Olympus E-510: Recensioner | Tester | Produktinfo | Prisjakt - Fotosidan
Annons
Recension / Test / Priser / Fakta

Olympus E-510


Summering

D-SLR-kamera med inbyggd bildstabilisator
10 Megapixel Live MOS-sensor
Live View
Ny bildprocessor
Hi-Speed USB 2.0
2.5”/6.4cm HyperCrystal LCD
Supersonic Wave Filter för effektiv ...

Läs mer


Betyg


(4.67/5)
(4.47/5)
(4.47/5)
(baserat på 15 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!

Mer info

D-SLR-kamera med inbyggd bildstabilisator
10 Megapixel Live MOS-sensor
Live View
Ny bildprocessor
Hi-Speed USB 2.0
2.5”/6.4cm HyperCrystal LCD
Supersonic Wave Filter för effektiv dammreducering
28 fotograferingslägen (inkl. 5 exponeringslägen, 5 kreativa & 18 motivprogram)
Inbyggd pop-upblixt (GN 12)
3bps med upp till 6 bilder i RAW-buffert.
AF-lås
Förhandsgranskning av skärpedjup
Alternativexponering (exponering, vitbalans, fokus)
Detaljerad infoskärm med histogram vid bildvisning
Baserad på Four Thirds Standard

http://www.four-thirds.org/en/products/index.html#e510
http://www.olympus.se/consumer/dslr_E-510.htm
http://www.olympus-europa.com/consumer/dslr_E-510.htm
http://www.olympus-esystem.com/dea/products/e510/
http://www.olympusamerica.com/cpg_section/product.asp?product=1295
http://olympus-esystem.jp/products/e510/

Tillverkare: Olympus
Tillverkarens produktsida

Recensioner

1 2 Nästa 
Hayder Alsahaf
2010-08-27 Hayder Alsahaf

Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Bra kontroll på kamera funktion, många finesser, bildstabilisator i kamera, lätt att använda, bra vittbalans och färgåtergivning.
MINUS: Dålig sökare, långsam AF, högre brusnivå än Canons och sämre skärpa jämför med Canon.

Jag testade kameran mot en Canon 400D. Min test var förstås personlig och inget vetenskapligt sådan. Resultatet var att E-510 ger mer kontroll överkameran med många finesser. På plus sidan är färg, vittbalans och exponeringen aningen bättre än 400D.
På minus sidan är skärpan, kontrasten och brusnivån mycket sämre än 400D. En minus till är sökaren på E-510 som är mycket små och mörk. AFn är inte jämförbar med Canon heller.
Så slut resultatet var att E-510 är mycket kompetent nybörjare kamera men att bilden kan inte tävla med Canon. (återigen min test är personligt).
Jonas Johansson
2010-01-07 zhapp

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Lätt hanterlig. Bra kit objektiv, Härliga färger.
MINUS: Svårt att fokusera i svagare belysning även med blixten dock bättre när man använder extern blixt. svårt med vitbalansen inomhus.

Har nu haft kammeran i 2 år och tagit några tusen bilder. Kan säga att jag älskar hur den fångar gröna, gula och röda färger. Den är väldigt enkel att använda och objektiven som följer med är riktigt bra för att vara kit objektiv. Porträtt bilder blir enastående tack vare att olympus gör hudfärgen väldigt naturlig.

Liknande produkter: Canon 400d

Köpt hos: Dustin Home

Pris: 7000
2009-11-16 ankarback

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Liten och smidig. Kvalitetskänsla. Suverän bildstabilisering. Enkel att hantera med smarta snabbknappar.
MINUS: Autofokusen fungerar mycket sämre i dåligt ljus.

Har nu haft kameran i drygt 1,5 år och är mycket nöjd med den. Liten, lätt men ändå med skön kvalitétskänsla jämfört med andra i samma prisklass. Det enda jag inte tycker är bra är autofokusens funktion i dåligt ljus. Den är suverän i dagsljus men när det blir mörkare var t.o.m min gamla Canon S-45 kompakt bättre. Har annars inte haft några som helst problem med den.

Liknande produkter: Canon EOS-450D

Kundtjänst: Cyberphoto är suveräna, alltid trevligt bemötande och snabba svar.
Olympus fixade fram en manual på svenska till kameran på 2 dagar då den fattades i paketet.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 7495
Helena Green
2009-02-20 Hilen@

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Bra grepp. Bildstabilisator i kamerahuset, antidust-cleaner. Dessa egenskaper gjorde att jag valde just Olympus. Annars har jag tittat på Canon o Nikon.
MINUS: Dålig AF när man fotograferar i Autoläge med blixt. Kameran har svårt att hitta fokus och blixten blinkar o håller på som världens discoljus. Sätter jag AF-markering på mitten så funkar det bättre.

