan. Högkvalitativt objektivutbud (Carl Zeiss), Skön greppkänsla trots tjockleken. Tydliga välplacerade knappar. Ett superbt databakstycke som bland annat kan skriva exponeringsdata mellan bildrutorna eller på de två första bildrutorna på varje rulle.
MINUS: Tjock, använder 2CR5 batteri (dock finns det uppladdningsbara numera som är kanon)

Detta är ett tekniskt underverk. Att kunna använda manuella objektiv med autofokus är helt underbart, för att inte tala om det trevliga macrofunktionen som går att få med helt vanliga objektiv.

För övrigt är det en rejäl pjäs (läs tjock) men den är utomordentlig att använda och hålla i. Jämför man med de stora tillverkarnas proffsmodeller så är den varken speciellt stor eller tung men som sagt är den lite fetare.

Knappar och vred är annars ytterst välutformade och har en distinkt och bra känsla.

Autofokusen är relativt snabb men framförallt väldigt exakt. Det ska dock poängteras att med längre brännvidder (över 100mm ungefär) så krävs det att man grovfokuserar för att AF ska fungera exakt, detta på grund av den speciella AF-mekanismen som flyttar filmplanet istället för att man vrider linsen. I svagt ljus är AF inte super då den går lite fram och tillbaka innan det låser. Tyst är den dock, väldigt tyst.

Överlag den mest intressanta kameran jag någonsin använt.

Liknande produkter: Finns inga!

Kundtjänst: Har haft den inne hos Foto Flod kameraservice då det var kontaktproblem i avtryckaren. Det löste dom fort och bra även om det var i dyraste laget.

Köpt hos: Ebay Japan
Ingemar Ljungqwist
2006-12-16 junken

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Ergonomiskt perfekt, även om det kan kännas lite ovanligt i början - huset är djupare än normala kamerahus på grund av den interna autofokusfunktionen. Möjligheten att använda de manuella Contaxobjektiven med autofokus.
MINUS: Har inte stött på några ännu.

Jag törs nog påstå att jag provat det mesta i kameraväg och kastat vilt mellan olika system, Leica, Canon, Nikon, Minolta, Pentax, Contax - you name it! Främst på grund av att jag varit och är intresserad, en sorts korsbefruktning mellan mitt teknik- och bildintresse, som också ledde till att jag för länge sedan började försörja mig som fotograf. Contax och Leica har alltid varit mina huvudsakliga verktyg, naturligtvis främst pga optiken. Och valet av system har bestämts av vilken glugg som passar bäst och presterar bäst i en viss situation. Contax har alltid haft de bästa husen, åtminstone tills Leica presenterade R8, och nu pratar jag spegelreflex och småbild. Tyvärr har jag tidigare inte haft möjlighet att prova Contax AX, dels för att den är ovanlig men främst av ekonomiska skäl. När jag nu fick möjlighet att köpa ett hus inser jag att detta är vad jag egentligen sökt hela tiden. En stor och bulkig kamera med perfekt grepp och balans, med alla kontroller där de ska vara och dessutom med autofokusmöjlighet för alla Contaxobjektiv. Plötsligt blev det roligt att fotografera igen!

Liknande produkter: Inga

Kundtjänst: Finns nog ingen, även om Kyocera lova att hålla service och reparation upp till tio år efter att modellen slutat tillverkas. Jag återkommer med info om jag behöver anlita service.

Köpt hos: Privat

Pris: 6000
ANNONS