Canon EOS 1D Mark III



- 10 Mpixel och 10 bilder per sekund
- 3" LCD-skärm med live view
- Förbättrad autofokus
- ISO 100-3200, expanderbart till ISO 50-6400
- Dubbla DIGIC III-processorer för att ta hand om de 100 Megapixel per sekund som kameran kan mata på med.
- 110 bilders buffert (JPEG), alternativt 30 RAW-bild...Läs mer

Övergripande: 
Att använda: 
Hållbarhet: 
(baserat på 30 recensioner)
Skriv en egen recension




2017-05-18 janne68nilson

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Suverän kamera
MINUS: Kanske att bakre displayen har rätt dålig upplösning men det är jubegentligen Histogramnet man tittar på o det syns utan problem.

En kanonkamera för sportfoto mm. Presterar riktigt bra trots att den har några år på nacken. Perfekt komplement till min 5D mkII.
Vilken otrolig känsla... 😊 Känns att det är ett proffshus när slutaren går, känns o låter riktigt genuint. Man får ju "ståpäls"
2016-05-19 Fotbollslasse

Att använda: 4 Hållbarhet: 5

PLUS: Pålitligt arbetsredskap, "snygga" bildfiler
MINUS: Något lågupplöst med dagens mått, grumlig bakre display

Kanske onödigt att skriva en recension för ett så pass ålderdomligt kamerahus. 2007, kamerans lanseringsår, är onekligen länge sedan. Jag gör det i alla fall då jag under 4 år haft stor nytta och glädje av huset och någon i samma sits som jag var 2012 kan ha utbyte av en recension.
Under några år fotade jag sport med min instegskamera Canon 50D. Jag ville utveckla mig men var också grymt nyfiken på vad något av Canons proffshus hade att erbjuda. 1D Mark III är inte högupplöst men för webbpublicering har inte detta varit begränsande en enda gång under 4 år. Fokusen är definitivt träffsäkrare än på t.ex. 50D. Den något märkliga sensorstorleken APS-H ger bilder med mer karaktär åt "fullformat" än åt APS-C vilket är en himla tur. Faktum är att jag tycker bilderna i RAW-format många gånger är "snyggare" en bildfilerna ur min 5D Mark II.
Efter nära 100 000 bilder med 1D Mark III kan jag konstatera att det är ett verkligt arbetsredskap. Knappar, grepp och reglage är gjorda för att hålla i och fingra på. Min 7D Mark II är fippligare och inte alls lika ergonomisk. Är man nyfiken på ett äkta proffshus kan detta vara ett billigt alternativ för att utforska den delen av fotovärlden. Modellen är idag avsevärt billigare på begagnatmarknaden än när jag köpte det.
En av få begränsningar för mig har varit att kameran inte går högre än ISO 3200. Det utökade läget till ISO 6400 är bara att glömma, det blir tyvärr alldeles för brusigt. Inomhussport i hallar som kräver mer än ISO 3200 har jag löst med ett annat hus (7D Mark II). Det är ändå så att jag föredrar min gamla 1D Mark III så fort jag kommer utomhus och får fota t.ex. fotboll.
Bildfilerna är inte särskilt tunga och som nämnts så har jag aldrig tyckt att det inte gått att räta upp och beskära för webbpublicering i t.ex. 2048x1365-storlek.

Pris: 11000.00
2014-10-12 mraros69

Att använda: 4 Hållbarhet: 5

PLUS: Snabbheten, AF, Solid batteritid och bildkvaliteten
MINUS: 10 megapixlar går ej att beskära hårt

Hade en Canon 5D Mark ii samt en 7D som jag sålt! På 5D var autofokus så slö, den passade inte mitt fotande! 7D var helt okej men gick inte att cropa bilderna speciellt mycket! Därför tog jag klivet till 1D Mark iii och kan inte vara mer än nöjd med allt som kameran presterar! Jag kan bara rekomedera denna kamera, trots att den har några år på nacken!

Liknande produkter: Canon 1Ds ii och ii
2014-06-15 DanneBj

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Focuskontroll, speed, proffskänsla rakt igenom, pris, batteritid.
MINUS: Lite få pixlar om man vill beskära riktigt hårt

Äntligen hittat hem :) Min 5d mark I och dess focus var sämst på fartiga sportbilder. Testade en 7d men det saknades något som är svårt att förklara om man provat fullformat. Men med denna så är saken biff även om jag fått offra fullformatet till 1.3x crop. Den smattar som en kulspruta och focus träffar precis där man siktar. Till det priset finns inget bättre idag! I love it!