En kamera jag är nöjd med som jag har haft i 1 år nu. Den används flitigt. Har bara positivt att säga. Det enda minus kan ni läsa under Minus. Annars inget.

Köpt hos: NetOnNet
Karin Wennerhult
2008-07-17 Karin Wennerhult

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Bildstabilisering i kamerahuset som fungerar utmärkt.Liten, lätt och kompakt. Utmärkta kit-objektiv.Enkel att lära sig behärska.Automatisk dammborttagning.Liew-view.Fina bilder direkt från kameran.Du kan få den så automatisk eller så manuell du själv vill. Många bra funktioner, knappar och motivprogram.
MINUS: AF som fungerar dåligt i svag belysning, endast tre AF-punkter, dåligt dynamiskt omfång när man fotar i jpeg. Liew-view´ns belysning är för svag då det är solsken även på högsta belysningsnivå. Visar bilderna på skärmen lite ljusare än vad de eg är.

Har nu använt denna härliga kamera sedan slutet av dec-07 och tyckte det var dags att avge en recension om den.Den är en liten, lätt och kompakt kamera som är enkel att jobba med och trivas med och dessutom lätt att bära med sig.Det underlättar mycket med ett lätt kamerahus och tillhörande lätta objektiv då kameraväskan annars gärna blir tung av alla tillbehör.

Bra menyer när man väl kommer in i hur de fungerar och när de är på svenska (efter uppladdning på nätet- inga problem).Smidigt att kunna göra ändringar direkt på displayen och slippa gå ända in i menyerna på de vanligaste funktionerna.
Kamerans grepp är skönt att hålla i, även för mig som har lite större händer.Reglage och knappar är lätta att komma åt.

Snabb och säker AF, trots tre punkter bara.(endast i svag belysning och med macrot blir den märkbart sämre)I svagare belysning utomhus uppstår ibland en lätt vinjettering men inte värre än vad som kan uppstå hos liknande kameramärken.
Kameran har också lite mindre sökare än andra systemkameror pga 4/3-systemet men man kan köpa till en förstorande ögonmussla om man störs av detta.

Ger fina bilder direkt från kameran både avseende skärpa och färger.Bra förinställda program när man snabbt vill fota ett motiv men ändå inte har så bra koll på läget hur man skall ställa in exponeringen.
Batteriet håller för många exponeringar under normala förhållanden(600-700) men laddade ur sig efter 200 bilder på tältsemestern. Antaglingen temperaturkänslig trots att kamera och batteri var väl inpackade i flera emballage.Kameran är inte vädertätad men har fungerat bra trots dagg och vattenstänk vid ett antal tillfällen.Men man bör naturligtvis se upp så långt det går.

Jag älskar denna lilla lätta och smidiga kamera och är speciellt glad för bildstabiliseringen då jag har en lätt darrning på händerna som annars skulle ställt till det för mig i fotosammanhang.
Mjukvaran som följer med (Olympus Master 2)är dock en besvikelse och fungerar inte att jobba med. Använder hellre andra program för RAW-konventering.

Jag kan varmt rekommendera denna lilla, smidiga och allroundanvändbara kamera.

Liknande produkter: Flera olika ex. Pentax K10D, Sony Alpha 200, Canon EOS 400D. Det avgörande för att det blev E-510 var bildstabiliseringen i kamerahuset och de lätta, kompakta måtten.

Köpt hos: MediaMarkt

Pris: 8800
Mattias Johansson
2008-07-02 mighty mattis

Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Greppet passar mina händer utmärkt trots sin litenhet. Bildkvaliten är mycket bra om man fotograferar i raw. Livewiev är smidigt att ha tillgång till i vissa fall. Bildstabilisering i huset. Kitoptiken är suverän. Priset.
MINUS: Dålig jpg inställningar direkt ur kameran, som förvisso är lätt att ändra. Det dynamiska omfånget är lite mindre. Men är man noga när man mäter ljuset och fotograferar i RAW så är inte detta ett särskillt stor problem. Ett större problem upplever jag att AF är när det är lite sämre ljusförhållanden. Här finns det konkurenter som är bättre och snabbare.Ganska dåligt utbud av objektiv. Det medföljande programmet är enligt mitt tycke inte särskillt bra.

Nu har jag använt olympus E-510 sen i våras och kan inte säga annat än att jag är mycket nöjd. Kameran tar helt klart bra bilder och är lätt att hantera. Den är så pass liten så att man alltid kan ta med sig den. Menyerna är ganska lätta att förstå, vissa inställningar går att nå via "genvägarna" vilket gör kameran snabbjobbad. Det mest negativa med kameran är att det finns en del svårigheter med AF när det är lite sämre ljusförhållanden.

Kameran är så manuell eller automatisk som man vill. Överlag är kameran väldigt bra. Rekommenderas.

