Annons
Annons

Nikon D5000



12,9Mpixel
vridbar 2,9" skärm
4 bilder/s
Ansiktsprioriterande AF

Övergripande: 
Att använda: 
Hållbarhet: 
(baserat på 16 recensioner)


Skriv en egen recension



2012-11-18 Max01

Att använda: 3 Hållbarhet: 5

Har varit utmärkt i tuffa förhållanden.

Pris: 3990.00
2012-10-10 Photologicaly

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Vinklingsbar skärm, tung (ger balans), mindre brus, direktredigering i inställningarna
MINUS: Skärmen gör inte bilderna rättvisa i kameran Ingen autofokus i Lv läge

Kraftfull kamera som klarar alla utmaningar! Den har aldrig svikit mig, är inne på mitt andra år med den och kan säga så att det är ett av mina bästa år!

Liknande produkter: Nikon D90, Nikon D5100

Kundtjänst: Mycket bra

Pris: 3999.00
2011-08-15 MrKarisma

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Dynamiska omfånget på iso "Low 1" (iso 100) Här klarar den upp till 2 stegs underexponering utan störande brus i upplättade skuggor. Otroligt. Raw-filerna blir av någon anledning bättre i Adobe Camera-Raw än filerna från min Nikon D3. Liten. Smidig. Går att fälla in skärmen så man slipper den. Extremt bra batteritid.
MINUS: Slutarfördröjningen även med manuell fokus.

Efter lite mer än 1 år med denna kamera kan jag inte säga annat än att detta är mitt bästa kamera-köp någonsin.
Raw filerna är fantastiska, speciellt på iso 100 (Lo 1) De klarar flera stegs underexponering (utfrätta högdagrar bye bye) utan att brusa speciellt mycket när man lättar upp skuggorna. Ingen bandning i upplättade skuggor som min Nikon D3.
Den är liten o smidig. Ger fantastisk bildkvalite och jag orkar ta med den överallt samt en batteritid som är riktigt imponerande.
Jag använder i stort sett kameran bara med Nikkor Af-D 35mm/2.0 och får då köra manuell fokus. Funkar hur bra som helst.
Om du får tag i en billigt så köp! MEN, jämför först priserna med uppföljaren, D5100. Sitter en fantastisk sensor i den med.

D5000 har blivit min huvudkamera och min D3 står mest på hyllan. När jag får likvärdig bildkvalité från D5000, varför ska jag släpa runt på D3:an förutom när det viktigaste av allt är extremt kort skärpedjup? Nä, jag tycker Nikon kan släppa en liten smidig Fullformater under 2012, en D600 kanske? Ja tack :)

Liknande produkter: Nikon D3100 Nikon D5100

Köpt hos: Inet Data

Pris: 3995.00
2011-04-01 lena61

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Vinklingsbar skärm, mkt bra bildkvalité, lågt brus även vid högre ISO, lagom tung , filmkvalitén riktigt bra
MINUS: Något liten skärm annars inget dåligt

Har haft kameran i snart 2 år nu o varit mkt nöjd, min första systemkamera, ONOFF körde en drive så man fick kameran + 18-55 objektivet , 4 GB minneskort + väska så då slog jag till

Liknande produkter: Blev förälskad direkt i denna

Kundtjänst: ganska bra

Köpt hos: ONOFF

Pris: 8995.00
2010-11-23 Kim sundström

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Kan vinkla skärmen, Lätt/snabb att ändra inställningar. Filmläge.
MINUS: Liten skärm

Älskar den här kameran, lätt att hittat allt på och förstå sig på. Har aldrig svikit. I film läget kan det vara svårt att se hur det blir på 2.7 " skärmen då det även visas en del info i neder kanten som tar upp extra plats. annars konon!

Liknande produkter: Nikon D3000 D90 Canon 450 Sony alpha 230

Köpt hos: Expert Hudiksvall

Pris: 7999.00
2010-09-03 Aleho

Att använda: 4 Hållbarhet: 3

PLUS: Billig, bra bildkvalité, lågt brus, den vikbara skärmen.
MINUS: Liten, plastig, autofokus fungerar bara med AF-S objektiv.

En bra kamera till ett bra pris

Kundtjänst: Snabb

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4990.00
2010-08-03 -big kahuna-

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: AF, brusprestanda, storlek, vikt, byggkvalité, bildkvalité
MINUS: Sökarbilden kunde fått vara lika stor och fin som på D90, men något ska dom väl dra in på när det är en billigare modell.

