Olympus M.Zuiko Digital 40-150 f/2.8 PRO: Recensioner | Tester | Produktinfo | Prisjakt - Fotosidan
Annons
Recensioner > Objektiv > Zoomobjektiv > Olympus M.Zuiko Digital 40-150 f/2.8 PRO
Recension / Test / Priser / Fakta

Olympus M.Zuiko Digital 40-150 f/2.8 PRO


Summering

Olympus professionella telezoom med brännviddsområdet 40-150 mm och konstant ljusstyrka på f/2,8 genom hela zoomomfånget. I micro 4/3-systemet motsvarar brännvidden 80-300mm (jämfört med ...

Läs mer


Betyg


(4.75/5)
(baserat på 4 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!

Mer info

Olympus professionella telezoom med brännviddsområdet 40-150 mm och konstant ljusstyrka på f/2,8 genom hela zoomomfånget. I micro 4/3-systemet motsvarar brännvidden 80-300mm (jämfört med 35mm-format), så det handlar alltså i praktiken om en ganska lång telezoom. Olympus har i samband med lanseringen av ED 40-150/2,8 Pro även släppt en 1,4x telekonverter, som tillsammans med detta objektiv motsvarar 112-420mm f/4. Konvertern finns i skrivande stund att köpa i kit med detta objektiv till ett rabatterat pris (med reservation för framtida förändringar).

Bred användning
Olympus 40-150 Pro är förstås drömoptiken för sportfotografen, actionfotografen och även mycket användbar för djur och natur, såväl som porträtt med kort skärpedjup.

Allmänt
Det redan breda användningsområdet utvidgas ytterligare genom att optiken är rejält skyddad mot damm, fukt och stötar. Så den är användbar även för mer krävande miljöer och uppdrag. Objektivet är byggt till större del av metall och känns fantastiskt gediget och robust. Både fokus och zoomring går med underbar känsla.

Autofokusen drivs av två linjära motorer, som i sin tur styr två linselement av högklassigt glas. Zoomningen sker helt internt, dvs objektivet behåller sin längd och frontlinsen roterar ej vid zoomning eller fokusering. Autofokus sker mycket snabbt och tyst. Närgränsen är på 70 cm, vilket är relativt kort för denna typ av objektiv. Objektivet har en del praktiska finesser, bland annat en extra funktionsknapp och smidig glidkoppling på fokusringen som möjliggör manuell fokusering "full time", dvs utan extra reglage för att ställa om mellan autofokus och manuell fokus. Stativfäste och motljusskydd som syns i bild nedan ingår.

Motljusskyddet
Det medföljande och avtagbara motljusskyddet har förresten en rätt finurlig och lite annorlunda lösning, idén är så enkel men ändå så bra och lite konstigt att ingen tillverkare kommit på detta förr, jag har i alla fall inte stött på det tidigare. Det förekommer visserligen liknande varianter, men i de fallen är motljusskydden fast monterade.

Motljusskyddet går nämligen att dra bakåt över objektivet, och har låsfunktion så att det inte åker fram och tillbaka av sig själv. Man behöver alltså inte montera lös och vända på det för att det ska ta mindre plats, som annars är mycket vanligt bland avtagbara motljusskydd. Det låter kanske inte så märkvärdigt, men det blir betydligt smidigare och gör faktiskt väldigt stor skillnad i praktiken. Jag önskar att alla löstagbara motljusskydd fungerade på liknande sätt. Ett annat alternativ är naturligtvis att aldrig montera av motljusskyddet, men då kräver det i regel också en onödigt stor fotoväska. En av många fördelar med spegelfria Micro 4/3 systemet är ju att både kameror och objektiv är mindre och lättre än konventionella DSLR system. ED 40-150/2,8 Pro kan i och för sig upplevas stor och tung i förhållande till övriga objektiv i samma system, men jämfört med vanliga 70-200/2,8 telezoomar så är den mycket behändig och lätt.

Tillverkare: Olympus
Tillverkarens produktsida

Produktdata

Produktdata i samarbete med Prisjakt.nu

Allmänt:
  • Konstruktion: Zoom
    • Motoriserad zoom: Nej
    • Zoom-mekanism: Intern
  • Objektivtyp: Tele, Vidvinkel
Autofokus:
  • Autofokus-stöd: Ja
    • Inbyggd autofokus-motor: Stegmotor (STM)
  • Intern fokusering: Ja
  • Manuell fokus i AF-läge (FTM): Nej
Bildegenskaper:
  • Avbildningsskala (1:x): 4.8
  • Bildstabilisator: Nej
  • Brännvidd (fysisk): 40 till 150 mm
  • Max bländaröppning (vidvinkel-tele): 2.8 till 2.8
  • Max närgräns (vidvinkel-tele): 0.7 till 0.7 m
Dimensioner:
  • Diameter: 79 mm
  • Längd: 160 mm
  • Produktvikt: 880 g
Funktioner:
  • Allvädersskydd (damm/fukttålig): Ja
  • Stativfäste: Ja
Kompatibilitet:
  • Filtergänga: Ja
    • Filterdiameter: 72 mm
  • Format: Four Thirds (4/3)
  • System: Olympus/Panasonic Micro 4/3
Övrigt:
  • Lanseringsår: 2014
  • Motljusskydd (medföljande/inbyggt): Ja
Länkar:

