Leica M9: Recensioner | Tester | Produktinfo | Prisjakt - Fotosidan
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Recension / Test / Priser / Fakta

Leica M9


Summering

Leicas första digitala M-kamera med sk fullformat:
18 Megapixel Kodak CCD-sensor
0,68x förstoring i sökaren
Sökarramar för: 28 och 90mm, 35 och 135mm samt 50 0ch 75mm
Smärre kosmetiska ...

Läs mer


Betyg


(5/5)
(4.57/5)
(5/5)
(baserat på 7 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!

Mer info

Leicas första digitala M-kamera med sk fullformat:
18 Megapixel Kodak CCD-sensor
0,68x förstoring i sökaren
Sökarramar för: 28 och 90mm, 35 och 135mm samt 50 0ch 75mm
Smärre kosmetiska justeringar i designen (bla ingen topp-LCD)
I övrigt i stort sett identisk med föregångaren Leica M8

Tillverkare: Leica
Tillverkarens produktsida

Recensioner

Tomas Kronberg
2012-08-03 TomasKronberg

Att använda: 3 Hållbarhet: 5
PLUS: Bildkvaliten tillsammans med Leitzobjektiv/Zeissobjektiv är nog bland de bästa jag sett i alla fall. Hasselblad undantagen.
MINUS: Inget autofokus (av kända skäl). Gummilocket till USB gick först inte att pilla upp utan skruvmejsel, leksakskvalitet tyckte jag först, men även dyra spegelreflexkameror typ 5D har gummilock. Kanske tätar bättre och är hållbarare trots allt. Finns ingen "PC"-anslutning som på min 5D dit man kan koppla min externa Metzblixt (eller en anslutning som det fanns på baksidan av gamla M-kameror), varför är den borttagen?

En kamera gjord för fotografer...

Det verkar som om recensenterna på den här sidan bara har positiva saker att säga om M9. Jag tycker inte det är så enkelt.

Minus: Prissättningen kan aldrig anses vara OK även om man ibland kan få betala stora summor för små skillnader (gäller även Hi-Fibranchen) Kan bero på att det inte finns någon konkurrent, dvs en digital mätsökarkamera med fullformat som är lika liten och kan ta Leitz/Zeissoptik.

Det finns inget autofokus av kända skäl, att proffsfotografer skulle använda sig av helt manuella inställningar är bara nys...

Plus: Så kommer vi då till det som gjorde att jag köpte M9.

1. Jag hade redan ett gäng Leitzobjektiv till mina gamla Leicor.
2. Att köpa film, framkalla (undantaget svarvitt då) och scanna är dyrt, besvärligt, tar tid och blir inte lika bra. Sedan Kodak slutade med sin framkallningsservice och jag försökt med Lobofoto och sådana klantföretag har jag slutat skicka in färgfilm. Att få diabilder gjorda är ännu jobbigare. Det finns fördelar med det digitala mediet som man blivit bortskämd med.
3. Det är världens minsta/lättaste digitala fullformatskamera.
4. Sist, och det viktigaste argumentet: bildkvaliten är enastående - liknar mina av en proffsskanner inskannade Hasselbladsnegativ!! Med 18 Mpix kan man dessutom beskära bilden mycket mycket...Bruset vid höga ISO är också trevligare än vad jag får med min 5D.

I övrigt är det ju en väldigt trevlig kamera att ta bilder med - känslan, kan inte riktigt definiera. Det känns som om man styr kameran och inte tvärtom, den har liksom inga övverraskningar för sig...Ungefär som min gamla M2:a fast med ljusmätning.

En viktig positiv egenskap är faktiskt att kameran är långt ifrån så "manuell" som man kanske kunde tro. I läge bländarförval (A) och AutoIso där man kan styra parametrarna längsta tillåtna exponeringstid och högsta ISO blir kameran nästan "point and shoot" - undantaget är då autofokus, men då kan man i stället ställa in ett "hyperfokal mode" mycket lättare än på de flesta digitalkameror. Min 5D har AutoIso endast i helautomatiskt läge! Jag tycker faktiskt att AutoIso är bra! Om man kan ställa in högsta tillåtna så är väl den parametern mindre viktig (?) Min X1 har samma upplägg som M9 men kortaste exponeringstid är tyvärr 1/30- del vilket jag tycker är lite i längsta laget.

Att jag satte "att använda" till tre beror på att jag inte tycker det är en nybörjarkamera (såvitt man inte tänker lära sig kamerateknik från grunden). Jag tycker inte den är svår att använda, men det beror ju på att jag använt M-kameror i 40 år...(!)