Nikon borgar för kvalitet och prestanda i toppklass, så även denna kamera. Samma sensor och AF som i D300s och D90, så bilderna är i absolut toppklass. Fantastiskt lågt brus, suverän bildkvalitet direkt ur kameran. Efterbehandling är helt onödig. Enklare redigering kan göras direkt i kameran (räta upp, justera perspektiv etc) Den vikbara skärmen kändes lite löjlig i början, men har underlättat många gånger vi makrofotografering och liknade på "marknivå". AF mycket pålitlig.

Liknande produkter: Nikon D90

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 4190.00
2010-07-10 Nillanp

Att använda: 4 Hållbarhet: 5

PLUS: Filmning, man kan redigera bilder direkt i kameran
MINUS: Seg autofokus i LV, ingen pausknapp, ändrar inte fokusen i filmning, känns bara som den spelar in o inget annat liksom.

Har haft kameran sedan jul och är super nöjd. Min första systemkamera och den har lärt mig väldigt mycket. Lite svår i början bara :)

Liknande produkter: D 3000, Canon eos 1000D Nikon D90

Köpt hos: SIBA

Pris: 7000.00
2010-06-12 Mathias5

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Vinklingsbar skärm som är unik för denna modell. Man kan plåta i svartvitt. Inte alltför tung, minskad vikt pga avsaknad av AF-motor.
MINUS: Långsan AF i filmläget och i LV- läge.

Har bytt in min Pentax K10D mot en Nikon D5000. Unik 2,7" fällbar skärm med 230 000 pixlar. Samma bildsensor som i D90 och en mängd nya fräcka finesser. Har precis fått den så jag har inte lärt mig kameran än. Nikon D5000 är min 2:dra systemkamera och jag gillar den starkt. Denna kamera är inte vädertätad som Pentaxkamerorna men man kan ju istället investera i ett specialtillverkat regnskydd från Aquaglide.

Liknande produkter: Pentax K7, Nikon D3000, Canon EOS 550 och Nikon D90.

Kundtjänst: Jysst service på Scandinavian Photo.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 6000.00
2010-01-07 jlofgren

Att använda: 5 Hållbarhet: 4

PLUS: Bra mätningspunkter med AF
MINUS: Långsam AF med i liveview läget

Min första "ordentliga" systemkamera. Gick från min analoga systemkamera till denna så än så länge är jag väldigt nöjd.

Köpt hos: J&R Elecronics
2009-12-31 ullisen

Att använda: 4 Hållbarhet: 5

PLUS: Lätt att hantera även för den som inte är så van.
MINUS: Vet inte om det är jag som gör fel, men har lite svårt med fokus punterna.. =/

Detta är min första kamera av detta slaget enkel att använda och fullmatad med finesser som hjälper till att ta de perfekta stillbilderna.
Genom ett flertal olika motivtyper kan du välja den inställning som passar bäst för stunden. På skärmen visas exempelbilder som hjälper dig att välja rätt läge.

Köpt hos: El-Giganten
2009-12-29 Aldalfo

Att använda: 4 Hållbarhet: 5

PLUS: Iso prestandan, jättefin upp till 3200. Bra sensor, ger fina, välexponerade bilder. Auto active D-lighting gör skuggor ljusare och högdagrar mörkare vid behov.
MINUS: Liten sökare, långsam autofokus i liveview läget. När man ska spela in video saknar jag "Paus funktionen" väldigt mycket, det finns bara "rec" och "stop". =(

En kamera med många inställningsmöjligheter, och man kan finjustera dem efter egna behov t ex: stödlinjer i sökaren, olika inställningar för AF och avtryckare, visning av iso, exponeringsfördröjning, gaffling, active D-lighting mm..
I retuscheringsmenyn kan man skapa retuscherade kopior och fixa till saker som: röda ögon, D-lighting, beskäring, monokrom, färgbalans, filtereffekter, räta upp, stopmotion film, mm..
Eller välj en bildkontroll, ändra och skapa nya anpassade bildkontroller (Kontrast, färgmättnad, skärpa, monokrom mm).
Möjlighetera är många. Istället för att ändra i datorn, kan man fixa till mycket direkt i kameran, beskära, svart/vit mm.. Sparar tid.
19 förprogramerade motivtyper t ex silluett, höstfärger, nattlandskap. Automatisk intervallfotografering upp till 999 bilder. Bildöverlägg mm..
Blir inte bilderna bra är det inte kamerans fel. Men man måste nog först läsa de 230 sidorna i instruktionsboken, sen ut och hitta fina motiv och bildvinklar. Tekniken får inte ta överhanden från bildskapandet! VR på objektiven var guld värt, speciellt på 55-200mm

Liknande produkter: D3000

Kundtjänst: Fotokungen. Inga problem. Beställde på lördag hämtade ut paketet på Tisdag.