Recensioner

Ralf Pergande
2018-08-08 Apple.Xpan
PLUS: skarp, ljusstark zoom, vädertätt, tyst, bra pris
MINUS: inget

Det här är ett professionellt, ljusstarkt zoom objektiv, tyst, väderskyddet och ett brännviddsomfång motsvarande 80-300 mm ƒ2.8

Väldigt gedigen, i typiskt Olympus PRO klass anda. Mycket hög skärpa redan vid öppen bländare f 2.8 Skärpan ökar en gnutta vid 1 stegs nedbländning men skillnaden är inte stor. Regeln gäller ju de flesta objektiv, att skärpan ökar vid lite nedbländning, så det är inget konstigt.

Ursprungligen använde jag samma zoombrännvidd 40-150/4.5-5.6 - den plastiga super billigare varianten - som är oförskämt bra objektiv med tanke på det extremt låga priset. (om du använder 1 stegs nedbländning i sommarljus - så är det faktiskt optiskt väldigt bra, och ej vad man vanligtvis förväntar sig från enbart plast).

Numera använder jag detta Olympus ED 40-150/2.8 PRO objektiv - och det är givetvis en skillnad, eftersom plötsligt går det att använda det på bländare ƒ2.8 - och redan då kan du se hög skärpa varje sig du ligger på 40mm eller 150 mm (motsvarande 80mm resp. 300mm).

På intet sätt är detta objektiv "ljussvagt" !! Bländare f 2.8 gäller även för små kameror. Enda skillnaden är att bakgrundsoskärpan är mindre i direkt jämförelse med fullformatsobjektiv. (2 steg mindre, brukar man räkna)
Det är den enda skillnaden.

På plus sidan, är det här objektiv väsentligt lättare och mindre jämfört med exempelvis Sigma 100-300/2.8. Så är även priset: Väsentligt mindre !

Du har alltså oavsett och alltid ett 80-300/2.8 objektiv i din hand ! Även en utomordentlig god nära närgräns. Det finns många som fotograferar större insekter med denna (lite häpnande faktiskt) - det skulle man inte tro. Försök göra det med ett Canon EF 300/2.8 L IS II objektiv.... Tror ej det.

Dessutom är prislappen väldigt bra i förhållande till både ljusstyrkan, mekaniska kvalitén och den optiska kvalitén.

Bokeh kvalitén (bakgroundsoskärpan) är beroende på avståndet mellan ditt subjekt och bakgrunden ! Ibland tenderar den vara åt det fula hållet, men vid rätt avståndsförhållandet kan den också bli vacker och mjukare. Här får du pröva dig fram efter eget tycke och smak, och såsmåningom lär du dig mera om objektivets inneboende karaktär, känsla och när det ger bättre resp. sämre bokeh.

Köpt hos: nypriset år 2018

Pris: 13
2017-03-18 olyjon
PLUS: Skärpa, bokeh, fokushastighet, närgräns...
MINUS: Aningen tung..

Sjukt bra. Jösses. Har haft en del fina gluggar men denna tar nog priset. Finish, kvalitet, af, skärpa - allt är toppklass...
Leif Ruergård
2015-09-18 rue
PLUS: Optiskt perfekt, prisvärt, bra ljusstyrka, kvalitetskänsla
MINUS: Den manuella fokus-ringen, motljusskyddet, mediokert f-tal med tanke på kort skärpedjup

40-150 f:2,8 Pro
Jag brukar inte recensera någon produkt efter endast några dagars användning, men här blev det ganska så lätt, bortsett från att man inte kunnat ta hänsyn till längre tids nyttjande.
Objektivet inköptes tillsammans med förlängaren Olympus Telekonverter M.Zuiko MC-14 och är tänkt att i huvudsak användas med E-M1 (och E-PL5 undantagsvis)

Optiskt
Ett riktigt kalasobjektiv rent optiskt, det finns inget att klaga på! Jag har redan ett antal fasta gluggar t.ex. 45 mm f1.8, 50 mm f:2.0 (4:3) , 75 mm f:1.8 och 150 mm f:2.0 (4:3) och jag vågar redan efter några dagars användning och jämförelse påstå att detta zoom är lika bra eller vassare än de just nämnda på motsvarande brännvidder och då går inte 75an och 150an av för hackor.
Man frågar sig faktiskt om det finns anledning att tillverka optiskt bättre objektiv?