Liknande produkter: Andra instegsmodeller som tex d40x, K100D etc

Kundtjänst: Olympus skickade en batterihållare efter mailkontakt. Snabbt och smidigt.

Pris: 7100
Josefine Eklid
2008-06-28 JossÄ

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Det blir bra bilder med den, och är inte särsilt svår att förstå.
MINUS: Att det inte finns att välja svenska som 'menyspråk'.

Jag köpte den nyligen, så jag är inte så van vid alla knappar ännu. Men vad jag har känns av den nu, så verkar den underbar överallt.

Liknande produkter: Canon EOS 400D, Nikon D40 & Nikon D60.

Köpt hos: Expert internetbutik

Pris: 4999
Déz Magnér
2008-06-12 rangutangen

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Den gedigna känslan, batteritiden och bildkvaliteten.
MINUS: Brusar rätt så mycket på ISO 1600. Men det är absolut inte katastrof och lätt åtgärdat med Noise Ninja.

Jag har använt min E-510 flitigt i några veckor nu och måste säga att den överträffade mina förväntningar på de flesta punkter.

För det första är det en kamera som är riktigt skön att hålla och använda. Det gummerade greppet sitter som klistrat i handen och knapparna känns riktigt gedigna. Lägesväljaren kan vara lite trög. Men när man lärt känna den är det inga problem att ändra läge snabbt.
I sin helhet känns kameran gedigen och stabil. Plastkroppen oroade mig innan jag känt på den, men när jag väl provat den var all oro som bortblåst.

Menyerna är en ren fröjd att använda. Och tur är det, för det finns många inställningar. Men allt är smidigt och enkelt förpackat, så nybörjare inom DSLR-världen behöver inte känna sig nervösa.
Är man helt grön finns det dessutom en mängd olika förintsällda lägen att tillgå.

Jag är också mycket nöjd med bildkvaliteten. Jag hade hört rykten om att Olympus hade hiskeligt brus, men det är inget jag märkt. Visserligen är det en del fläckar på ISO 1600, men inte värre än vad jag sett på tex. Canon EOS 400D.
Jag har läst en del om att kameran softar bilderna vid jpg-komprimering, men eftersom jag uteslutande plåtar i RAW är det inget problem.

Som slutklämm kan jag säga att jag verkligen rekomenderar den här kameran. Bäst affär är att köpa kittet med två gluggar (14-42 & 40-150). Jag antar att samma deal gäller vid köp av efterföljaren E-520.

Liknande produkter: Nikon D80, Canon EOS 450D, Pentax k10D

Kundtjänst: Ställde en fråga till Olympus Europe och fick svar på svenska inom 24h. Mycket trevligt.

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 6090
2008-04-13 JoakimJansson

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Bildkvaliten.Bra funktioner som tex liveview och bildstabilisering.
MINUS: Finns inga ännu.

En väldigt bra kamera. Liten och kompakt men innehåller ändå många bra fuktioner. Bildkvaliten är strålande.
Kitobjektiven håller en mycket hög klass.

Liknande produkter: Canon eos 400d, Nikon D60, Sony A200.

Köpt hos: NetOnNet
Franz Airiman
2007-11-09 Franz Airiman

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Bildkvalitet, hantering, manuell spegeluppfällning, skärpedjupskontroll, automatisk alternering (3 st) av både exponering, autofokus samt vitbalans, flera olika spotmätningsmetoder, manuellt på allt om man vill inkl. vitbalans, samt massor av flera tekniska (användbara!) finesser. Massor (typ 20 eller så) av förinställda programlägen för exponeringar om man vill anända sånt, samt en medföljande instruktionsfilm på DVD för nybörjare. Strömsnål. Live View. Dammavskakning. Bra paketglugg.
MINUS: Något snäv exponeringstolerans (jag tänker på högdagrar), fokuserar ibland lite osäkert i mörker,

Välbyggd, känns mycket gedigen. Perfekt att hålla i, det gummiklädda greppet är mycket bra (liksom detaljen att tumgreppet även det är gummiklätt)
Jag bär aldrig kameran i halsrem utan vill greppa den med högerhanden, skjutklar. Det funkar mycket bra med E-510an.
Det går att ändra på alla inställningar som man själv vill ha det på kameran - mycket bra, tycker jag.
Det går att köra med så mycket automatik man vill, och enkelt justera både ena och andra om man vill - eller helt enkelt jobba med manuella inställningar.
Jag köpte inte kameran för Live View-funktion men gosse vilken praktisk nytta man kan ha av den! Perfekt när man kryper omkring med kameran monterat på ett makrostativ t.ex. eller andra smått besvärliga (eller nästan) omöjliga ställningar.
Dammreduceringen är visst en av de bästa på marknaden, en som inte bara skakar omkring dammet i kamerahuset utan fångar det på klisterremsor.

