Nikon FA: Recensioner | Tester | Produktinfo | Prisjakt - Fotosidan
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Recension / Test / Priser / Fakta

Nikon FA

Betyg


(4.38/5)
(4.25/5)
(4.38/5)
(baserat på 8 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!

Mer info

Tillverkare: Nikon

Recensioner

Fabian Gafvelin
2009-03-17 Fabian.Gafvelin

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Pålitlig och enkel men med stora möjligheter. Exponerar mycket bra. S-läget.
MINUS: Skulle vilja kunna använda OFT-TTL även utan blixt. Några av dem är krom-färgade istället för helsvarta...däribland min!

Nikons första försök till en "tänkande" kamera, och även om den inte "tänker" i så värst hisnande banor med dagens mått mätt så visste man vad man vad man klarade av att göra och gjorde det bra. Kameran exponerar mycket bra när man kör i något av de tre automatik-lägena A, S, och P tack vare ett uppgraderat mätningssystem (föregångaren till dagens matrix-mätning) och att alla bländarvärden och exponeringstider som kameran väljer är steglösa.
För den som är van med gamla kameror som har ett enda mätfällt över hela sökarbilden är skillnaden enorm och likaså för de som har jobbat med spotmätande hus medans det för de som är vana vid nikons 40/60 centrumvägda mätning inte är så jättestor skillnad. Skillnaden märks framförallt när man får in enstaka ljusa områden i sökarbilden som annars skulle påverka ljusmätningen en hel del genom sin blotta styrka, tex ett fönster när man fotograferar innomhus om dagen eller andra liknande motljussituationer.

S-läget är värt att framhäva extra på denna kamera, det beter sig så fint att om du får slut på lämpliga bländar tal i någon ända av skalan så kommer kameran börja jobba med slutartiderna ovanpå detta vilket gör det nästan omöjligt att få en felexponerad bild.

Slutaren går steglöst från ca 2-3min (har inte klockat den exakt) till en 1/4000 vid automatik-lägena och är elektroniskt kontrolerad, har man ingen kräm i kameran får man falla tillbaka på Bulb och en mekanisk 1/250 tid som är inlagd som reserv. Blixtsynken ligger på 1/250 som är helt ok även med dagens mått mätt.

Asa/iso ställer man manuellt och är reglerbart mellan 12asa och 4000asa i 1/3 steg. Till detta kommer en exponeringskompensation i 1/3 steg som går från +2 till -2 I ändlägena av asa-skalan går denna kompensation bara att vrida 1 steg förbi det inställda asa-talet så det ger att den verkliga räckvidden som går att ställa in är 6asa till 8000asa.

Trots att kameran är så pass avancerad kommer någon som är van vid en Fm/Fe/Fm2/Fe2/F2/F3 känna igen sig direkt, det är bara börja använda den och så kan man eftersom sätta sig in i dess speciella förmågor. Det ända egentliga nerköpet från Fe/Fe2 är avsaknaden av de tre manuella tiderna 8s, 4s och 2s.
Som Fe/Fe2/Fm2 och Fm3a finns möjligheten att byta mattskiva, det är en enkle manöver som tar under en minut, dock finns det inget rasande stort utbud på skivor, de är tre till antalet och är K-skivan (standardskivan) med snittbild och mickroprismor runt om snittbilden, E-skivan utan fokus-hjälpmedel men med tunna linjer vertikala och horisontella linjer och så finns B-skivan som är helt ren bortsett från cirkeln som indikerar området för centrumvägd mätnng och återfinns på alla tre skivorna.
Ett stort uppsving är det avtagbara handgreppet, en liten plastbit med en gummibit pålimmad som enligt mig ger oerhörda ergonomiska förbättringar när huset är utan motorgrepp.

Motorgreppet MD-15 (se separat recension) tar över batteridriften av kameran när det ärpåkopplatoch sparar på så sätt batterierna i huset och klarar även av att driva kameran avsett skicket på batterierna i huset, även när de inte sitter några batterier i huset rullar det på.
Kameran kan även köras med MD-11 och MD-12 men då är det bara en motor.

Eftersom den nya mätningen inte var beprövad och många förväntades vara kritiska till den lade nikon in en snabbknapp under bajonettfästet som man när som helst kan trycka in för att se vad kameran föreslår enligt 40/60 mätningen. Denna knapp går även att låsa i intryckt läge så att kameran ständigt går på 40/60.

Kamerans toppkåpa är till skillnad från resten av nikons semiproffs/kompakthus i fm/fe serien inte jord i metall utan i plast, detta är någonting som fick många att rynka på näsan men faktum kvarstår att det är väldigt få som någonsin sett en sprucken toppkåpa på något av dessa hus.