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 0.00
2009-10-23 shogunami

Att använda: 5 Hållbarhet: 4

PLUS: Enkel och snygg design, bra nybörjarkamera, scene-inställningarna, bra videokvalitet.
MINUS: Ingen autofokus i videoläge, dålig ljudupptagning, lågupplöst skärm, ibland rörig autofokus.

Haft kameran nu i strax över 3 månader och den har fungerat riktigt ordentligt bra, inga problem alls, förutom ett litet krux som jag kommer till senare.
Kameran är väldigt enkel att hantera och är något för både riktiga nybörjare och proffs. Kameran i sig är väldigt "point and shoot", bilderna ser bra och proffsiga ut redan från början. Med alla inställningar som scenes och de olika iso-nivåerna kan man verkligen anpassa kamerans fotoläge efter smak och tycke, helt underbart.
Kameran är lagom stor i händerna och jag märker knappt att jag håller i kameran när den väger så lite. Vissa klagar på vikten men själv har jag hållt i värre kameror.
Videofunktionen är ett roligt plus och ibland användbart eftersom videokvaliteten är riktigt bra, 720p (inte FullHD/1080p som vissa påstår. Nikon D90 har inte heller FullHD inspelning, som väldigt många återförsäljare påstår) som funkar bra i alla ljussättningar, dock är ljudet lite att klaga på eftersom minsta lilla vind gör att man inte något annat än bruset. Att man inte kan koppla in externa mikrofoner är också ett minus, men oavsett hur mycket bra och dåligt det finns med videon så är det trots allt en fotokamera och inte en videokamera.
Skärmen är något som många är nöjda med, men helt ärligt bryr jag mig inte om att skärmen är vridbar eftersom när man fotar i Live-View läge så tar det ungefär 2-6 sekunder att fokusera, beroende på ljussättningen. Vridbart i alla ära, men den låga upplösniningen och PPI'n på skärmen är inte mycket att hurra för. Men eftersom jag varken särskilt ofta förhandsvisar bilder i displayen eller använda live-view, så stör även detta mig inte särskilt mycket då jag nästan uteslutet använda okularet när jag fotar.
Jag är riktigt nöjd med kameran i övrigt, fast när jag startade kameran idag så upptäckte jag ett lagom irriterande litet moment. Ett streck går igenom halva sökarskärmen från överkanten i mitten ner till mittersta fokuspunkten, detta uppstår bara när jag slår på kameran och inte när den är avstängd. Tydligen är detta ingen fara och händer med alla sorters kameror då och då, men jag ska se till att få det fixat då det stör min koncentration något grymt.
I övrigt är kameran ett riktigt kap med ordentligt med inställningar så det räcker att bli över och riktigt fin videokvalitet. Jag har använt ett AF-S DX Nikkor 18-55mm VR-objektiv under hela tiden jag haft kameran.
Mycket i denna recension kan ha låtit negativt och kritiskt, men kameran är trots detta en väldigt bra kamera och en jag rekommenderar starkt för nybörjare som har råd att punga ut några extra hundringar eller för de som vill byta upp sig från t.ex. en äldre kamera som Nikon D40/D60.
Kameran kostade runt 8000kr, inte riktigt säker eftersom jag fick den i present.

Liknande produkter: Nikon D60, Nikon D90, Nikon D80, Canon 400D, Canon 450D, Canon 1000D

Kundtjänst: Inga erfarenheter av deras kundtjänst än så länge :)

Köpt hos: Euronics

Pris: 8000.00
2009-10-09 PeHi

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

Har haft kameran i fyra månader nu och är mycket nöjd med den. Tar bra bilder, enkla menyer, lagom storlek och den vridbara skärmen är fantastiskt bra. Behöver aldrig oroa mig för att skada/repa displayen när jag vänt den "bakofram". Gedigen känsla, känns inte plastig. Hade gärna haft AF i huset, men vill inte betala ett par tusen x-tra för det. Mycket kamera för pengarna!