Liknande produkter: Canon 5d Mark I, Canon 7D

Pris: 6000.00
2014-04-23 Christian Strandberg

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Snabbheten, bildkvalitén, ISO-egenskaperna.
MINUS: Hittar inget negativt.

Otroligt bra kamera, även idag 2014. Sålde min 5D mark II pga av dess slöa AF. Jag var dock rädd att missa fullformatarens härliga ISO-egenskaper. Sen tar det emot att gå från 21 megapixlar ner till 10. Trodde jag. Herrejösses vilka fina bilder. Höga ISO är inga problem. Dessutom får jag en galet snabb kamera som ger mig fler användningsmöjligheter. Hittade dessutom ett fint exemplar som endast gått 5700 exponeringar. Jag kan varmt rekommendera detta kamerahus!

Liknande produkter: Canon 1D mark II, Canon 1D mark IV, Canon 1DS mark II, Canon 1DS mark III.

Pris: 7300.00
2013-03-27 Jeroen Hartings

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Snabbhet, solid, byggkvalitet, sökaren, AF
MINUS: Skärmen, vikten

Min är nog sista serien som tillverkades, september 2009 (OX09..) alltså en månad innan 1D Mark IV blev officiell.

Snabb som attans! Kort black-out-tid, 10 b/s, AF.
Byggd för att hålla, det märks. Dock är den tung, och med ett tung tele, ja då vill det till att man orkar och/eller har bra stativ.
Är imponerad över batteriet, 2200 bilder på en laddning. Behöver man 2 batterier? Laddas dessutom på ca 2h.

Bytte från en 7D. Visst, den här har lägre upplösning. Men bilderna tilltalar mig på ett helt annat sätt. Det ser renare ut! Bättre och lägre brus helt enkelt. Fint dynamiskt omfång.

Dock är skärmen lite av en besvikelse när man haft 7D innan. 230 000 pixlar på 3" ger låg upplösning.

Tillägg 2013-04-08:
Har nu haft 1D3an och hunnit fotografera med den ett tag. Jag vill återigen poängtera - vilket steg upp från 7D detta faktiskt är! Jag var helt klart nöjd med bilderna som min 7D levererade, men bilderna från denna är i en helt annan klass. Varje gång jag öppnar Lightroom så drar man på smilbanden, bilderna ser ljusår bättre ut i mina ögon.
Det dynamiska omfånget gör att redigeringsmöjligheterna är mycket större, trots (eller kanske tack vare) 8MP mindre. Bruset är mer lätthanterligt, det är mer korn än färgblaffor.
Skärpan på pixelnivå är mycket högre. Jag fotograferar främst fågel och var rädd för att jag inte skulle kunna beskära lika mycket som innan, men sanningen är den att jag nu kan beskära lite hårdare. 7D:s bilder var absolut inte lika skarpa på pixelnivå och klarade därför sällan en 100% beskärning, men det gör bildfilerna från 1D3:an.

Liknande produkter: 7D, 1D Mark IV

Köpt hos: Privat
2012-12-18 vFrost

Att använda: 4 Hållbarhet: 5

PLUS: Solid 10bp/s Fint brus Går att använda som hammare om tillfälle ges ;)
MINUS: Tung Skärmen kunde varit bättre, nyare kameror har mycket bättre färger och skärpa.

Vilket monster! Tung, klumpig och inte allt för hög megapixelantal idag. Men ändå en kamera som tar grymma bilder och läskigt snabbt.

Hade en bra upplevelse med mitt exemplar även om det inte var alltför långvarigt. Bytte i förmån för en Canon 5D Mark II och vill man veta vilken av dessa man ska köpa så beror det mycket på vad man ska fota. Är det sport i regn och rusk är det 1Dn som gäller, för porträtt och studio skulle jag välja 5D Mark II.

Hursomhelst så är detta en grym kamera med fint brus som inte är alltför dyr begagnad i nuläget. En riktigt stridsvagn som inte ger upp före dig.

