Pentax K100D



Uppdaterad Pentax DSLR. Fortfarande med 6mp sensorn, men numera med bildstabilisering i huset.

Pentax K100D digital camera specifications

Max resolution 3008 x 2008
Low resolution 2400 x 1600, 1536 x 1024
Image ratio w:h 3:2
Effective pixels 6.1 million
Sensor photo...Läs mer

Övergripande: 
Att använda: 
Hållbarhet: 
(baserat på 24 recensioner)


Skriv en egen recension



2010-08-10 rojmar

Att använda: 4 Hållbarhet: 3

PLUS: Enkel m "avancerade" funktioner
MINUS: Batteriegenskaperna

Går bra att använda objektiv från andra leverantörer.
Efter att ha använt kameran ett par år nu så har den tyvär fått lämna utrymme åt min lilla pocket kamera och det sämre.

Kameran är bra och jag gillar den.
Det är batterierna som spökar. En kompis till mig med samma kamera har samma problem. Laddaren till mina GP AA batterier indikerar full laddat. Men kameran säger att jag precis har stoppat i "tomma, halvfulla och fulla" batterier.
Efter 2 bilder kan batterierna vara tomma och kameran stänger av sig. Inte så pålitlig, skall prova köpa nya andra batterier.
2009-10-23 doglover

Att använda: 5 Hållbarhet: 4

PLUS: Liten, lätt, tar bra bilder som sällan behöver redigeras i Photoshop (ev beskäras). En mycket bra nybörjarkamera!
MINUS: batteri-delen

En kamera jag haft ganska länge, otroligt lätt att använda. Den är mycket bättre en min fd Canon i samma prisklass.
2009-03-14 ytarneberg

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

Jag tycker den är enkel och tar mycket bra bilder för en amatör.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 5800.00
2008-08-18 PeO

Att använda: 4 Hållbarhet: 4

PLUS: Lätt att ändra grundiställningarna.
MINUS: Kräver snabba minnen annars tar det flera sekunder för kameran att skriva på minnet.

Ett stort plus med denna kamera är att jag kan använda mina gamla objektiv.

Köpt hos: Inwarehouse

Pris: 5000.00
2008-05-18 alanajamil

Att använda: 4 Hållbarhet: 5

PLUS: Prisvärd, presterar nästan som en semi-proffs kamera. Logiska menyer. Ergonomin.
MINUS: Liten buffert, inte kompatibel med batterigrepp

Efter att ha levt med min kamera i nästan ett år har jag väl också rätten till att skriva en recension.

Denna var min första systemkamera. Köpte den mest för priset. Kameran har visat sig kunna prestera riktigt bra när det gäller det mesta jag fotar. Tog väl en stund att lära sig använda alla funktioner, fast när man inte vet vad de är i första taget så är det rätt logiskt. Till en början kanske kameran verkade smått komplicerad men man växte med den. Även om priset är lågt så presterar kameran riktigt bra.

Att den är lite gammal märks av på vissa punkter, som t.ex. upplösningen, 6MP är lite jämnfört med dagens kameror, men det duger rätt långt ändå. En sak jag tycker är väldigt pinsamm är nog den lilla bufferten på 5 .jpeg, sedan måste man vänta in den lite. Skulle även vart skönt om den var kompatibel med batterigrepp.

Fast detta säger jag nu då jag har fått mer erfarenhet. Det är lätt en prisvärd kamera som man kommer långt med. Den presterar riktigt bra, nästan så att man börjar undra varför den är så billig.

Liknande produkter: Nikon D40 (kan dock inte mäta sig med denna)

Kundtjänst: Inte behövt någon än

Köpt hos: Foto7an

Pris: 5500.00
2008-04-07 Molander

Att använda: 4 Hållbarhet: 3

PLUS: Skön, enkel men kan kompliceras så mycket jag vill med manuella inställningar.
MINUS:

Har nyss köpt kameran. Det vart ett impulsköp. Gått och väntat på nya Canon för ville uppgradera mig till en systemkamera. Hitta denna för 2900:- Tänkte att den får bli en lärokamera. Mycket nöjd hittills,

Liknande produkter: Canon EOS 400D

Köpt hos: PC CITY

Pris: 2990.00
2007-06-30 uffes

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Prisvärd, obegränsat med objektiv på beg.marknaden, hög klass på materialval i kamerahuset samt inbyggd väl fungerande "antiskak-funktion".
MINUS: Batterival.