Köpt hos: Media Markt

Pris: 8990.00
2009-07-29 Michael Törnkvist

Att använda: 5 Hållbarhet: 4

PLUS: Kändes rätt vi första möte det här blir mina nya Turistkamera för min gamla turistkamera D700 är lite för tung
MINUS: Saknar micingång för lös mic. och har inte hittat comander läget för trådlösa blixtar ännu!! så det blir att ha en SB-900

Packade upp kameran satte på nya 10-24mm på kameran och jag var såld direkt. så den ersätter mina gamla turistkameror Nikon D700 som är lite tunga jämfört med denna skapelse.... meeeeen var är mic ingången?? den hade jag villat ha + commander läge för blixtar men man kan ju inte få allt i livet. Objektivet Nya 10-24mm är super eller som dom säger i tjuren färdinan filmen honom ska jag ha!!!!
2009-07-17 ClaesK

Att använda: 3 Hållbarhet: 3

PLUS: Vinklingsbar skärm, 4 bilder/sek HD filmfunktion
MINUS: Långsam autofokus i LiveWiev läget, Ingen exponeringsindikator i LiveWiev läget, Lätt att ändra fokupunkt av misstag

Har haft kameran ett par veckor nu så jag vågar mig på en första recention. Mitt syfte med kameran var att få en kompakt systemkamera att kunna ha med sig på resor, därför föll valet på denna. Den är mindre än Canons variant, min uppfattning var också att bildkvaliten var bättre därför släppte jag Canon som annars är mitt val när det gäller. Så här upplever jag kameran så här långt.
Bilderna blir rena med fint mättade färger. Exponeringen fungerar väldigt bra även i krävande situationer. Du kan göra en mängd inställningar i kameran men ofta via menyn och detta upplever jag som störande. Förvisso kan man tilldela lite olika funktioner för fn knappen men att då behöva välja om man vill ha den till att snabbt ändra ISO eller vitbalans känns som att välja mellan pest eller kolera. För den som inte är allt för van tror jag kameran är jättebra. Dels så visar man grafiskt på skärmen vad som händer när man vrider på bländaren och ändrar slutaren den "öppnar och stänger grafiskt" sedan finns förklaringar som man kan trycka fram i flera olika fall, så för den som behöver lite vägledning är kameran bra. Reglagen är väl lite så där, framför allt flervägskontrollen, flera recensenter har skrivit det och jag håller med, det är väldigt lätt att ändra fokuspunkten av misstag med tummen, framför allt när man vill låsa exponeringen. Skärmen kan vinklas på alla möjliga sätt och vis, detta ger en nya tankar kring hur man kan komponera en bild, kul! Det finns dock en begränsning när man kör LiveWiev och i manuelt läge för du ser inte exponeringsindikatorn när du komponerar bilden utan måste först ställa in exponeringen via den vanliga sökaren eller via informationsskärmen, sedan växla till LiveWiev läge för att komponera och ta bilden. Detta är ju helt värdelöst hur tänkte Nikon?? Till detta kommer att autofokusen tar ett par sekunder på sig att fokucera, så har du otur så är motivet borta för länge sedan. Tanken med skärmen och att kunna ta bilder ur olika kreativa vinklar dog här. Kameran har även en filmfunktion, den är väl mest en kul grej men fungerar ganska hyfsat. Den fyller sin funktion om något kul dyker upp och du slipper ta med videokameran på semestern om du accepterar att klippen blir max 5 minuter långa. Du kan dock spela in hur många klipp du vill. På det hela taget är dock kameran ganska trevlig, bildkvaliten är bra och funktionerna många så som familje/semesterkamera räcker den långt. Det är väl mer när man vill exprimentera lite och behöver kunna ändra saker snabbt och enkelt som man själv vill som den blir lite krånglig.
OBS! Att vissa kameror har ett fel som gör att de inte går att starta, Nikon erbjuder sig att reparera kamerorna kostnadsfrit. Men det hjälper ju inte om du står där på din semester eller fototur eller vad det nu är.

Liknande produkter: Eos 500D

Kundtjänst: Har ställt frågor till Nikons support men dom svarar inte det är 2 veckor sedan snart.

Aifo AB - Elinchrom D-Lite RX ONE Studioblixt