Liknande produkter: Canon 7D
1D Mark II

Kundtjänst: Nope

Pris: 8500.00
2011-01-15 Umeflippen

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Bildkvaliteten, Inställningsmöjligheterna, byggkvaliteten.
MINUS: Inga än så länge.

Jag fick för mig att byta min 50d mot en 1d mark III efter förra vårens valsafari. Snålblåst och regn i fyra timmar gjorde att ett av fyra 50d hus i sällskapet dog (tillfälligt). Vatten i mikrobrytaren mellan batterigreppet och kamerahuset var boven. Turligt nog gick det att torka ut.

Jag förväntade mig något bättre autofokus och lite bättre bildkvalitet, förutom en mycket tåligare kamera.

Jag blev ordentligt överraskad över hur mycket bättre bildkvaliteten är. Det är en helt annan färgåtergivning med mycket bättre detaljer i mörka områden. Inga ränder vid iso 3200 och 6400 och betydligt lägre brus.

Mitt 70-200 2.8/f IS som var ganska oskarpt vid f/2.8 och 200 mm blev helt plötsligt skarpt. 24-105 är nu skarpare än någonsin.

Autofokusen fungerar perfekt. Jag märker inget av de problem som beskrivits av andra. Iofs har jag ett sent serienummer på kamerahuset och enligt Canon ska det inte ha några problem.

Inställningsmöjligheterna är underbara. 2 knapptryckningar för att ställa in egen vitbalans är bara en av det många lättåtkomliga funktioner som finns.

Helt enkelt ett fantastiskt kamerahus.

Liknande produkter: 10d, 50d

Köpt hos: Begagnat

Pris: 15500.00
2010-12-20 Jhns

Att använda: 3 Hållbarhet: 5

PLUS: Snabb och robust ( tror jag). Inlämnad på service efter fall från 40 cm ned i betonggolv.
MINUS: Skärmen på kameran.

Efter att ha fotat med kameran under 6 månader tycker jag att det ärt dax att skriva en recension. Kamerans autofokus är snabb och exakt dock är skärmen på baksidan för dålig i vissa samanhang för att dra upp och se om skärpan blev där man ville.
Kan låta lite motsägelsefullt mot första meningen men ibland tvekar man om det blev en bra bild eller om man misslyckades. 10 Mpixel är kanske lite i underkant med dagens krav speciellt om man skall beskära kraftigt i bilden. Detta gäller speciellt på fågelbilder.
Kameran låter som en kulspruta så den är inte diskret.
Fick tillbaka kameran , det gick att laga men billigt blev det inte. Tur att försäkringen som är dyr täckte skadan.
Både försäkringsbolag och service verkstaden skötte sig exemplariskt.

Liknande produkter: Canon EOS 1D Mark IV

Kundtjänst: Jag har precis lämnat in den på service. Det kan bli anledning att återkomma i detta ärende. Error 99 efter fritt fall till mark.

Köpt hos: Swefo
2010-08-23 torre

Att använda: 4 Hållbarhet: 5

PLUS: Vikten, greppet, displayen, hanteringen, customisering
MINUS: Svårt att nå "pinnen" från vertikalläget.

Äntligen har jag hittat rätt. Hade en 5D som gav underbara bilder men som var för långsam för mitt användningsområde. dessutom är färgbalansen i LCDn tyvärr lite underlig på 5D. Behövde dessutom längre räckvidd än med FF. Perfekt kompromiss i formatet för det i mitt tycke. Relativt rena bilder på 1600. Snabb fokus och framförallt genomsyras hela huset av kvalitet. Har tidigare varit rädd för att skaffa en så stor kamera men den väger inte så mycket mer än 5D med batterigrepp. Sökaren ger en klar bild med mycket information. Laddningen på batteriet verkar hålla i evighet. Displayen är kanske inte i klass med Nikons bästa men jämfört med tidigare Canonmodeller mycket bra. Rekommenderas starkt även för en amatör!

