Nikon Nikkor 70-210mm f/4-5.6 AF Zoom-Nikkor



Föregångare till D-varianten



2017-09-10 errevs

PLUS: Skarpt, bra färger.
MINUS: Hade hellre haft vridzoomning

Prisvärt telezoom med skjutzoomning.

Pris: 900
2016-04-05 jkm

PLUS: Lätt och kompakt men ändå bra resultat.
MINUS: Nja det här är nog ett av dom mest prisvärda objektiv du kan köpa idag.

En zoom som presterar mycket bra något nedbländad. Mycket bra kvalitetskänsla. Perfekt på fjällturen eller strandvandringen då det är ett relativt lätt objektiv.

Liknande produkter: Finns säker liknande hos andra kameramärken men Nikkor är Nikkor...

Kundtjänst: Njet
2015-06-18 xmaple

PLUS: Kompakt, lätt snabbt
MINUS:

Lätt kompakt zoom levererar bra bilder snabbt att hitta bildutsnittet.
2014-11-23 filip71

PLUS: Stabilt och skarpt. Mycket bättre bokeh än dagens 55-200
MINUS: Långsam autofokus. Saknar VR (som inte var uppfunnet då det tillverkades)

Jag köpte det nytt 1988 för 2995:- Idag får du det för några hundralappar men med tanke på kvalitén så är det bara att köpa. Skarpt och väldigt gediget. Andas nästan ingenting (dvs är nästan 210mm på nära avstånd också). Tillsammans med mellanringar fungerar det som riktigt användbar makro. Långsam autofokus men fungerar utmärkt både på D70s och D7000. Idag extremt prisvärt.

Pris: 2995
2013-03-01 Billy Hyttsten

PLUS: Skärpa. Detaljåtergivningen.
MINUS: Inga.

Köpte en billig zoom. Var skeptisk till skjutzoomen. MEN, efter att ha tagit lite bilder med den så är den jättelätt och snabb. Väldigt skarp med naturliga färger och detaljrik. Kan inte var nöjdare med tanke på att den i princip var oanvänd. Blir också bra balans på min D70s.

Pris: 400
2013-02-11 Jonas Andréasson

PLUS: Skärpan, färgerna
MINUS: Saknar VR

Känns i vissa lägen att det har några år på nacken, men då jag fick det gratis av min äldre bror skall jag inte klaga. Bilderna blir för det mesta väldigt bra. Och enligt mig bättre än mitt 70-300G som ändå är ganska mycket nyare
2011-07-23 sebfoto.se

PLUS: Filmning. Gillar motorn
MINUS: Böjer man sig framåt, så zoomar man(mitt iaf.) Självklart ljuset.

Hade tur att finna detta objektivet på second hand. Har en D7000, och det passar väldigt bra att filma med.

Köpt hos: Second hand

Pris: 250
2011-03-27 Da_Bear

PLUS: Pris, skärpa, byggkvalité
MINUS: Långsam AF, frontlinsen roterar

Pris kontra prestanda är detta ett suveränt objektiv. Nedbländat ett steg så är det knivskarpt i hela zoomomfånget. AF är lite långsam men för naturfoto fungerar det mycket bra.
Byggt som en pansarvagn och känns mycket gediget.

Köpt hos: Begagnat

Pris: 500
2010-02-13 Sudde

PLUS: Känslan, skärpan, garanterat mycket för pengarna vid ett bra beg ex.
MINUS: Ej VR, roterande frontlins

Är helnöjd med denna zoom. Skärpan är riktigt bra, och någon större linsförvrängning har jag då inte märkt. En gedigen konstruktion i metall ger denna skjutzoom riktigt bra betyg av mig. För dig med en lite begränsad budget är detta ett suveränt beg köp. KAn bara rekomendera. Autofokus är kanske inte snabbast i klassen men funkar riktigt bra. I mitt pris fick jag med både UV & Pol filter så det var ett helt OK pris. Mycket Nöjd saknar dock motor i objektivet för dig som har D60 eller liknade modell. I mitt betyg har ajg tagit hänsyn till "valuta för pengarna". Toppen på min D80.