En sak till som jag inte hittat på någon annan kamera och som gör att jag tycker det här är en kamera gjord för fotografer: det finns tre lägen på avtryckarknappen (som har en skruv för trådutlösning dessutom)
1. Läs exponering - rör kameran och du ser hur den vill exponera.
2. Lås exponering och komponera om bilden eventuellt.
3. Shoot!

Exponeringskompensation fixar du direkt i sökaren med skruvhjulet...

Till sist: skärmen är mindre än den på X1 och ungefär lika stor som på 5D, men bättre. Inte helt perfekt men man kan i alla fall se om bilden blivit skarp eller inte. Det kan man inte på X1 eller 5D.

Liknande produkter: Finns tyvärr inga. Kanske skulle väntat till FujiPro kom ut med en fullformatsmätsökarkamera - inte säkert att det kommer.

Kundtjänst: Wibergs foto är tryggheten som någon sa.
2011-07-29 gubbRock

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: En riktig kamera; robust - tillförlitlig och exakt
MINUS: Finner inga dåliga egenskaper

Kan möjligen irritera mig på att det tar lite lång tid att ladda bilderna till SD kortet efter en serietagning

Liknande produkter: Har provat många kameror och tröttnat på all automatik som iofs lev. bra bilder. Men jag vill fotografera manuellt, det andra känns som att sprutmåla.

Kundtjänst: Schönherrs= toppen. Leica i Solms= toppen

Köpt hos: Schönherrs Foto Online
2011-05-30 pajoi
Jag har precis köpt en leica M9 och håller på att testa mig fram lite, sedan tidigare har jag också en leica M6.

En sak jag undrar över och som förbryllar mig lite är att bildfilerna blir förhållandevis små även som råfiler i DNG, typ 34 MG när jag ska ladda över dem till datorn1? Och c:a 52 MB öppnade i Photoshop CS4.

Jag brukar göra printar som är 70 x 100cm av neg som är skannde i 16 bitar och 300dpi, de filerna är mycket större en de digitala jag nu får ur min M9.

Varför detta, och hur stora bilder kan jag skriva ut? Vill ha toppkvalitet!

Sedan blir ju filerna bara 240dpi, och tex bilbyråer vill ju ha allt material i 300dpi!

Är det någon som kan tipsa mig blir jag ytterst tacksam!

//Pär
2011-05-05 Villingen

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Skärpan, kvalitetskänslan, inget spegelrassel, anonymitet och hanteringen. Äntligen kan man fotografera på riktigt igen, även digitalt.
MINUS: Finns inga... det höga priset jämnas ut, om man räknar med det höga andrahandsvärdet. Ev. brus vid högt ISO kan kompenseras med längre slutartid och ev. stativ.

Otrolig skärpa, tyst, snabb.
Den är lätt att ha med sig och den är anonym som en kompaktkamera.
Det är inte bara hålla på och trycka av som en kulspruta och sedan välja bästa bild.
Det är ett nöje att ta bilder med den.
Jag har haft Leica sen 60-talet.
Den tappar inte i värdet som en vanlig DSLR.

Liknande produkter: Har även Nikon D700 och D3s. De är fantastiska men tyvärr för tunga för att alltid ha med.

Kundtjänst: Peter Gustafsson hos Wibergs är tryggheten!

Köpt hos: Wibergs Foto Eftr. AB

Pris: 55000
Oscar Stahle
2011-04-11 Ockie50

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Kvalitetskänslan, handhavandet, designen - detta är en drömkamera för "Street" och reportage mm.
MINUS: Lite för mycket brus över 800 ISO.

Leica M9 är ett sant nöje att använda! Tvekade länge innan jag slog till, men har inte ångrat mig en sekund.
Bildkvaliteten med dom fantastiska Leicaobjektiven är oöverträffad.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 55000
2010-05-05 Ali jahjah

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: du köper den med hjärtat inte med huvudet!
MINUS: Inget.

har du klickat dig fram till detta, bör du iaf vet lite om rangefinder! Leica M9 i mitt tycke den absolut bästa.

Liknande produkter: Leica m7

Kundtjänst: Mycket bra kundservice hos Schönherrs

Köpt hos: Schönherrs Foto Online
Lars-Göran Hedström
2010-01-31 Framsidan

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: En kamera för fotografer. Lättskött, intuitiva styrfunktioner. Kan använda objektiv från 30-talet till de senaste konstruktionerna. Skärpan och färgåtergivningen med Leicaoptiken är enastående.
MINUS: Alltför minimalistisk för multifunktionsjägaren. Begränsat fotografiskt användningsområde.