Liknande produkter: 5D

Kundtjänst: Mattssons i Lund gav mig den hjälp jag behövde

Köpt hos: Mattssons i Lund

Pris: 16999.00
2010-03-11 JagCanonist

Att använda: 3 Hållbarhet: 5

PLUS: Snabbhet,MYCKET bra AF .Grepp möjligheten.Gedigen känsla. Lilla sensorn(1,3x förstoring)
MINUS: Lite liten display.För stor/tung (Bara ibland,men ytterst sällan).Lilla sensorn(1,3x förstoring minskar vidvinkel)

Hade den bara till låns under några veckor(Sommar 2009).
Min 5D Mk II på avancerad rep
MEN med 1D mk III var det mesta positivt.
Just nu kanske 7D är ett bättre val ?

Kundtjänst: Canon RCC Göteborg är toppen.

Köpt hos: Rep LÅN Canon RCC Göteborg
2010-01-02 Lasse Hafner

Att använda: 4 Hållbarhet: 5

PLUS: stadig, robust,yrkeskamera, bra batteritid och grymmt snabb.
MINUS: Kanske autofokusens träffsäkerhet, denna ska vara åtgärdad och är av den sista batchen, har haft problem med bla min 70-200 2,8 IS glugg och skärpan med denna

Har bara haft denna en kortare tid, är inte riktigt överens med den än, kanske en träningssak. Är inkörd på min 1DMK2N som jag älskar över allt annat.
Känns som om den inte är lika säker på träffarna med autofokusen som 1DMK2N, men jag ska nog testa mer.
Batteritiden är märkbart bättre än 1DMK2N, samt den skyfflar pixlar snabbre, den är tom snyggare på höga iso än 1DMK2N, viket är beundransvärt då 1DMK2N är grym på stan i kvällsljus.Har EC-B mattskivan i för manuell fokusering, kanske den som bråkar med autofokusen, som sagt ska testa mer, återkommer längre fram.

Liknande produkter: 1DSMK3

Köpt hos: privat av pressfotograf 2009

Pris: 16000.00
2009-04-16 Rolf Nyström

Att använda: 4 Hållbarhet: 5

PLUS: Snabb serietagning, snabb AF, säker AF, många korslagda AF, ger AF med 500/4 och 2x extender. Inga knappar som ofrivilligt ändrar inställningar mm.
MINUS: Låter lite för mycket. Priset om man inte hittar en begagnad.

Har tidigare haft 40D, även den på 10 mp men bilderna blir klart bättre med denna. Större dynamiskt omfång, mycket lägre brus gör att det känns som fler pixlar i kameran.
Jag är helnöjd. AF är mycket bättre, skärpan sitter där den skall med mycket större säkerhet när jag kör 500 mm. Med 1,4 extender sitter skärpan lika säkert, om inte bättre än med 40D utan extender. Som grädde på moset fick jag AF med 2x extrender det har man inte med 40D, 5D eller de andra kamerahusen som har den ljussvagare autofokusen.

Kameran är ren från knappar som har en tendens att vrida sig så att man har fel inställning när det blir bråttom. Alla ändringar måste ske med tvåhandsgrepp, det är bra.

Ljudet är ett problem för mig som plåtar däggdjur. Min 40D var betydligt tystare och störde inte djuren alls men det gör denna med sitt lite högre metalliska läte. Det har jag löst med en gammal ljuddämpare som Nikon sålde för många år sedan.

19 korslagda AF-punkter är kanon. Visserligen är bara den i mitten gjord för 2,8 och större bländare men de andra fungerar mycket bättre än vad de gjorde på 40D när jag använder 500/4. Dubbla minneskort är en trygghet för man slipper hålla koll på när det tar slut, då tar det andra bara över.

Av någon anledning kan jag köra på längre slutartider och få skarp med enbentstativ nu än jag kunde med 40D. Kanske beror det på den större tyngden och bättre balansen, med 500 mm alltså.

Ett stort minus är att jag inte köpte kameran för länge sedan.

Köpt hos: Begagnat
2009-02-05 Chris Berg

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Snabbare autofocus, större omfång, bra sökarbild, säkrare exponering samt kan ställa skärpan på bländare 8.
MINUS: Vikten samt klumpigare batteri, det är inget som man stoppar i fickan bara. Laddaren är också större vid resor.

Helt underbart resultat efter man vant sig vid vikten och skillnaderna mot 20D, som nu känns liten och fjuttig. Bilderna har lägre kontrast och därmed större omfång vilket ger mycket mer teckning i skuggor och högdagrar.
Batteriet håller verkligen många exponeringar även i kyla, om man låter bli live view.