Så vi lämnar det optiska där mina förväntningar (förhoppningar) redan överträffats med råge. Hade det bara varit den parametern som varit avgörande hade betyget blivit maximalt.
Men så har vi det där med handhavande

Hantering.
Objektivets zoom-ring är nog det bästa sedan juras-tiden, dvs tiden före digitalåldern. Objektivet balanserar bra på E-M1 speciellt med batterihandtaget påsatt. Stativfästet går lätt att ta av men bör skruva åt rejält för att det skall bita. Det finns även en funktionsknapp vilken man själv kan programmera efter behov. Och objektivet känns gediget.
Men likt 12 mm 2:0 och 12-40 f2.8 har man försett objektivet med den mer eller mindre idiotiska fokus-ringen vilken skall skjutas tillbaks då man önskar fokusera manuellt. Tanken är visst bra men då ringen saknar någon form av lås är det lätt hänt att man oavsiktligt råkar flytta på ringen. Se även min recension av 12-40. Jag har alltså redan lyckats missa ett par bilder då man var oförsiktig och bar omkring kameran med handen runt objektivet. Hoppas Oly tänker till inför kommande modeller.
Det inskjutbara motljusskyddet är riktigt smart, kanske för smart i sin konstruktion men det fungerar riktigt bra och låser väl i sina lägen. Men se kvalitetskänsla nedan.
Jag tyckte först att 40-150 f:2.8 är ett lagom komplement till 12-40 f2.8 och som sedan tillsammans med förlängaren knyter ihop glappet till ett 300;a. Men jag är ändå lite besviken på spec. kontra format. Ekvivalent med ett småbildsobjektiv är ju detta inget annat än ett 80-300 f:5.6 vilket inte är så imponerande den dagen man vill isolera ett motiv med bakgrund i oskärpa. Ljusstyrkan är dock fortfarande 2.8, ej att förglömma. Någon kan ju tycka att man har tagit hänsyn till vikt och storlek men skjut ihop motljusskyddet, håll objektivet framför dig och föreställ dig en frontlins av den storleksordningen man nu ser, det skulle lätt kunna var ett 1.8 eller i alla fall ett 2.0.

Nu lär det ju komma en fast 300;a framöver men med ljusstyrka f:4.0 vilket inte heller är så imponerande med tanke på det 300;a f:2.8 som fanns för 4:3.
Med tanke på de ordinära f-talen känns det som om det är en TOP-PRO serie på gång. Men man kanske vill sälja ut de gamla men utsökta och svindyra 4:3 gluggarna först??
En liten passus: Objektiven är visserligen dyra men faktiskt prismässigt överkomliga likt pro-serien från 4:3.
AF är som de flesta Olympus-objektiv av senare datum riktigt snabb.

Kvalitetskänsla
Likt 12-40; kan det inte bli annat än näst högsta betyg dvs. mycket bra. Även det utdragbara motljusskyddet upplevs hyfsat gediget med tanke på den avancerade konstruktionen. Men det är ändå här man har sina misstankar. Motljusskyddet till mitt 50-200 gick sönder under en resa och det var inte billigt att köpa nytt. Vågar knappt gissa vad detta skulle kosta att ersätta. Varför inte samma enkla förfarande som objektiven hade förr med ett utdragbart motljusskydd i metall utan en massa invecklade fjädrar, låsanordningar och lulllull?
Kvalitetskänslan är som sagt riktigt bra även om det inte matchar gamla 4:3 (eller för all del OM-gluggarna) men trots objektivet gedigenhet känns det som om man har ett ömtåligt instrument i handen, vilket jag tror beror på den utsökta yt-finishen, man drar sig för att lägga ner kameran/objektiv på en granithäll. Blir det repor? Med mina E330/E3/E5 med tillhörande optik var det bara att slänga ifrån sig; det kändes att de stod pall. Man behövde inte bry sig om man råkade slänga in 4:3-kameran i något träd eller dylikt. Man visste att både kamera och objektiv höll. Gör den nya PRO serien det? Det får framtiden utvisa!

PS har jag nämnt objektivets optiska kvalitéer??

Ångrar jag då köpet?

Nej absolut inte, kanske den dan då top-pro-gluggen f:1.8 dyker upp och jag vunnit på lotto, men faktum är att så länge det inte regnar ute och ljuset är tillräckligt bra använder jag nog lika gärna det smäckra Olympus 75-300 f:4.8-6.7 vilken är tillräckligt bra optiskt och ryms i en rejäl jackficka..

