Olympus M.Zuiko Digital 75mm f/1.8: Recensioner | Tester | Produktinfo | Prisjakt - Fotosidan
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Recensioner > Objektiv > Fasta objektiv > Olympus M.Zuiko Digital 75mm f/1.8
Recension / Test / Priser / Fakta

Olympus M.Zuiko Digital 75mm f/1.8


Summering

Kompromisslös bildkvalitet, även med den ljusstarka bländaröppningen 1:1.8, sticker ut med krispiga kontraster, kant-till-kant precision, hög upplösning och låg aberration. Allt med den här 75 mm ...

Läs mer


Betyg


(4.67/5)
(baserat på 3 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!

Mer info

Kompromisslös bildkvalitet, även med den ljusstarka bländaröppningen 1:1.8, sticker ut med krispiga kontraster, kant-till-kant precision, hög upplösning och låg aberration. Allt med den här 75 mm (150mm*) optiken är hög precision, från den avancerade monteringen och slipningstekniken till den höga optiska prestandan och enastående detaljer i stillbilder och filmer.

Tillverkare: Olympus
Tillverkarens produktsida

Produktdata

Produktdata i samarbete med Prisjakt.nu

Allmänt:
  • Konstruktion: Fast
  • Objektivtyp: Tele
Autofokus:
  • Autofokus-stöd: Ja
    • Intern fokusering: Ja
    Bildegenskaper:
    • Avbildningsskala (1:x): 10
    • Bildstabilisator: Nej
    • Brännvidd (fysisk): 75 till 75 mm
    • Max bländaröppning (vidvinkel-tele): 1.8 till 1.8
    • Max närgräns (vidvinkel-tele): 0.84 till 0.84 m
    Dimensioner:
    • Diameter: 64 mm
    • Längd: 69 mm
    • Produktvikt: 305 g
    Funktioner:
    • Allvädersskydd (damm/fukttålig): Nej
    • Stativfäste: Nej
    Kompatibilitet:
    • Filtergänga: Ja
      • Filterdiameter: 58 mm
    • Format: Four Thirds (4/3)
    • System: Olympus/Panasonic Micro 4/3
    Övrigt:
    • Lanseringsår: 2012
    • Motljusskydd (medföljande/inbyggt): Nej
    Länkar:

    Recensioner

    Mats Neander
    2017-08-27 ma59
    PLUS: Skarpt(!), välbyggt, relativt kompakt
    MINUS: Trist fokusring, dålig närgräns, saknar väderskydd. Känslig ytfinish (för glansig, repas mkt lätt)

    Underbar skärpa och kontrast, dito färgkvalitet. Inga som helst optiska olägenheter jag kunnat märka med mina 16 mpix OMD-kameror (M1 & M5 båda mk1)
    Men en galet dum ytfinish, som om Olympus tänkt det mer som prydnad (och/eller för inomhusbruk) än en renodlad brukspryl. Det är absolut mkt bra mekaniskt, stabilt byggt alltså...MEN så blank och "glamourig" i ytorna att den inte känns som nåt man drar ut i skogen med, och då inte bara för att väderskydd saknas.
    Fattar inte hur dom tänkte här.

    Gillar det hur som helst då det är så skarpt som det är och med även övriga bildmässiga egenskaper på topp!

    Brännvidden i sig kanske kan upplevas lite udda ibland, men det är ju inget fel på objektivet...bara att skaffa det om man tror sig ha användning, eller låta bli.. ;-)
    Leif Ruergård
    2015-07-10 rue
    PLUS: Skarpt, över huvud taget allt som har med optisk kvalitet att göra är av synnerligen hög kvalitet Mycket solid känsla, tillverkat i metall – ”made in Japan” Mycket snabb AF
    MINUS: Ej vädertätad Saknar fokusskala och skärpedjupskala Medioker närgräns Ej inbyggt motljusskydd

    Jag införskaffade objektivet i samband med köp av E-M1 mest för att man läst om dess fantastiskt fina optiska egenskaper, och att det fungerar bra som porträttobjektiv.

    75 mm f:1,8 motsvarar 150 mm f:1,8 för småbild vilket ju är tämligen imponerande siffror men
    skall man ta hänsyn till skärpedjup bör man dock jämföra med ett 150 mm f:3.6 på bekostnad av två stegs ljusbortfall. Det är således inga problem att få till tämligen kort skärpedjup med bibehållen skärpa då det är extremt skarpt redan på full bländaröppning.