Liknande produkter: 50D och 1D mk2.

Kundtjänst: Säljaren var verkligen servicevänlig och hjälpte till när jag ställt i högdagerprioritet vilket begränsade ISO-valet till 200-3200.

Köpt hos: Privat Nov 2008

Pris: 20000.00
2008-10-27 Olov Köling

Att använda: 4 Hållbarhet: 5

Mycket tålig vid krävande förhållanden, vinter, regn och vid jakt.Enormt bra prestanda.

Köpt hos: FotoVideo
2008-10-05 Lars Altberg

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Snabb, snabb verligen snabb!!! Fantastiskt fina bilder som jag tycker har bra färger direkt ur kameran.
MINUS: Tycker inte det finns några direkta minus. Nåt som slog mig direkt när den kom hem var varför det inte var 2st CF !! Det är faktiskt dumt.

Det här är min första recension, känns faktiskt svårt.
Jag har haft kameran i drygt ett år. Det har varit både bra och dåliga upplevelser.

Fick den på hösten och då blir det ju mörkare tider.
Använde den utomhus och inne i Dina Arena, upplevde att den fungerade klockrent.

Den låg dock inom spannet där felet på spegeln kunde finnas så jag bestämde mig för att få den kollad. Bokade tid hos RCC i Göteborg en tid efter att den största ruschen ebbat ut.

Fick den tillbaka och i samband med det så började så smått ute säsongen för fågel börja. Jag började då att märka att det inte vart så bra. Mycket av bilderna var ej rätt focuserade. Tänkte då att det var kanske jag och att jag måste träna.

Vart dock ett par tillfällen där jag var nära det gick fort placeringen av focus punterna var perfekt, inte en enda bild i seriena om ca 10 bilder satt. Och så väldigt snabb rörde sig inte målet.

Bilderna hade ungefär samma grad av luddighet, och då vart jag tvungen att kolla. Ja den focuserade framför. In med allt denna gång för kontroll och tyvärr var det lika igen. Så höll vi på, 4 gånger var den in. Det under den period som jag väntat på sen jag fick kameran.

Den 4:de fick jag låna ett annat hus och då vart mitt borta i 3 veckor. Grejen var den att de tydlingen inte kunde se nåt i deras testmetoder utan att allt där såg bra ut. När de sen fick bilder och när jag blivit riktigt irriterad på en av tekninkerna (förlåt) som sa att det inte fanns nåt fel, fick jag lugnande besked. Det som jag uppfattade som att det inte fanns nåt fel var som nämdes ovan att de inte kunde mäta sig till det men att de såg på bilderna att det inte var bra.

Problemet är sedan länge löst och kameran är grym!
Vill trots allt ge RCC ros för att de till slut löste detta och att jag fick låna ett kamerahus under utvärderingstiden trots att jag inte är cps kund.

Kameran är välbyggd och trots sin storlek upplevar jag den lätt, den är väldigt lätt att använda med bra och logiska menyer. Den är som sagt väldigt snabb och jag får känslan av att gör jag rätt så får jag bilderna.
Precis som jag vill att det ska kännas!

Liknande produkter: Ska väl vara 30d väntade lite på 40d som inte kommit.
Bestämde mig dock för denna!

Kundtjänst: Cyberphoto är fantastiska på alla sätt, rekomenderas verkligen.
Canon RCC är ochså riktigt bra tycker jag. (se ovan)

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 36500.00
2008-07-03 Magnus Widenstål

Att använda: 4 Hållbarhet: 5

PLUS: AF och bufferten vid RAW fotografering.
MINUS: Skulle vara placeringen av "styrpinnen" när man fotar med huset på högkant. Särskilt när man nu kan välja AF punkt med "pinnen".

Här kommer min recension efter snart ett års användande. Har svårt för recensioner av personer som bara använt en produkt i några veckor eller ännu värre, dagar. Detta är en underbart kompetent kamera. Otroligt snabb, snabbare än jag haft användning för. Samt en fantastisk AF servo (efter spegelbyte och mjukvaru uppgradering). Skärpan sitter dar jag vill ha den i alla lägen. Då det ändå blir fel så är det mer på grund av mig själv än kameran.