En mycket bra och lättanvänd kamera. Den fullständigt suveräna egenskapen att kunna använda alla gamla fina Pentaxlinser sen tidernas begynnelse är ändå kamerans främsta förtjänst. Tyvärr är inte storebror K10 lika duktig i det avseendet. Rent bildprestandamässigt finns likvärdiga andra fabrikat i K100:ans prissegment.
Om jag fick önska något så är det att kameramodellen utrustas med samma lithium-jon -batteri som K10 och att man köper in och utrustar K100:an med Olympus antidammfunktion...
Men totalt sett, Rekommenderas!

Pris: 5700.00
2007-06-06 Stefan Hedberg

Att använda: 5 Hållbarhet: 4

PLUS: Ligger underbar i handen, snabb , flexibel
MINUS:

Min första digitala systemkamera , men inte min sista ;) har varit flitig fotogram med anaologa kamreror för ca 15-20år sedan, men tagit upp det igen

Liknande produkter: Nikon D40, konica minolta / Samsung...

Köpt hos: Fuji Foto Center Norrköping

Pris: 5995.00
2007-06-04 Fibbe_15

Att använda: 4 Hållbarhet: 4

PLUS: Mycket bra kamera! Min första systemkamera och jag är mer än nöjd! Mycket bra för det priset! Kit objektivet är bra...
MINUS: Med M-Optik så måste man trycka på en knapp som sitter lite dumt till, börjar på iso 200 och blir redan brusig på 400 (dock måtligt)

En bra kamera helt enkelt!

Köpt hos: El-Giganten

Pris: 6000.00
2007-05-21 coson

Att använda: 4 Hållbarhet: 3

PLUS: Bra med stabilisator samt har andra viktiga egenskaper, men dom är lite gömda i menyer(ex. ISO skulle haft särskild direkt access). Bra bilder som helhet lite brus jämfört med ex. dyrare kompakter. Bra signalbehandling i kameran.
MINUS: Sensorn? dvs. ccd´n är av äldre typ som verkar ha en sämre standard, med hög felprocent och risk för "döda" pixlar - små färgade stjärnor(dvs. 5 st pixlar i grupp) kan synas på samma ställen i bilden. Vitbalans innomhus(till glödlampa)måste manuellt ställas om.

Kameran i sig själv är mycket bra och tar, totalt sett, bra bilder(bra kitobjektiv) och är lättanvänt, möjligen lite "bakvänt" menyhantering, innan man blir van. Bra och enkel backup med vanliga AA batterier. Bilderna behöver sällan hanteras mer i bildbehandling än viss beskärning. Kameran verkar ha en finare typ av autofokus. Kameran kompletterar mina övriga kameror bra så lite låg buffert och lite sen i bildserien gör inget. - Tyvärr krävs ibland kloning av "dead pixels" i färdig bild.

Liknande produkter: G7, eos 400, olympus 510, Pentax egna K10D likn.

Kundtjänst: Cyberphoto är alltid bra! (Pentax - också!.)

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 6295.00
2007-05-16 Repetti

Att använda: 4 Hållbarhet: 4

PLUS: Bildstabilisator, lätt att använda, bra sensor.
MINUS: Automatisk vitbalans, litet långsam AF.

En mycket bra kamera till nybörjare.
Bra "automatisk automatik". Passar bra till handen.
Bättre sensor än Pentax har haft tidigare.
AF litet långsam i svaga ljuset.

Liknande produkter: Canon 350-400D, Nikon D40-50-80, Olympus E-330/400/500

Kundtjänst: Ingen erfarenhet

Köpt hos: Pixmania
2007-05-12 Eddy_louix

Att använda: 5 Hållbarhet: 4

PLUS: Mycket lätt att förstå sig på, knappt märkbart med brus upp till ISO-800, Härliga färger, Shake Reduction, R6-batterier, Pris!
MINUS: inga laddbara batterier medföljer, Seriebilds-buffert

Härlig kamera som gör det till ett nöje att fotografera, Köpte till uppladdningsbara batterier från Varta(2500 och 2100) som funkar länge och bra.
Mycket prisvärd DSLR

Liknande produkter: K10D, D40, E400

Kundtjänst: inga erfarenheter

Köpt hos: Ericsons Foto
2007-04-15 masser

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Enkel, shake reduction, bra kit-objektiv (18-55mm)
MINUS: Inte så snabb serietagning, annars supernöjd

Min första systemkamera. Läste recensioner och klämde på olika kameror i flera veckor innan jag till slut bestämde mig för denna. Har inte ångrat det valet. Köpte med kit-objektivet 18-55mm, det fungerar helt ok. Var även inne på en K10D, men det var för dyrt.

Liknande produkter: Sony A100, Canon EOS 400D, Pentax K10

Köpt hos: dnet24.de

Pris: 5417.00
2007-04-12 F.Eliasson

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Lättanvänd, snabb, gediget byggd, tydliga menyer.
MINUS: Inge som jag märkt ännu, förutom vitbalansen då.