Köpt hos: Privat annons (fotosidan)

Pris: 700
2010-02-13 Rickenbacker

PLUS: Byggkvaliteten, skärpan
MINUS: Långsam AF

Skarp, lättjobbad skjutzoom. Jag behövde ett lite längre objektiv, och det här blev kompromissen. AF är långsam (inget att plåta sport med), men objektivet är byggt som en stridsvagn, skarpt och jag gillar att det har separat grepp för zoomen och fokusringen - ingen "one touch zoom" här, som tur är. Plus att zoomen, åtminstone på mitt exemplar, inte kryper det minsta ens när man vänder objektivet nedåt!

Köpt hos: Privat

Pris: 900
2008-01-03 Benny Pettersson

PLUS: Robust,skarp,lite tung,fokusringen
MINUS: Lite seg autofokus,roterande frontlins

Ett robust objektiv som leverar mycket bra bildkvalitet.
Ett mycket prisvärt alternativ om man inte plåtar alltför snabba motiv.
För det är ju absolut inte lika plastigt som dagens moderna objektiv.
Det som är riktigt bra är fokusringen som känns riktigt säker och zoomfunktionen.
För det är skjutzoom på den.I början tyckte jag inte om det riktigt,men sen när jag vant mig kändes det riktigt bra,allrahelst när man fokuserar manuellt och zoomar samtidigt,det känns mycket mer naturligt så än med en vridzoom då man är tvungen att vrida på 2 ringar,nu blir det bara en att vrida på samtidigt som man skjuter på zoomen,mycket lättarbetat

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 1000
2007-09-19 Daniel Strömquist

PLUS: Byggkvaliteten, Det känns som ett stabilt objektiv. Bra känsla etc. Den är billig, Jag tycker man får mycket för pengarna i såna här gamla objektiv. Så för mig som är fattigungdom är detta ett kanonval!
MINUS: Hög och slöautofokus

Skjutzoom tycker jag är både en fördel och en nackdel. Men det går ungefär 50/50 i detta fall. Bara för lite tydlighet så är det detta objektiv jag snackar om.

http://img.2dehands.be/f/view/24031282-nikon-zoom-70-210mm-1-4-5-6.jpg

Köpt hos: Beggagnad vintern 06-07

Pris: 1500
2007-08-16 Brutemark

PLUS: Priset, skärpan och känslan av ett gediget objektiv
MINUS: Seg autofocus som låter en del

Har inte använt objektivet så mycket som jag kanske borde då detta är ett bra objektiv.Men det är ett litet och smidigt objektiv som ändå känns rejält i handen. Bra skärpa med fina bilder som resultat.Jag har använt det tillsammans med D50, D70 samt D100 och det har fungerat utmärkt.Prisvärt, jag fick mitt väldigt billigt men allt under 700-800 är ett bra pris vad det verkar!

Köpt hos: Begagnat
2006-06-27 stobbart

PLUS: Pris, skärpa, stabil, känns kanon i handen.
MINUS: Seg autofokus, väsnas en del, ganska oskarp i 210mm-läget. Att det gick SÖNDER.

Mycket imponerad av detta objektiv. Skarpt och stabilt samtidigt som det inte är alltför tungt. Fina bilder och färger.

Tyvärr gick mitt i två delar (Läs om det här; http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?s=&threadid=61184). :-( Saknar objektivet oerhört...

Liknande produkter: Sigma 55-200, Sigma 70-300, Nikkor 70-300

Kundtjänst: Köpte begagnat.

Köpt hos: Begagnat

Pris: 850
2006-04-14 harryett

PLUS: Filtergänga i metal :: Skarp :: Byggkvalitet :: zoomfång 70-210 :: D's snabba fokusering :: Pris :: Närgräns
MINUS: Icke-D's relativt långsama fokusering :: låter en del när den fokuserar

mkt bra kvalitet! ihopskruvad metalltub istället för pressad plast

Åke krev i recensionen under denna om Ken Rockwells uttalande "sleeper lens" och det kan vara värt att säga att han INTE uttalade sig om denna glugg utan en annan liknande.