Den är byggd som en stridsvagn. Tung och gedigen, passar utmärkt med större objektiv som ger helheten en skön balans. Knapparna sitter där dom skall (enligt mig som bara kört Canon). Batteritiden är mycket bra tilltagen, samt att indikatorn inte "ljuger". Det är lätt att planera batteribyte i tid.

Underbart med två kortplatser, men hade nog föredragit 2 CF eller 2 SD inte som nu, ett av varje.

Menyerna är lättbegripliga och mycket överskådliga. Handhavandet är enkelt även om man inte lusläst manualen.

Enligt mig en underbar kamera, som tål att vara med i stort sett överallt.

Liknande produkter: D3

Kundtjänst: Är CPS kund. Har bara gott att säga om Canons kundtjänst och deras service partner.

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 36500.00
2008-07-02 ymmotvtx1

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Byggkvalite Autofocus Serietagningar Bildkvalite
MINUS: Hittar inga ännu

Här är det ultimata vad det gäller Actionfoto Naturfoto mm
Byggkvaliten är Grymmmmm i alla avseenden Autofocusen blixtsnabb och Exakt Bildserietagning på högsta hastighet är så extremt bra 10 bilder per sek är ovärderligt för dom snabba situationer som dyker upp under olika sportevenemang.
Naturfoto på tillexempel flygande fåglar och andra djur i vår fauna är nu mer ett nöje att fånga med denna Canon.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 37998.00
2008-04-04 Palletheking

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Stark, snabb, robust, lätthanterlig, bra bildkvalitet.
MINUS: inga som jag kommer på.

En kamera som har precis allt. Det har visserligen funnits betänkligheter angående dess af. Jag har dock själv upplevt att kameran alltid gör jobbet. Bildkvaliten är superb och handhavandemässigt har jag svårt att se något som är bättre. Det finns snabbknappar och genvägar till i stort sett allt vilket gör kameran mycket användarvänlig. Man kan också knappa in sin egen meny för de mest använda funktionerna, så man slipper gå in i custom-menyerna för att komma åt specialfunktioner. Spegeluppfällningen är en sån funktion som jag väljer att ha lättåtkomlig. En frisk kamera har nog ingen överman sett till autofocus, den är mycket snabb och säker. Kameran känns kassaskåpslik i byggkvaliten. Den tål nog det mesta som den kan tänkas utsättas för. Har använt min kamera sen juni-07 och den har fungerat klockrent. Bruset på höga iso är väldigt lågt. Man kan utan betänkligheter använda iso 3200 om situationen kräver. Just upp till 3200 fungerar allt väldigt bra, även iso 6400 kan ge bra resultat, men jag upplever en klar kvalitetsförsämring från 3200 till 6400. Betydligt mer än den som blir vid 1600 upp till 3200. Trots högdagerprioritet inställd så klarar bufferten ca 22-25 bilder i RAW på högsta hastighet, 10 bild/sekund. En kurios egenskap folk sällan nämner är att när kameran är inställd på spotmätning så kan man använda FEL-knappen som multispotverktyg. Upp till sju mätpunkter fixar kameran. Jag kan bara rekomendera den här totalt professionella kameran. Det bästa jag ägt i fotoväg.

Liknande produkter: Canon 5D

Köpt hos: Privat från USA
2008-02-17 helto

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Byggkvalité, bildkvalité, "känsla", AF när den fungerar
MINUS: Släppa en proffsklasskamera med AF problem av denna kaliber

Jag har väntat några månader med att göra min recension då jag ville verkligen lära känna kameran ordentligt då detta är min första 1D typ kamera. Jag uppgraderade från 30D då jag sökte snabb autofokus och ett tåligt kamerahus jag kunde lita på i alla väder.

Det första som slog mig när jag öppnade kartongen var den otroliga byggkvalitén. Det känns som man kan slå in spik med denna. Den sitter perfekt i mina händer och balansen är otrolig. Tror dock att de med små händer kan få problem att nå alla kontroller, framförallt i "portrait" läge.

Bildkvalitén är briljant, jag kör nästan uteslutande RAW men testat jpeg med bra resultat. Jag kör upp till ISO 1600 utan att blinka, ISO 3200 fungerar förbluffande bra och ISO 6400 funkar väl med programvara som NEATIMAGE med används bara i nödfall.