Min första systemkamera, då jag tidigare lånat flickvännens Minolta.

Börjar få grepp om den tidigare nämda vitbalansen. huset känns väldigt gediget, fingrade på D40 och Eos 400D förutom K100D. Pentaxen kändes absolut rejälast. Den tar bra bilder och är sjukt lättanvänd. Har haft den i "extremmiljö" lång tid på kalfjället nu på vintern i minusgrader och hård vind. Funkade prima och ingen märkbar batteriförsämring. Är sammanfattningsvis väldigt nöjd med den, återkommer efter längre tids användning med en update.

Liknande produkter: Nikon D40, Canon Eos 400D.

Kundtjänst: inte behövt anlita.

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 5995.00
2007-04-09 FotoPutte

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Storleken, utbudet av begagnat, skakreducering i huset, snabb, batterisnål, bilderna !
MINUS: Automatiska vitbalansen, kanske tyngden.

Min första digitala systemkamera, läste ett otal tester på internet innan jag bestämde mig. Det som avgjorde mitt val var främst den stora möjligheten att använda äldre Pentax optik, i och för sig då bara i manuellt läge men det lär man sig bara mer på. Utbudet är ju dessutom stort, har redan köpt på mig ett antal olika "gluggar". det som kan vara lite kinkigt med kameran är att få till en bra vitbalans i det automatiska läget, men det finns en del "förprogramerade" inställning som jag tycker funkar bra. Har haft en del systemkameror innan, men gick över till digital kompakt för enkelhetens skull, men nu är jag tillbaka igen och jag kan inget annat än älska den här kameran.

Liknande produkter: Canon EOS 350, Nikon D40

Kundtjänst: Ingen erfarenhet, än.

Köpt hos: El-Giganten

Pris: 5890.00
2006-12-01 avslutatmedlemskap121105

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Antiskakfunktionen inbyggd i kamerahuset, låg brusnivå i bilderna vid höga ISO tal och på mörka bilder, bra grepp om kameran, naturliga färger på bilderna, enkel att använda.
MINUS: -

Jag har funderat länge kring vad för kamera jag ska köpa och fastnade för denna.
Fick med ett minneskort på 1GB och fyra uppladdningsbara batterier med laddare från GP (2800), rekommenderas för att dra ut på batteritiden.

Jag fotar så ofta jag har tid och är supernöjd med resultatet. Har haft kameran sedan hösten och det blir bara bättre med tiden att fotografera med K100D.

Liknande produkter: Olympus E500, Canon EOS 400D, Nikon D serien

Köpt hos: Expert

Pris: 5990.00
2006-11-20 TH-56

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Bäst i klassen utan konkurrens.
MINUS: Inte lithiumbatterier,men de vanliga håller för 5-600 bilder,också utan konkurrens.

I sin prisklass är den här kameran outstanding!Man förstår att den blev vald till årets kamera i USA.
Mycket robust,bra sökare(dock lite sämre än DS som använder prismor istället för speglar).
Färgåtergivning som vanligt bland de absolut bästa.
Mycket lågt brus upp till 800ASA.
Suveränt lättanvänd med den bästa funktionsåtkomligheten av alla.
Mycket bra skakreducering.(Fungerar bättre än Sonys enligt tester)

Liknande produkter: *istD,*istDS.

Köpt hos: Fuji Fotocenter

Pris: 5500.00
2006-10-28 madsochmarja

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: bra och vass
MINUS: blixt

Har jobbat med den i en månad nu, fantastisk, vassa bilder och läkkra menyer.
Gott och snabbt raw format.
Bra kitlens
funkar med lightroom

Liknande produkter: eos350d,nikon70s,olympus e-400

Köpt hos: Kamerahuset steungsund

Pris: 6400.00
2006-10-19 Karl01

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Bara plus!
MINUS: Jag tycker inte det fis några stora saker att klaga på, utan handlar mer om tycke och smak.

Jag vill som nybörjare på systemkamera biten trycka lite extra för denna kamera som tilltalar väldigt mycket. Första anblicken när du packar upp kameran andas kvallite och får dig att känna känslan av ett lyckat köp. Stabil och ligger bra i handen enkla menyer om tillåter dig att stoppa i batterierna och börja pilla, om du är som jag som inte alltid läser manualen i första rummet. Bild kvalitén tycker ja är utomordentlig även vid höga ISO tal, samt att jag blev glatt överraskad när A3 förstoringarna kom med posten. Jag köpte min med ett 18 – 55 objektiv som är ett bra standard objektiv med goda förutsättningar. Batteritiden är bra med högkapacitets batterier. En mycket fullvärdig kamera per nerlagd krona.

Kundtjänst: Bra www.