Angående fokuseringen:
jag äger icke-D varianten. Den har förstås samma optik som D men har helt annan utväxling för autofokusen. D fokuserar mycket snabbare men den drar också mera el.

Icke-D fokuserar relativt snabbt när motivet ligger nära i fokusskalan men är den över tröskeln så sätter objektivet igång och letar genom hela skalan, då går det segt.

Gluggen är skarp! .ljuskänsligheten kan diskuteras men den tillfredställer alla mina behov då jag alltid plåtar med snabba filmer typ 400 eller 800.


BRA ÖVERVÄGER DÅLIGT MED HÄSTLÄNGDER


Angående macroläget:
denna glugg är Nikons närmast fokuserande-förstorande som inte är döpt -Micro
Objektivet tar skarpa och bra närbilder men man kommer aldrig upp i riktig macro


-Vikt: 590g

-7-bladig bländare - f/3 - f/45

-Bokeh: 210mm - 0k :: 135mm - BRA :: 70mm - neutral

-Distortion:
70 mm: almost no barrel
85 mm: no distortion
105 mm: pincushion
135 mm: strong pincushion
210 mm: pincushion
(Ken R)



Länk till Ken Rockwells recension:
http://www.kenrockwell.com/nikon/7021056.htm

Ken Rockwell är nikon-guru no.1

Liknande produkter: ja, men på grund av åldern, priset och kvalitén inte direkt jämförbar med dagens 70-300 och 80-200

Kundtjänst: -

Köpt hos: privat beggat

Pris: 900
2006-01-28 Foto-Ake

PLUS: Lätt, gedigen, skarp, stabil
MINUS: Lite ljussvag, surrig avståndsinställning.

Billig konsumentzoom som verkligen överraskar!Köpte min beg på nätauktion och är verkligen nöjd. Kör med Finepix S2 och det mindre formatet betyder att kantskärpan (som inte lär vara lika bra) inte längre har någon betydelse. Ken Rockweel konstaterade "sleeper!"; alltså en förbisedd produkt och det är bara att hålla med.

Köpt hos: Auktion Tradera

Pris: 800
2005-09-28 johan.morck

PLUS: Billig, välbyggd och relativt skapr några bländar steg upp.
MINUS: inte skarp vid max zoom och fullöppen

Ett av de bästa begagnade teleobjektiven du få för pengarna, antaget att du får tag på ett bra begagnat. Var främst ute efter konstant-4 men lyckades inte så jag köpte ett 70-210 (utan D) för 600kr. En av de bästa investeringarna jag gjort. Rejält byggt. MYCKET PANG FÖR PENGARNA! Visst fokuserar denna äldre "non-D" modell långsammare men jag använder objektivet inte för sådan typ av fotografering.

OBSERVERA!

Köpt hos: Privat

Pris: 800
2005-07-16 glimmen

PLUS: priset, skärpan
MINUS: fokusringens glid

Här anser jag att man får väldigt mycket objektiv för pengarna. Det är också det jag grundar mitt betyg på. Självklart finns det skarpare "5:or" men de kostar också. Visst kunde man ibland önska mer ljusstyrka, men i rätt ljus så är det kanon. Rekommenderas för nybörjare och andra!

Köpt hos: ebay.de

Pris: 2000
2005-03-30 dumbo

PLUS: Billig, lätt, förhållandevis skarp, rätt snabb AF
MINUS: Skjutzoom, ganska "mjuk" på 210mm fullt öppen.

Jag letade efter en billig telezoom att ha tills jag sparat ihop till något bättre. Tittade bland annat på Sigma 70-300/4-5.6 APO II åxå, men valde denna pga den snabbare fokusen.