Autofokusen var lite svår att få grepp om men efter lite träning så lyckades jag förstå dess styrkor och begränsningar.

Tyvärr så insåg jag efter ett tag att autofokus inte riktigt presterade vad jag förväntat mig och snart blev det klart att det mycket riktigt var problem med detta. Det klart att det kändes surt att pynta så mycket pengar för "topp class" men inte riktigt att kameran levererade.

Jag har fixat min ("submirror fix") och nu tycker jag den fungerar kanon. Jag rekommenderar verkligen att ägna tid åt att hitta just dina inställningar som du trivs med för att få max prestanda ur AF.

Jag har hört rykten om en ytterligare fix och är det så att Canon ytterligare kan förbättra min kamera så är det otroligt.

Jag kan inte annat än rekommendera denna kamera dock skulle jag invänta "fix 2" innan köp. Canon verkar dock inte lämna sina kunder i sticket men surt för dom som väntat ett år för att få en optimalt fungerande kamera i denna prisklass.

/Tomas

Liknande produkter: Canon 5D, Begagnad 1Ds mkII

Kundtjänst: Mycket bra, Canon har hanterat AF fixen kanon.

Köpt hos: Japan Photo

Pris: 36000.00
2008-02-07 Per Karlström

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

Mark III är otroligt snabb. Det är känns grymt genomtänkt hela kameran, knapparna sitter där dom ska och menyerna funkar fint.

Kundtjänst: Fick den en månad tidigare än beräknat! Snabb och bra service av mkt kunnig personal.

Köpt hos: Walters Foto
2008-01-28 BenkeO

Att använda: 3 Hållbarhet: 5

PLUS: snabb, lågt brus på höga ISO, färgåtergivning
MINUS: tung, kräver en hel del fotokunskap och "datorvana"

Tagit över 4000 bilder efter första batteriladdningen - och har fortfarande kapacitet kvar! En stor och tung klump, men underbar att fota med. Custommenyer, egna genvägar och inställningar gör att man efter lite fippel snabbt ställer om kameran efter dina vanligaste syften.

Liknande produkter: 5D, 40D

Köpt hos: FotoVideo

Pris: 36480.00
2007-10-14 RÖN

Att använda: 4 Hållbarhet: 5

PLUS: Snabbheten Skärpan med 2 st Digit 3 processorer
MINUS: Tung och stor

Jag har efter flera månaders väntan äntligen fått en kungen av Canon. Det tog bara några timmar att förtå helheten av kameran. Jag har ju en 20 D också. Det enda negativa hittills är att det tar lite tid att byta autofokuspunkter. Allt annat är possitivt jämfört med 20 D. Framförallt bildkvaliten och snabbheten

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 36000.00
2007-10-03 Malm

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Stort dynamiskt omfång, säker i exponeringarna, snabb (givetvis), Enkel att komma igång med
MINUS: Upplösningen skulle kunna få vara något högre men har inte känt mig begränsad på något sätt.

En kamera som håller vad den lovar. Jag var inställd på att inkörningsperioden skulle bli klart längre än den faktiskt blev, är klart överaskad att trots alla inställningsmöjligheter fortfarande är väldigt enkelt att få en översikt, mycket tack vare den nya grupperingen av custom-funktioner. Mina-favoriter-menyn är också ett stort steg i rätt riktning, enkelhet!

Snabb, naturligtvis, knappt att det behöver nämnas men naturligtvis är kameran våldsamt snabb, låter lite likt en K-pist. Har inte haft några antydningar till fokusproblem.

Bildkvaliten är också imponerande, bytet från 20D innebar framför allt bättre brusegenskaper, nu är man inte alls orolig över att behöva gå upp på iso 640 - 800, upplever bruset där som iso 400 var med min tidigare kamera. Kameran har också mycket enklare att hantera svåra ljussituationer dels för att ljusmätningen fungerar bättre och framför allt ett bättre dynamiskt omfång, situationer där min 20D brände ut högdagrar, t.ex motljussituatoner fixar 1D Mark III klart bättre.

Någonting som jag var tveksam till att man skulle använda var LiveView men nu med facit i hand så är det oerhört användbart tack vare möjligheten att zooma in i bilden och finställa skärpan. Har lyckats ta en del bilder som hade varit i stort sett omöjliga genom den traditionella sökaren (som även den är enorm jämnfört med mina tidigare erfarenheter).