Pris: 0.00
2006-08-31 janne j

Att använda: 4 Hållbarhet: 5

PLUS: Stort plus att jag kan använda optiken och anna utrustning från mina analoga kameror.
MINUS:

Kameran är liten men stabil och ligger perfekt i handen. Menyerna känns rätt logiska och är tydliga. Väntade på att Pentax skulle komma med en ny modell efter ist-kamerorna.

Köpt hos: Expert

Pris: 6495.00
2006-08-31 Pinky

Att använda: 4 Hållbarhet: 5

PLUS: Lätt att förstå, perfekt för första gångs systemkamera-ägare och en väldig bra allroundkamera.
MINUS: Autofokus blir inte alltid lyckat, kan vara lite förvirrade att välja rätt de valmöjligheter innan man tar en bild.

Pentax K100D är min första systemkamera så jag har ingen annan att jämföra med. Jag läste om många olika systemkameror innan jag valde att önska mig en Pentax K100D. Den största skälet till att jag valde den var att kameran verkade vara lätt att göra med, ny på marknaden, lagom storlek, bra för "allround"-fotograferingar och dessutom skulle den säkert passa en amatör som jag.

Vilket som jag helt håller med om, när jag fick kameran gick jag ut för att ta några första bilder. Alla de blev bra, härliga färger vid landskap, fantastiska fokusbilder vid makro och underbara bilder på mina djur och insekter.
Kameran var också lätt att ta med, den var inte tung att bära och passade mina händer väldig bra.

I helhets sett blev jag väldig förtjust i Pentax och ju mer jag lär känna Pentax K100D desto mer fäst blir jag i den. Många av mina vänner har andra märken och vad jag har sett har Pentax gett lika bra bilder som de tagit med andra kameror.

Liknande produkter: Canon EOS 350 och Nikon D50

Köpt hos: Fotoquick

Pris: 6495.00
2006-08-29 PelleAB

Att använda: 4 Hållbarhet: 5

PLUS: Snabbare, mer omfattande och tydligare autofocus. De små detaljförändringarna på utsidan. Antiskakfunktionen!
MINUS: Med 8 elle 10 Mpix sensor skulle denna kamera sopa banan med konkurentera. Nu är den som DL borde vart när den kom.

Utsidan: Den inbyggda blixten har kommit några mm högre än på föregångaren. Programvalsknappen är lättare att greppa så fotografering med vantar underlättas. Hantaget vid avtryckaren är omdesignat lite, och till det bättre. Första steget på avtryckaren är ändrad till att vara mycket mjukare. Förut var avtryckarens två steg lika hårda -hårt-hårt- nu är det mer -mjukt-medelhårt-. Känns lite udda i början men fungerar mycket bra när man vant sig och framförallt när man har handskar på sig.

Insidan: Det man direkt märker är att autofocusen dels är betydligt rappare och dels syns det i sökaren vilken av autofokuspunkterna som bestämt inställningen genom att en röd prick blinkar till, mycket bra. Fler motivprogram för de som behöver detta är oxå nytt. Förhandsgranskning som på kompaktkameror är en kul liten detalj. Antiskaksystemet ger dig två och ibland även tre bländarsteg till godo, mycket bra funktion. Dessutom sitter den i huset vilket innebär billigare objektiv.

Denna kamera är definitivt till för den som vuxit ur DL modellen, som fortfarande är bland de bästa nybörjarkamerorna som jag provat.

Liknande produkter: Pentax ist* DL - Nybörjarvarianten av samma kamera.

Kundtjänst: Tjoho...Jag fick två bitar choklad!!!

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 5495.00
2006-08-10 Ulf Johansson (FILM)

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: rejäl, bildstabiliseringen, bra på höga iso.
MINUS: Batteriluckan, och virrigt om vilka batterier man kan använda.

Kameran får toppenbetyg av mig, jag har dock inget att jämföra med...
Stabil, otroligt lättanvänd, bra bildresultat...

Köpt hos: Dustin, inklusive kitobjektiv.

Pris: 6500.00
2006-08-08 reisborg

Att använda: 4 Hållbarhet: 5

PLUS: Bra byggkvalitet. Välfungerande bildstabilisering vilket är guld värt. Bra sökare, mycket bättre än Canon 350d och Nikon D70.
MINUS: Lite struligt menysystem. Önskar att vissa inställningar, t.ex. ISO, hade haft en egen knapp, som det är måste man in i menyerna. Bara ett kontrollhjul.

En bra kamera. Ergonomisk, bra sökare och bildstabilisering.

På minussidan finns bland annat avsaknad av vertikalgrepp och för lite dedikerade knappar, det blir mycket menyrullande.

Liknande produkter: Sony A-100

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 5500.00



Alltid bra priser på Elinchrom