Sökarinformationen i kameran är ganska bra, det finns en lcd-display som ger olika typer av information beroende på vilket läge kameran är ställd på. Tex är både exponeringstids-fönster och ADR-fönster (direktavläsning av bländaringen) dålda när kameran är i P-läget och då visar LCDn exponeringstider, när man väljer S läget slår LCDn över till att visa bländarvärden och exponeringstids-fönstret blir synligt och när man väljer A-läget visar LCDn exponeringstider och exponeringstidsfönstret döljs och ADR-fönstret blir synligt. Slår man sedan om till M-läget tillkommer + och - symboler i i LCDn för att visa exponeringsmätarens förslag.
Tyvärr är säkarinformationen helt utan belysning och blir svårläst i mörker.
Kamerans sökarokular kan stängas med ett inbyggt skydd för känsliga tagningar då ströljus kan störa ljusmätningen (när man inte tittar i hålet och ska exponera med trådutlösare/självutlösare ed är det bra att ta för vana att stänga denna då det naturliga skyddet som ens huvud utgör är försvunnet).

Sökartillbehör är desamma som till resten av serien, allt ifrån brytningslinser för glasögonbärare till sökarluppar och vinkelsökare.

Kameran kan inte helt klassificeras som en storebror till Fe2 som viss vill göra gällande, snarare är det rätt att betrakta F3an som en storebror till Fe2 enligt mig.
FA kallades även för "teckno-kameran" vilket i viss mån målar en mer tydlig bild av vad det faktist handlar om. Den är på många sätt mycket mer "kompetent" än de båda tidigare nämnda. Det är inte många andra kameror (om ens några?) som erbjuder all denna mycket smidiga och problemfria automatik på bara två st SR44 batterier som behöver bytas ca en gång om året vid flitig användning.

Någonting som också är ganska avancerat för sin tid på denna kamera är blixtfoograferingen, ingenting jag har använt sådär jättemycket men med rätt blixt mäter denna ljuset på filmen under själva exponeringen bla.

En varning är på sin plats med denna kameran, den "blommar" inte ut i hela sin härlighet om man inte har AI-s gluggar utan bara kör med AI kopplade gluggar, när man kopplar på en AI glugg kommer kameran i mångt och mycket bete sig som en vanlig FE2, dvs att du tappar P och S läget och du tappar den nya ljusmätningen och kvar har du en kamera med M och A lägen och en vanlig 60/40 centrumvägd ljusmätning.

Liknande produkter: Kanske skulle vara Canon A-1...men den har många nackdelar som FAn besparats.

Kundtjänst: Lasses är bra...

Köpt hos: Privat Blocket.

Pris: 950
2007-09-12 happosai

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Robust, snabb och lätt att använda.
MINUS: Tung rackare. Inte digital.

Kamera i högsta pansarklass!
Har överlevt vinterfjäll, kondens i mängd, segling, you name it. Funkar klockrent fortfarande

Köpt hos: privat
Fredrik Beskow
2006-10-23 FredrikB

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Robust, ligger bra i handen med t ex en 35:a eller 85:a på. Rätt snygg
MINUS: Sökarinformationen är lite svårläst i vissa lägen. Små siffror...

Ropade in min FA på Tradera för att kunna köra lite analogt svartvitt med mina Nikongluggar som sitter på D70:an i vanliga fall. Mycket trevlig bekantskap så här långt. Robust och gedigen, som alla Nikon från 80-talet, alla reglage sitter där de skall.

Liknande produkter: Nikon FM, FM2, FE, FE2

Kundtjänst: Inte behövt...

Köpt hos: Tradera

Pris: 1100
Christer Wikström
2004-12-09 Cygni

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Exponerar till 98% rätt i Auto-läge.
MINUS: Kommer inte på några!

En mycket trevlig kamera som fungerar i alla lägen så länge det finns baterier. Det enda jag retar mig på är att om jag mäter manuellt så får jag helt andra värden än om jag väljer automatik. Jag fotograferar ofta med tidsautomatik och kan ibland bli lite konfus över de värden jag får, men för det mästa är ändå bilden rätt exponerad. Med min SB16 blixt så låter jag kameran bestämma exponeringen och efter att använt kameran sen 89 så har den inte exponerat fel en gång än.

Liknande produkter: FE2

Köpt hos: Privat

Pris: 3000
volker kelm
2004-07-09 volker

Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: hela Nikonsystemet, exponeringmätaren
MINUS: sökarinformationen är svårläst, kåpan i plast

En bra kamera, men jämfört med andra Nikonkameror saknas det något. Känslan vill inte inställa sig. En FE2 eller FM2 känns helt enkelt mycket mer gedigen och förtroendeingivande. Sedan drabbas FA av ett vanlig och dyrt fel. När den börjar skrika medan den exponera är det bländarstyrningen som börjar bli kass. Svindyrt att laga.

Informationen i sökaren är för liten och svåravläst. Kameran delar detta med F3:an som åtminstone har en hjälpbelysning. Detta saknas hos FA.

En hel del kritik, men ändå en bra kamera, fast jag är bortskämd av andra Nikon kameror.

Liknande produkter: Nikon F3, FE2, FM2

Kundtjänst: Servicegrabbar, Ni ska skärpa er, annars blir jag aldrig Kund igen

Köpt hos: privat över blocket.se

Pris: 1000
Mattias Lundblad
2004-03-16 MattiasL

Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Smidig, bra reglage, snabb slutare.
MINUS: Saknar exponeringslås. Obelyst sökardisplay.