Sammanfattningsvis: Mycket pengar, men uttrycket man får vad man betalar för har sällan stämt bättre!

Liknande produkter: 1Ds Mark II, 1D Mark II (n)
2007-09-20 Skrivaren

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS:
MINUS: Ingen autofokus i liveview. Den hinner inte riktigt med att göra färgerna rätt vid 10 bilder/sekund.

Högt ISO med bara lite brus, fantastisk batterikapacitet, liveview med förstoring, högdagerprioritet och många inställningsmöjlligheter. Fina bilder!

Kundtjänst: Lång tid till leverans.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 36500.00
2007-09-07 sporter

Att använda: 4 Hållbarhet: 5

PLUS: Serietagningarna är guld värt i vissa lägen.
MINUS: Den är fortfarande väl stor och tung

Det här är det bästa redskapet för sportfoto som jag någonsin hållit i.
Sitter som gjuten i handen, å den är snabb , skarp och exakt.

Köpt hos: FotoVideo

Pris: 36500.00
2007-07-18 Barbro A

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Gedigen. Flexibel. Logiska inställningar.
MINUS: Aningen tung. Svår att få tag på.

Oj, oj, oj, den är snabb! Utstrålar kvalitet. Inget/lågt brus vid höga ISO-tal. Digic III processorn ger fantastisk färgåtergivning. När man använt kameran ett tag märker man hur logiskt alla menyer är gjorda. Skärpejustering av objektiv är ett stort plus. AF fungerar perfekt. Har tagit nästan 1000 bilder på flygande fågel. Fantastisk snabb och precis AF.

Liknande produkter: För närvarande finns inget jämförbart.

Köpt hos: Expert, Lidköping

Pris: 36250.00
2007-07-01 Stefan Jonsson

Att använda: 4 Hållbarhet: 5

PLUS: Sensorns bildkvalite, går att "croppa" mycket. Kvaliten.
MINUS: Priset

Fantastisk kamera som känns gedigen alltigenom.
Provat av autofokusen som följer rörligt motiv utan problem
på full öppning (f/4). Mycket lärorikt att kalibrera skärpan på objektiven.
Fantastiskt många inställningar att göra, lite rådvill här men det kommer att sätta sig.
På det hela taget känns det som en investering som kommer att hålla i ett antal år.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 36000.00
2007-06-07 rnyholm

Att använda: 3 Hållbarhet: 5

De förändringar som gjorts från 2:an är jättebra. Den är lättare pga att ackun är mindre. Verkar som gummit är mer gummi och är behaglig att hålla i. Verkligen bra är att man inte behöver längre greppa med två händer och ändra ISO tal utan det går att göra det med en hand utan att behöva ta bort blicken från sökaren.

Liknande produkter: EOS 1D Mark II

Köpt hos: Fotoatelier Aavamo Kristinestad

Pris: 37203.00
2007-05-29 Ralph L

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Den är tämligen kompromisslös. Enastående bildkvalitet även på höga ISO-tal.
MINUS: Tung, dyr och just nu oerhört svår att få tag på.

Ja vad ska man säga.

En otroligt kompetent kamera som knappast gör någon besviken. Hastigheten är fantastisk, och då menar jag inte bara 10 b/s utan på alla sätt och vis. Fokuseringen är otroligt snabb och exakt. Väldigt kort slutarfördröjning (som man dessutom kan korta ner via custom-funktion, kräver dock antagligen ej nerbländad optik för att ge något).

Fortfarande är det en tung kamera, men jag klagar inte. Frun muttrade lite dock... Men som motvikt bak på en rejäl tele sitter den som en smäck.

Det pratas mycket om brus hit och brus dit. Det lilla brus den ger på höga ISO-tal ser ändå rätt bra ut då det upplevs finkornigt, ungefär som på EOS 5D. Se t ex den långa tråden här, http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?s=&threadid=73568&perpage=15&pagenumber=94 .

Jag gillar den lilla detaljen att det går att spara RAW på ena minnet och JPEG på det andra.

En kamera väl värd att vänta på. :)

Liknande produkter: Canon 1D Mark II

Köpt hos: Cyberphoto

Elinchrom Deep Umbrella Promotion