    Men objektivet är tämligen smalt i sitt användningsområde, t.ex. till vilken kamera hör det hemma?
    En av fördelarna med Olympus Pen-kameror är ju att de är tämligen nätta till format och vikt där objektiv som 12 mm f:2.0, 17 mm f:1.8, 25 mm f:1.8, och 45 mm f:1.8 är synnerligen bra gluggar och som klippt och skurna för pen-kamerorna med sina nätta format.
    75;an däremot känns inte riktigt som den hör hit. Dess optiska prestanda lever i ytterligare en dimension högre upp och skulle egentligen matchas av OMD E-M5 eller E-M1 (visst jag vet, vissa pen modeller har snarlika prestanda som OMD) då dessa har större PRO-ambitioner, men dessa kameror är vädertätade vilket inte objektivet är. Och här förstår jag inte riktigt Olympus tanke. Ett superskarpt, ljusstarkt objektiv som borde vara en dröm för både proffs och avancerade amatörer speciellt i fråga om mode och porträttfoto men som inte har väderskydd?! Att snåla in på det och även avståndsskala med tillhörande skärpedjupskala anser jag är en riktig tavla av Olympus.
    Egentligen har vi bara en matchande kamera kvar i programmet nämligen instegsmodellen i OMD serien nämligen E-M10 vilken inte har väderskydd, men den har å andra sidan inte den förnämliga 5-axliga bildstabiliseringen som finns i E-M1 vilken är perfekt vid frihandstagning som t.ex. vid tagning av utomhusmode.
    En annan nackdel är den mediokra när-gränsen på hela 84 cm, så det är inget för närbildsfotografen heller.
    M.a.o. anser jag inte att det är objektivet som sitter på kameran för jämnan om man nu inte har fler kameror vilken man kan ”offra” en för just 75;an.

    En annan Olympus-snålhet är att man inte med-levererar (i vilket fall inte när jag köpte objektivet) ett motljusskydd vilken endast säljs separat till en hutlös summa. Detta skydd sitter fast med klämskruv och inte med bajonett som är brukligt. Men det fungerar faktiskt riktigt bra och sitter stadigt fast vilket passar mig då jag aldrig tar av motljusskyddet, men varför inte ett inbyggt skydd som det var på de flesta teleobjektiv förr? Men det lär även finnas en del tredjepartstillverkare som har passande motljusskydd.

    Objektivet är en gedigen ganska tung pjäs vilken jag menar skulle passa perfekt på en OMD E-M1
    Om det hade pro-ambitioner såsom:
    - vädertätning
    - avståndsskala
    - skärpedjupskala
    - extra fn-knapp a 12-40
    - inbyggt motljusskydd
    - bättre när gräns
    - en matchande teleförlängare (1,4 och/eller 2 ggr)

    Ångrar jag då köpet?
    Absolut inte, men jag retar mig rejält på missarna ungefär som någon kanske retar sig på vissa detaljer på sin nyinköpta Aston Martin, om ni förstår vad jag menar.
    De optiska egenskaperna väger upp bristerna med råge, bildresultatet blir inte annat än sensationellt bra, men det kan inte bli annat än betyg 4. Hade allt annat varit på plats hade skalan inte räckt till.

    PS
    Några kommentarer från de mer namnkunniga testsidorna ang. skärpa. Märk väl att även de övriga optiska (t.ex. ca) egenskaperna följer i samma väg.

    Referens till Photozone.com
    http://www.photozone.de/m43/830-oly75f18

    ”The resolution characteristic of the M.Zuiko is outstanding straight from max. aperture down to f/4 and that's across the image frame. Diffraction has a limiting effect from f/5.6 onward but the quality is still very good at f/8. Overall these are best result that we have seen to date on a MFT camera.”


    ”The Olympus M.Zuiko 75mm f/1.8 ED is, by quite a margin, the best micro-four-thirds lens that we have tested to date. It is ultra-sharp straight from f/1.8 and in fact, it is basically diffraction-limited so stopping down doesn't really improve the image quality anymore. The amount of lateral CAs is also very low which contributes to the high sharpness perception.”