(Ny, reviderad recension efter några års användning)
Så här efter några års bekantskap tycker jag fortfarande mycket om kameran. Den är pålitlig och bra och väger inte så mycket att man drar sig för att släpa med den. Exponerar bra gör den. Kör ofta centrumvägd mätning, eftersom det är mera förutsägbart än matrix, som iofs är bra för det mesta. Största problemet med kameran tycker jag är att displayen saknar belysning. Mycket irriterande när man plåtar i mörka miljöer. Då får man ha med en liten ficklampa. Totalt sett en väldigt trevlig apparat. Lätt att närma sig folk med då den inte täcker hela ansiktet.

Tillägg 060603: nu när jag har digitalkamera blir FA:n min favorit av mina analoga kameror. Den passar utmärkt till resor, då man är rädd att bli av med kameran (svårsålda kameror är bra att ha ibland), eller när tillgång till ström är osäker (batterisnål). Avsaknad av exponeringslås är dess största nackdel.
Nu har min kära FA fått en helgenomgång hos Lasses kameraservice. Bland annat är det skrikande ljudet från spegeln åtgärdat, slutaren kalibrerad. Kostnaden: 1125 kronor. Helt ok tycker jag. Nu kommer den gå en massa år till.

Liknande produkter: Nikon FE2, F3, Canon A1 m fl.

Pris: 4000
2002-10-08 Rad

Att använda: 3 Hållbarhet: 4
PLUS: Smidigt med tids, bländar eller helautomatik.
MINUS: Lite småkrångligt att finjustera exponeringskompensationen

Bra nybörjar kamera som även räcker när man börjar bli varm i kläderna. Kamerahuset känns gediget, dock är överdelen på huset i plast(?) vilket inte är lika slagtåligt. 1/4000 sekund klarar av det mesta. Ibland saknar man möjlighet att använda längre slutartider än 1 sekund men det går att lösa genom att använda tidsautomatiken. Vid dåligt ljus eller natt fotografering är det omöjligt att utläsa någon exponerings information i sökarens display. (obelyst). (Att köpa den här kameran för över 3000:- verkar helt orimligt när Fm3 kan köpas beg för 4900:-)

Liknande produkter: Nikon Fm3a, Fm2a
2001-10-03 Sumpen

Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Kan mycket, rattar, snygg, smidig
MINUS: batterier

Nikon FA var Nikons andra kamera med programautomatik, FG var den första. FA är Nikons mest avancerade manuella (ej autofokus) kamera. Den har fyra exponeringslägen: manuell, bländarautomatik, tidsautomatik och program. Programmet finns i två lägen där det ena läget prioriterar snabbhet istället för skärpedjup och vice versa. Kameran byter läge beroende på vilken typ av objektiv man hänger på, det måste då vara Nikkors Ais-objektiv för att funktionen ska fungera. Annat smått och gott, ttl-blixtmätning (centrumvägd), den första matrixmätningen som Nikon införde, mäts i fem fält, finns även centrumvägd mätning. Blixtsynk på 1/250, dedikerad motor MD-15 köper man till, men det går även med MD-11/12. Det finns en hel del annat smått och gott. För en detaljerad redogörelse av FA hänvisar jag dig till:

http://mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonfa/index.htm

Liknande produkter: Nikon F3, FM-2n, FE-2

Forumdiskussioner

Det finns just nu inga diskussioner kopplade till denna produkt. Det kan ändå finnas diskussioner som går att hitta med sökfunktionen.

Till salu i Köp&Sälj

Det finns just nu inga publicerade radannonser med denna produkt.

Bilder tagna med produkten

Ägare

1 2 3 Nästa 
Medlem Lagd i kameraväska +
Rad 2002-09-25 12:18:24
lgadata 2003-05-18 12:23:23
Pellepelz 2004-01-02 22:09:10
Aristofanes 2004-02-27 13:45:20
bli 2004-04-09 22:40:39
Greve Nickon 2004-04-19 17:08:21
KXmpen 2004-10-11 19:49:49
Josef Bjerlin 2004-10-16 17:12:28
Gaston22 2004-12-20 17:55:42
Hasse_L 2005-01-09 22:07:38
Klaengur 2005-02-19 00:07:53
RobertPson 2005-03-30 13:42:28
Lena Ohlén 2005-05-04 20:44:04
janne944 2005-06-05 19:12:41
happosai 2005-09-05 20:58:31
cmjcmj 2005-10-17 21:22:50
.sheep 2006-01-01 02:32:16
Eje Halldin 2006-02-11 19:01:23
gronkvist 2006-03-01 14:41:09
FredrikB 2006-05-16 19:25:54
Freddan S 2006-06-02 10:20:00
DigiNikon 2006-08-09 12:36:41
pritect 2006-08-27 11:23:05
Thomas Ohlsson 2006-09-13 12:40:34
Anjowa 2006-09-21 23:34:50
SandraBrox 2006-12-10 15:44:13
unosa 2007-01-19 21:19:47
1 2 3 Nästa 


Ser du något felaktig information? Kontakta oss och beskriv felet noga så skall vi kika på det.

ANNONS