Carl Zeiss Makro-Planar 100/2 ZF: Recensioner | Tester | Produktinfo | Prisjakt - Fotosidan

Annons
Recensioner > Objektiv > Fasta objektiv > Carl Zeiss Makro-Planar 100/2 ZF
Recension / Test / Priser / Fakta

Carl Zeiss Makro-Planar 100/2 ZF


Summering

För Nikon enligt det gamla manuella utförandet AIS.
Fokuserar ner till skala 1:2
Diameter 76mm, längd 89mm, vikt 680g



Betyg


(5/5)
(baserat på 4 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!

Mer info

För Nikon enligt det gamla manuella utförandet AIS.
Fokuserar ner till skala 1:2
Diameter 76mm, längd 89mm, vikt 680g

Recensioner

2016-10-27 zoranpucar
PLUS: Makalös skärpa redan på full öppning.
MINUS: Jag tycker alla mina andra objektiv suger nu. Inklusive Nikons 50 1.4, och 70-200 2.8 VR.

Jadu... hur börjar man att beskriva det här objektivet? Det är något i hästväg. Skärpan, mikrokontraster, färger, på full bländaröppning är helt makalösa. Det totalt redefinierar vad man tidigare ansett är skarpt. Helt helt makalöst. Avsaknad av autofokus är nästan en feature. Just att det sitter en Zeiss på kameran får mig att resa tillbaka till filmtiden, när man som yngling sprang med skolans Hasselbladare och varje bild var ett konstverk. När man greppar fokusringen går nästan som en stöt genom kroppen. Det är fullständigt makalös styck av ingenjörskonst. Den känns rejäl, tung, helt perfekt.

Bokeh är fantastisk. Det är så skarpt vid full bländaröppning att man blir mållös. Det enda, men ack så stora problemet med det här objektivet är att man kommer kassera alla bilder man tagit med ens andra gluggar. Ja, redefinierar vad som är skarpt.

Den är lätt värd nypriset (15 000kr). Lätt värd mer än så.

Liknande produkter: Dum nog att ens fundera över Nikons 105 VR, Sigma 105 OS.

Pris: 8800
Torvald Netterby
2011-12-31 torre
PLUS: Skärpa, kontrast, bokeh, byggkvalité
MINUS: Inga, priset?

Vilken optik...! Glöm allt vad skärpa och kontrast betytt tidigare med dina skarpaste gluggar. Har altid gillat Nikkor 180 2.8 och Canons 200 2.8 men dessa bleknar bredvid Zeiss 100 2.0. Missförstå mig rätt, de är trevliga objektiv som passar till porträtt etc. Zeiss-optiken ger bara fantastiska bilder punkt slut. Skärpan är fantastisk liksom mikro-kontrasten. Färgerna är mättade utan att se onaturliga ut. Bokehn är utomordenligt fin. Närgränsen ger ju inte mer än 1:2 men räcker långt för mina behov. Mekansikt är den ett underverk och den är ganska kompakt utan motljusskyddet på. Motljusbilder är inga problem, har pekat den rakt i solen utan att få så mycket som en liten prick på bilderna. Detta är en sådan optik som man bara riktar mot något så blir det en bra bild. Visst krävs det lite träning med att fokusera manuellt men med fullformat och en bra sökare som i D700 så går det att sätta de flesta bilderna. I mitt fotande går det ibland snabbare att använda manuell fokus än autofokus. Gillar att anvnda bländarringen på objektivet, det ger en känsla av att fota "på riktigt" som man gjorde på äldre systemkameror.
Till porträtt är den kanske inte bästa valet, den är liksom för skarp. Canons 135 2.0 är ett bättre val då.
På tal om Canon kan jag nämna att manuell fokus är mycket lättare på en Nikon D700 än en 5d II. Dels så har man pilarna och "pricken" som styr riktning och dels så är mattskivan (och då menar jag originalskivan) i Nikon tydligare när man har träffat fokus, Canons tenderar att se skarp ut hela tiden om man jämför. Har inte provat med Canons EG-s, kanske ger bättre resultat.
Rekommenderas å det starkaste
2011-01-26 Chaz
PLUS: Skärpan(!) byggkvaliten
MINUS: Dyr

T o p p k l a s s !
Måste provas för fatta hur skarpt gluggen verkligen är.

Liknande produkter: Finns inte :-)

Köpt hos: Mediamark
paul innergård
2008-11-12 Palletheking
PLUS: Välbyggd, skarp, bra kontrast, fina färger.
MINUS: Dyr.

Zeiss 100 2,0 macro måste vara en av alla tiders bästa korttelen. Skärpa, färger och kontrast är helt makalösa. Bokehn bland det bästa jag sett. Jag har aldrig haft en glugg med så otroligt bra resultat på full öppning som denna. På bl 2,0 är gluggen magnifik och bländar man ner till ex 5,6 så får man en fantastisk 3-D skärpa. Jag kan knappt med ord beskriva hur nöjd jag är med min 100 mm. Jag var nära att sälja den för en tid sen, men är glad att jag ångrade mig.

Byggkvaliten och mekaniken i övrigt är på absolut topp. Många pratar i termer som att gluggar känns som de gjorde förr. Jag skulle hävda att det inte finns många objektiv från den analoga tiden som är så välbyggda som Zeiss skapelser. Trots sitt pris tycker jag den är prisvärd då den saknar motstycke.

Kundtjänst: Molfo kundservice är inte mycket att hänga i julgran. Men expertbutiken där gluggen är köpt ifrån tycker jag är väldigt service-minded.

Köpt hos: Expert Linden, Norrköping

Pris: 12900

Forumdiskussioner

Det finns just nu inga diskussioner kopplade till denna produkt. Det kan ändå finnas diskussioner som går att hitta med sökfunktionen.

Till salu i Köp&Sälj

Det finns just nu inga publicerade radannonser med denna produkt.

Bilder tagna med produkten

Ägare

Medlem Lagd i kameraväska +
Monografen 2014-07-04 14:59:25
Tvivlaren 2015-09-01 23:02:27
zoranpucar 2016-10-27 09:52:46


Ser du något felaktig information? Kontakta oss och beskriv felet noga så skall vi kika på det.

ANNONS