Min första mätsökarkamera, Leica M3, köpte jag vid 16 års ålder. Sedan dess har jag haft spegelreflexkameror. Från Leicaflex, Canon, Minolta till Hasselblad. Nu, i övre medelåldern återvänder jag till mätsökaren. Jag har just fått min Leica M9. Med mätsökare fotograferar jag på ett annat sätt. Närmare skeendet, händelsen jag vill fånga. Trött på ändlösa menyer att scrolla genom och trött på autofokussystem som aldrig lyckas fokusera där jag vill ha fokus är det skönt att ha en kamera som jag helt styr över. En kamera som alltid är beredd att fånga det avgörande ögonblicket. Men en kamera som inte fungerar bra med långa teleobjektiv. Jag har överraskat mig själv med att kunna fokusera lika snabbt som med en autofokuskamera vid statiska motiv. En mätsökarkamera passar däremot inte för sport och makrofotografi. Men mätsökaren är en förlängning av min blick. Det är Leica. Passar inte alla, men passar mig perfekt. Inte många menyer, men de som finns hanterar de väsentligaste inställningarna. Inget mer. Leica optiken ger i kombination med Leica/Kodaks sensor en återgivning av texturer som ingen annan kamera på marknaden. Jag har kompletterat med Tom Abrahamssons "Softie". Ett mjukavtryck som denne svensktalade, trevliga Kanadensare skapat. Med en "Softie" kan jag använda exponeringstider på upp till en halv sekund utan påfallade skakningsoskärpa! Jag har jämfört mot mina Sony Alpha 900 bilder med "Anti-skak"-aktiverad! Mjukt avtryck, mjukt löpande slutare då är det lätt att ta bilder med längre exponeringstider än det använda objektivets brännvidd.

Kundtjänst: Peter Gustafsson på Wibergs Foto är en av de få kvarvarande riktiga fotohandlarna i vårt land.

Köpt hos: Wibergs Foto

Pris: 59900
Anders S Johansson
2009-12-05 Leicakillen

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Känsla, krav på fotografen, bildkvalitet, bästa objektiven
MINUS: Alldeles för dyr, dålig batteritid, begränsat användningsområde,

Efter 3 månaders väntan så är den äntligen här. Några dagars fotograferande uppfyller alla förväntningar. Fantastisk bildkvalitet men framförallt ett helt annat sätt att fotografera jämfört med mina andra kameror - Nikon D70, Canon G9. Här finns nästan ingen automatik - du måste noga tänka igenom vad du gör innan du trycker av, exponering, avstånd, skärpedjup, komposition. Det blir inte bara ett annat sätt att fotografera - det blir ett annat sätt att se. Har haft Leica sedan 1970.

Liknande produkter: Leica M8,2, M7

Kundtjänst: Ingen erfarenhet ännu

Köpt hos: Wibergs Foto

Pris: 59900

Till salu i Köp&Sälj

Det finns just nu inga publicerade radannonser med denna produkt.

Bilder tagna med produkten

1 2 3 ... 8 Nästa 
1 2 3 ... 8 Nästa 

Ägare

1 2 Nästa 
Medlem Lagd i kameraväska +
Off_Axis 2009-11-20 21:12:19
Leicakillen 2009-12-05 09:47:04
Ingiberg 2010-01-13 14:26:31
Ali jahjah 2010-05-05 12:36:10
Fredrik Silow 2010-07-04 21:48:56
johan.henning 2010-12-08 12:20:15
PTIL 2010-12-15 16:17:07
Ockie50 2011-04-04 09:06:46
Villingen 2011-05-05 22:58:37
nuzzaci 2011-06-16 17:15:47
Jazt 2011-06-23 10:05:13
Hasse Carlbrand 2011-07-06 21:36:46
Chaz 2011-07-13 09:24:28
christian_r 2011-09-04 17:28:35
Seapic 2011-10-22 04:44:27
Thomas Höglund 2012-02-02 22:14:48
ollenordell 2012-03-08 23:54:40
conny.lundgren 2012-03-14 16:37:53
Thomas Tanisawa 2012-06-28 11:24:32
torre 2012-11-21 13:12:12
JCS1 2012-12-29 14:51:33
olarsson 2013-02-17 10:42:32
JanKw 2013-03-12 15:22:38
Fredrik Leander 2013-04-10 19:34:14
Heureka 2013-09-08 18:24:36
Rasmus Wikström 2014-01-12 15:53:26
Malmökatten 2014-06-06 17:37:14
1 2 Nästa 


Ser du något felaktig information? Kontakta oss och beskriv felet noga så skall vi kika på det.

ANNONS