På 210mm och full öppning är den ganska "mjuk". Det är fortfarande användbara bilder, men har man möjlighet bör man blända ner ett steg. Då blir den helt plötsligt mycket skarp, iaf om man ser till att det är en komsumentoptik som inte är så särskilt dyr.
På kortade bränvidder presterar den bättre även på full öppning, men tjänar såklart fortfarande på att bländas ner lite.
Jag vet inte vad de andra pratar om när de säger att autofokusen är LÅÅÅÅÅÅÅNGSAM. Den är inte dundersnabb, men definitivt inte långsam. Det kan kanske vara så att de inte har D-versionen. D-versionen fokuserar mycket snabbare än icke-D.
Byggkvaliteten är helt okej. Byggd i metall, med "grepp" i plast.
Den är, som de flesta zoomar, inte sådär jättebra i motljus. Ganska mycket flare.
På sikt kommer jag nog att köpa en 70-200/2.8 eller 80-200/2.8, men denna kommer troligen att få stanna i samligen som lättviktsalternativ när man inte vill släpa på så mycket, eller inte behöver ljusstyrkan.

Rekommenderar den helt klart, om ni inte kan få tag på en gammal Nikkor 75-300/4-5.6, som ska vara ännu skarpare än denna.

Liknande produkter: Sigma 70-300/4-5.6 APO II, Nikkor 70-300/4-5.6 ED (finns en billigare G-version åxå, som är billigare, och sämre).

Köpt hos: Privat

Pris: 1500
2005-02-19 Rotvikaren

PLUS:
MINUS: Autofocus osäkert i bland. Drar då mycket strömm när den försöker hitta focus.



Köpt hos: I USA
2004-12-10 Rayman

PLUS: Detta objektiv har varit min favorit i 12 år. Lätt att frihands fota med till skillnad mot 80-200 f/2.8 som kräver enben.
MINUS: Svårt att hitta nått negativt, men autofocusen jobbar låååångsamt och låter som en hel industri.

Jag har säkert tagit minst 10.000 bilder med detta objektiv. Först med en 801, och nu med F4 och D70. Jag har plåtat många rockonserter genom åren, då har detta objektiv varit en gammal trogen kamrat.

Liknande produkter: Nikon 80-200 f/2.8

Kundtjänst: Har ej haft behov av detta ännu

Köpt hos: Molanders

Pris: 1400
2004-09-08 Joppe_72

PLUS: Ett mycket robust objektiv, man får inte någon plastig känsla av detta objektiv.
MINUS: Att zoomen drar ut sig när kameran hänger på axeln. Långsam fokus.

Att objektiv som har vart med om det mesta, har även tappat detta och vart tvunen att byta ut "Skylight" filtret.
Doch har objektivet nu börjat krokna efter 14 år, det blir en suddig slöja över bilden (AF eller M spelar ingen roll).

Kundtjänst: Vet ej

Köpt hos: Foto affär i New York 1988
2004-04-22 Lotus

PLUS: Mycket skarp. Bra färgåtergivning. Gedigen konstruktion. Kompakt och behändig.
MINUS: Skjutzoom. Inte så snabb.

Ett mycket prisvärt zoomobjektiv. Riktigt skarpt. Behändig och lätt att ha med sig.

Liknande produkter: Diverse Sigma objektiv, Nikon 70-300/4-5.6D

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 1995
2003-10-11 Thomas E Beckmann

PLUS: Användbar, vill minnas att den var hyfsad i pris. Det var nog därför jag köpte den. ~15år sedan.
MINUS: Låg känslighet.

2001-10-08 matti

PLUS: Skarp för att vara "konsument-zoom". Smidig. Robust, huvudtub i metall. Drag/skjut-zoom (jag gillar dom!)
MINUS: Dålig ljusstyrka (4-5,6). Roterande filtergänga.

Mycket bra skärpa nedbländat till f8, skaplig vidöppen. Robustheten är ett stort plus; metalltub, ingen "vobblande" fronttub (hatar detta!!!). Detta och skärpan gjorde att jag valde denna istället för Nikkor 75-300/4-5,6 ED AF. Kompakt med mycket bra handhavande, balanserar kanonfint på min F90x. Ljusstyrkan dålig men jag kör mycket Provia 400F genom denna lins å då "tjänar" man ju några steg på filmen.

Kolla in Ken Rockwells recension på http://kenrockwell.com/nikon/7021056.htm

Liknande produkter: Nikkor AF 75-300/4-5,6 ED.

Köpt hos: Beggad hos L-foto (rekommenderas!!!)

Pris: 2000

B+W Polariastionsfilter HTC