PS

Referens till slrgear
http://slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1741

“Sharpness
You want a sharp zoom lens? You got it. The Olympus 40-150mm lens is not only stunningly sharp by zoom lens standards, but also sharp by prime lens standards. And this is wide open at ƒ/2.8 at practically every other focal length. So while the 40-150 lens is very sharp wide open at all focal lengths, our graphs indicate an extremely subtle drop in sharpness at 150mm ƒ/2.8. It's so minimal, though, that it will most likely not impact real-world shooting at all.
Corner-to-corner sharpness is also tremendously good, with almost no change in sharpness from center softness at every focal length. The blur characteristics are very flat. For all intents and purposes, this lens is sharp, everywhere, all the time from ƒ/2.8 to around ƒ/11-ƒ/16, where we see minor diffraction softness coming into play. “

Referens till Ljud och Bild
http://www.ljudochbild.se/test/foto-video/olympus-m-zuiko-ed-40-150-mmf28-pro
“Slutsats
Olympus ljusstarka telezoom är inte billig, men för dem som kräver högsta möjliga bildkvalitet finns det inget skarpare alternativ. Prestanda kan mäta sig med allt annat vi har sett tidigare och för dem som behöver räckvidden Olympus 40–150 mm/f2,8 ger så är detta det perfekta objektivet.”

Liknande produkter: Olympus Digital Zuiko 50-200mm f/2.8-3.5 ED SWD (för 4:3)
Panasonic LUMIX G X VARIO 35-100mm F2.8
Björn Jansson
2014-12-04 Bjuk
PLUS: Snabb, Gedigen, Motljusskyddets konstruktion, MYCKET skarp vad jag kan se på de första provbilderna.
MINUS: Ibland aningen osäker fokus i svagt ljus och/eller mot kontrastlösa objekt. Men fortfarande mycket bättre än tidigare objektiv.

Precis hämtat hem den idag, men första intrycket är mycket bra.
Köpt i KIT med MC-14.
Första "fälttestet" 141206: Rent ut igen grått väder, lite duggregn och strax över nollan ute.
Men objektivet tuffade på som ingen annan 4/3. Rapp i fokus och inga problem med att sätta den där jag ville ha den. (Minsta centrumpunkten E-M1).
Blött, kallt och fotade i ca 3 timmar. Gluggen levererade!

Liknande produkter: Kört länge med Sigma 70-200/2,8, men den är mjuk, tung och inte alls lika snabb i fokus.

Prisjämförelse

Butik Alla produkter Frakt Pris Mer info
Rajala Pro Shop 150,00 16 990,00 Butiken

Prisjämförelse i samabete med Prisjakt.nu

Forumdiskussioner

Det finns just nu inga diskussioner kopplade till denna produkt. Det kan ändå finnas diskussioner som går att hitta med sökfunktionen.

Till salu i Köp&Sälj

Det finns just nu inga publicerade radannonser med denna produkt.

Bilder tagna med produkten

1 2 Nästa 
1 2 Nästa 

Ägare

1 2 3 Nästa 
Medlem Lagd i kameraväska +
Bjuk 2014-12-04 19:15:35
jhsw 2015-05-09 10:36:06
Marten.Hedman 2015-06-22 20:58:26
tonybergh 2015-08-10 00:32:50
rue 2015-08-26 14:02:28
Kerstinmi 2015-08-26 21:09:54
coolhand67 2015-09-27 13:41:45
Eva Mårtensson 2015-10-14 01:57:20
denlatefotografen 2015-11-15 12:40:55
ewalck 2015-11-26 23:01:39
Vulture_airforce 2016-01-14 12:43:29
LJ-Photo.se 2016-04-09 14:20:29
clano 2016-04-11 12:42:33
fsahlstrom 2016-05-18 21:07:12
gunnarkirchberg 2016-05-22 21:43:34
gorred 2016-05-28 02:59:45
npull 2016-06-21 13:07:38
athos050 2016-07-12 18:56:16
Tordan58 2016-08-04 00:46:14
TorWall 2016-08-11 19:44:58
TStq 2016-12-06 11:31:11
Runar Höglund 2016-12-13 18:57:11
Matsbenny 2017-01-22 21:18:19
Dentis 2017-03-18 17:41:58
Annnushka 2017-06-23 18:03:45
PeterR1 2017-06-28 19:08:33
ma59 2017-07-10 11:41:52
Ulot 2017-11-04 01:47:20
1 2 3 Nästa 


Ser du något felaktig information? Kontakta oss och beskriv felet noga så skall vi kika på det.

ANNONS