Det har varit mycket tal om sökaren, attt den skulle vara liten. Jag som nu går över från småbildskameror lägger förstås märke till skillnaden, men jag bär glasögon och kommer inte så nära med ögat som andra, men jag tycker det funkar riktigt bra. Jag var lite orolig för just den punkten, men det är inga problem.

Nu i början har jag fotat massor och använt strömkrävande finesser som t.ex. Live View men trots det är det inga problem med batterilivslängd. Bra!

Olympus E-510 är inte så frikostig vid exponeringar av högdagrar, sägs det. Som gammal diafotograf känner jag igen beteendet hos kamerans exponeringssystem lite. Det gäller att tänka till och beakta högdagrar i bilden. Kanske genom att t.ex. minska exponeringen ett snäpp. Jag har dock hittills inte märkt av detta som ett problem.

Även om jag bara knäpper på och låter kameran sköta exponeringen har det blivit bra bilder

Jag gillar annars att jobba lite, t.ex. att spotmäta högdagrar med hjälp av kamerans spotmätare inställd på högdagermätning och/eller genom att kolla högdagerblink på displayen.

Autofokusen har "bara" tre punkter, men den känns säker och är snabb. Den får ibland problem i mörker, när det knappt finns någon kontrast att tala om att mäta mot.

Vid ett tillfälle fick jag ställa in skärpan manuellt.

Bildstabiliseringen fungerar riktigt bra, och är ännu en användbar finess.

Jag tycker Olympus har tänkt på det mesta, även i små detaljer, som t.ex. den funktionella batteriluckan, som dels sitter ordentligt och dels har en spärr inuti luckan som gör att batteriet inte trillar ut även om luckan är helt öppen.

Till sist måste jag nämna paketobjektivet som följde med kameran. (14-42mm) Det är riktigt bra! Åtminstone en av linserna är av ED-glas, vilket säkert förklarar en del. Skärpan är bra ända ut i hörnen. Litet och lätt.

Jag rekommenderar varmt Olympus E-510!



Olympus skickar (gratis) med programmet Olympus Master 2 för RAW-konvertering (programmet kan en massa annat också), och det verkar helt okej, men jag kör för tillfället vidare med Adobes Camera RAW.

Olympus skickar även med bildbehandlingsprogrammet Olympus Studio 2, att prova på utan kostnad i en månad.

Uppdateringar till både program, kamerans, objektivens samt blixtarnas firmware finns enkelt att ladda ner hos Olympus.

Liknande produkter: Canon 400D, Nikon D40(x), Sony A100, Pentax K100D Super
1 2 Nästa 

Forumdiskussioner

Diskussion I forum Startad Startad av Inlägg Senaste inlägg - Senaste inlägg av
Olympus slutar med SLR? Olympus 2011-10-20 13:19 s_tenere 4 2011-10-20 13:51

Till salu i Köp&Sälj

Det finns just nu inga publicerade radannonser med denna produkt.

Bilder tagna med produkten

1 2 3 ... 11 Nästa 
1 2 3 ... 11 Nästa 

Ägare

1 2 3 ... 5 Nästa 
Medlem Lagd i kameraväska +
Henrik Lewander 2007-06-16 15:56:18
Maxaren 2007-06-25 01:10:44
bluemonk 2007-07-01 10:42:49
Balans 2007-07-07 02:19:41
moguls 2007-07-17 12:20:11
lazertroll 2007-07-27 09:10:58
Allis 2007-07-30 18:57:36
Micke82 2007-08-06 18:03:31
KnutP 2007-08-10 22:04:02
Petter_allgulin 2007-08-14 22:57:15
Sjömannen 2007-08-19 17:27:41
Laplandgerard 2007-08-29 10:37:46
J35P3R 2007-08-30 21:11:48
poo 2007-09-04 21:41:23
Jens N 2007-09-06 13:29:00
josephinew 2007-09-06 17:31:11
mackan_ce 2007-09-12 22:13:39
slefen 2007-09-16 12:50:48
Headstar 2007-10-02 16:03:56
starbelly 2007-10-05 09:49:54
Alexander_RHL 2007-10-05 22:12:36
A.M 2007-10-09 13:39:59
djeen 2007-11-26 19:23:19
Beakpike 2007-11-30 17:25:01
robinbackman 2007-12-14 08:28:24
klb 2007-12-21 13:34:01
T. Guldstrand 2007-12-27 00:58:38
TLEC 2007-12-29 17:50:43
hargrave 2007-12-31 09:55:49
Phille 2008-01-05 19:26:12
1 2 3 ... 5 Nästa 


Ser du något felaktig information? Kontakta oss och beskriv felet noga så skall vi kika på det.

ANNONS