    Eller ur SLRgear.com
    HTTP://SLRGEAR.COM/REVIEWS/SHOWPRODUCT.PHP/PRODUCT/1521


    “Sharpness
    The Olympus 75mm ƒ/1.8 is one of the sharpest lenses we've ever tested. It is tack-sharp even wide open at ƒ/1.8, gets a little sharper through to ƒ/8, and stays sharp even stopped down to ƒ/16. At ƒ/22 there is a bit of diffraction limiting that exhibits a little generalized softness.”

    Liknande produkter: Olympus 45 mm f:1.8
    Panasonic LUMIX G Leica DG Nocticron 42.5mm f/1.2 ASPH Power OIS Lens
    2012-08-26 svein
    PLUS: Ekstremt høy optisk kvalitet, verd hver eneste krone Fantastisk skarphet Enestående skarphet over hele bildeflaten Nydelig bokeh Perfekte farger Bygget helt i metall, fantastisk byggekvalitet Svært rask og presis autofokus Ingen distortion Svært lite CA
    MINUS: Solblender ikke inkludert. Må kjøpes separat og koster dessverre endel. Finnes kun i silver. Svart passer bedre på ett svart hus.

    Jeg bruker dette objektivet på min OM-D E-M5. Dette er et av de aller beste objektivene jeg noen gang har hatt. Prisen virker hög til å være et M4/3 objektiv, men den er verd hver eneste krone.

    Det er en nytelse å jobbe med. Perfekt til portretter, men noen ganger kan 75mm bli lite lang brennvidd på M4/3 (tilsvarer bildevinkel på 150mm på FX).

    Dette objektivet sammen med 12mm f/2.0 gjør OM-D til ett verktyg helt i toppklasse. Får hoppas at Olympus kommer med et par fasta objektiver i samme toppklass mellom disse to brennvidder. En 25mm og en 45mm ville väre bra. Dagens 45mm f/1.8 er bra, men jamnförd med de to andre er det ikke av samme byggekvalitet.
    Og til Olympus kommer med en 25mm, får Panasonic/Leica Summilux göra jobbet.

    Liknande produkter: Ingen

    Prisjämförelse

    Prisjämförelse i samabete med Prisjakt.nu

    Forumdiskussioner

    Det finns just nu inga diskussioner kopplade till denna produkt. Det kan ändå finnas diskussioner som går att hitta med sökfunktionen.

    Till salu i Köp&Sälj

    Det finns just nu inga publicerade radannonser med denna produkt.

    Bilder tagna med produkten

    Ägare

    1 2 Nästa 
    Medlem Lagd i kameraväska +
    Spidde 2012-08-22 20:10:21
    ma59 2012-09-24 19:45:28
    michael.andreasson.52 2012-10-23 19:46:11
    ASK 2013-01-13 09:16:43
    ubarnes 2013-01-13 14:19:17
    Peez 2013-07-08 07:52:38
    Runar Höglund 2013-08-13 11:44:10
    rue 2013-12-28 02:08:06
    Hagman 2014-01-29 20:58:56
    coolhand67 2014-02-01 16:30:39
    Bandyadde 2014-03-02 08:30:46
    LAPhotography 2014-05-28 11:25:47
    Ann-Marie Stålgren 2014-07-07 19:20:26
    Strongbow 2015-05-02 14:57:39
    manganlundin 2015-05-13 12:54:27
    LJ-Photo.se 2015-06-22 21:08:53
    gunnarkirchberg 2015-07-06 13:16:13
    PeterR1 2015-09-06 22:40:06
    Ida Larsson 2015-10-13 04:58:26
    popboydeluxe 2016-01-28 19:13:53
    Zulphiya 2016-11-22 22:41:22
    dnopchinda 2017-02-13 23:32:35
    Yocce 2017-04-09 17:38:51
    perele 2017-06-10 21:09:01
    Annnushka 2017-06-25 23:05:25
    Lars Jn 2017-11-26 13:11:39
    JeppeK 2018-01-28 15:34:15
    kackeback 2018-04-08 21:33:15
    1 2 Nästa 


    Ser du något felaktig information? Kontakta oss och beskriv felet noga så skall vi kika på det.

    ANNONS